Hem
(Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Säpo får rätt att stoppa osäkra upphandlingar

Från den första april har Säkerhetspolisen rätt att stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet, skriver TT. Nya reglerna införs för myndigheter som gör upphandlingar med säkerhetsskyddsavtal med en leverantör som ska förvara hemliga uppgifter utanför myndigheten.

Innan upphandlingen måste myndigheten göra en särskild säkerhetsanalys och samråda med sin tillsynsmyndighet, Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten. Dessa kan sedan ställa krav på till exempel säkerhetsskyddet.

Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskydd på Säkerhetspolisen, säger till TT att det inte går att säga om regeringen har valt att ändra regleringen på grund av it-skandalen på Transportstyrelsen men säger att de nya reglerna tar sikte på just utkontraktering av hemliga uppgifter.

Läs om it-skandalen på Transportstyrelsen:

bakgrund
 
Transportstyrelsens it-upphandling
Wikipedia (sv)
Transportstyrelsens IT-upphandling blev en stor nyhet med start tidigt i juli 2017 och kom att utvecklas till att främst handla om två saker: Transportstyrelsens bristande hantering av skyddsvärda IT-system och data samt outsourcing av viss offentlig verksamhet i allmänhet Regeringen Löfvens bristande interna och externa kommunikation och i viss mån Alliansens ovilja att vid tiden tillträda regeringsmaktenMedia rapporterade den 6 juli att Transportstyrelsens tidigare generaldirektör, Maria Ågren, hade fått ett strafföreläggande och att hon, sedan hon lämnat sitt uppdrag i januari samma år, hade brottsutretts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som hotade rikets säkerhet. Drygt en vecka senare tilltog medias granskning då det framkom att i stort sett hela Transportstyrelsens IT-miljö, varav väldigt mycket i systemen bedömdes vara skyddsvärt, hade gjorts tillgänglig för icke säkerhetskontrollerad personal. Oppositionen i Sveriges riksdag avsåg väcka misstroendevotum mot regeringens infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. De två förstnämnda avgick den 27 juli i samband med att statsminister Stefan Löfven ombildade sin regering. Statsminister Stefan Löfven och ytterligare fyra ministrar samt två statssekreterare anmäldes till Konstitutionsutskottet. Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt och regeringen Reinfeldt anmäldes också. Granskningarna beräknades vara klara 2018.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen