Säpo: ”En liten gnista kan skapa stora konsekvenser”
Säpo öppnar för att terrorhotnivån kan höjas om det ökade antalet hot mot Sverige består. Men i nuläget ligger hotnivån kvar på förhöjd nivå, en trea på den femgradiga skalan.
– Vår bild är att vi lever i en polariserad värld såväl globalt som i Sverige och då är det väldigt lättantändligt. En liten gnista kan skapa stora konsekvenser, säger Fredrik Hallström, chef för Säpos kontraterror- och författningsskyddsverksamhet, till Ekot.
Han pekar på att Säpo sett ökade attentatshot mot Sverige och svenska intressen utomlands. Utöver koranbränningen vid Turkiets ambassad i Stockholm har även desinformationskampanjen om Sveriges socialtjänst varit pådrivande för utvecklingen.
– Vi jobbar bokstavligen dag som natt för att bedöma hoten och kunna avfärda eller bekräfta dem. Vi ser ett större flöde och det har inte avstannat, säger Hallström enligt TT.
Terrorhotnivån
Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. Till grund för beslutet ligger NCT:s terrorhotbedömning.
Hotnivån består av fem steg:
1. Inget hot. Inget hot har identifierats.
2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.
3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.
4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.
5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.