Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterror på Säpo. Arkivbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terroråtalet i Stockholm

Säpo: Frisläppta männen utgör ett säkerhetshot

De två männen, 39 och 30, som förra veckan friades från misstankar om terrorförberedelser bedöms fortfarande utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det uppger Säkerhetspolisen för TT.

I stället för att släppa männen ur häktet hämtades de av Säpo och sattes i förvar. Enligt underrättelser som inte ingick i utredningen kan de utföra terrorbrott.

– Vi har bedömt att de kan begå den här typen av gärningar, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef för kontraterror på Säpo, till TT.

David Idrisson, 46, dömdes förra veckan till sju års fängelse och utvisning för att ha förberett ett terrordåd i Sverige. 39-åringen och 30-åringen, som också åtalades för brottet, friades av Solna tingsrätt.

Männen greps förra året i april när Säpo slog till mot en lägenhet i Akalla i norra Stockholm och en fastighet i Strömsund i Jämtland.

Läs mer

Toppnyheter

Ett fält i brand i Raqqa i slutet av maj.  TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot IS

Efter tre månader: Landlöst IS är fortfarande ett hot

Trots att det har gått tre månader sedan IS förlorade sitt självutnämnda kalifat i strider mot den USA-ledda koalitionen, försöker terrorgruppen att markera sin närvaro genom attacker i Syrien. Det berättar experter för nyhetsbyrån AFP.

– IS har aldrig slutat att vara ett hot i norra och östra Syrien, säger Syrienexperten Nicholas Heras, som är verksam vid Center for New American Security.

Bland annat nämner han återkommande attacker mot människor och vetefält som sätts i brand. Den dödligaste attacken var en bilbomb i Raqqa i början av juni, då tio civila och sju syriska militärer dödades.

– IS är fast i en dragkamp med USA och den syriska armén för att vinna över den lokala arabiska befolkningen, säger Heras till AFP.

3 tim
Michelle Bachelet / Lägret al-Hol i Syrien.  TT
undefined

FN:s vädjan: Ta tillbaka IS-stridande medborgare

De 55 000 personer som befinner sig i fångläger i Syrien eller Irak efter att de eller deras familjemedlemmar stridit för IS bör ställas inför rätta eller frias. Det säger FN:s chef för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet enligt Reuters.

Många av de som sitter fängslade är medborgare i andra länder och Bachelet uppmanar alla länder att ta ansvar för sina medborgare och ta hem familjemedlemmar till IS-terrorister. Hon understryker också att inga länder under några omständigheter bör göra personer statslösa, framför allt inte barn.

Idag 08:31
Bild från läger i Syrien / Scott Morrison. TT
undefined

Australien hämtar hem åtta barn från läger i Syrien

Australien hämtar hem åtta barn och barnbarn till australiska IS-anhängare i Syrien, uppger flera medier.

– Barn ska inte straffas för sina föräldrars brott, säger landets premiärminister Scott Morrison.

Tre av barnen som nu förs hem togs till Syrien 2014, där deras föräldrar och två syskon dött. Ett av barnen, som nu är 18 år, har fött två barn i Syrien. Hennes barn ingår också i den grupp som nu hämtas till Australien. Barnens mormor respektive mormorsmor har under flera år kampanjat för att de ska få komma tillbaka till Australien, och besökt barnen i Syrien.

De resterande tre barnen är syskon på mellan sex och tolv år, som också fördes till Syrien 2014 av nu döda IS-anhängare. De kommer att tas till Melbourne, där deras släktingar bor.

Idag 03:33
Läs mer om Kampen mot IS
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

17.00: Valberedningen lägger förslag om ny L-ledare

Vid 17-tiden kommer valberedningen med sitt slutgiltiga förslag till ny partiledare för Liberalerna, skriver DN. Valet står mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni efter att Johan Pehrson i går drog sig ur.

19 av 21 länsförbund har valt att stödja Subuni medan två av dem – Uppsala och Stockholm – stödjer Ullenhag.

På landsmötet den 28 juni kommer det stå klart vem som tar över partiet efter Jan Björklund.

40 sek
Jan Björklund får blommor av statsminister Stefan Löfven.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Liberalerna har en svår vandring framför sig

I eftermiddag beslutar Liberalernas valberedning vem de anser ska leda partiet efter Jan Björklund. Oavsett om det blir Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag som slutligen får uppdraget, så har den nya partiledaren ett tufft jobb framför sig. Det anser Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Han beskriver partiet som väldigt splittrat.

– Det skulle förvåna mig om det blir några snabba lyft för Liberalerna utan de har nog en ganska svår vandring framför sig, säger Furtenbach i P1-morgon.

I helgen skrev elva liberala ombud en debattartikel där de uttryckte oro för att partiets interndemokrati ”urholkas under höga rop”.

Idag 06:36
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-besked i eftermiddag: ”Återstår lite finjustering”

Liberalernas valberedning har ännu inte slagit fast vem av de två kvarvarande kandidaterna – Nyamko Sabuni eller Erik Ullenhag – som de ska föreslå som partiledare. Det ska klubbas på ett sista möte i eftermiddag.

– Vi håller på att fatta beslutet. Det återstår lite finjustering, några detaljer, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Sabuni och Ullenhag, har fått stöd av 19 respektive två förbund. På fredag fattas ett slutgiltigt beslut, då partiets 183 ombud röstar i frågan.

Ombuden är fria att rösta som de vill och flera har gått ut med att de, i strid med länsförbunden de representerar, kommer att rösta på Ullenhag i stället för Sabuni, skriver TT.

Idag 05:32
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Vinter-OS Vinter-OS 2026
Maria Pietilä Holmner (mitten) är med i den svenska delegationen. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Vinter-OS Vinter-OS 2026

Just nu: IOK röstar om OS – snart kommer beskedet

Strax efter klockan 16 inleddes omröstningen om vem som ska få vinter-OS 2026. 82 IOK-ledamöter ska avlägga sina röster och kring klockan 18 kommer beskedet om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får arrangera spelen.

Under dagen har respektive kampanjstaber hållit presentationer och bedrivit lobbyarbete i IOK:s högkvarter i Lausanne. Rykten gör gällande att omröstningen kommer att bli väldigt jämn.

– Det är jämnt och det kommer nog bara att skilja ett par-tre röster, sa den svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg till TT i går.

15 min
Anette Norberg och Peter Forberg i Lausanne i dag. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

”Foppa” upprörd: Några IOK-delegater satt och sov

Ishockeylegendaren Peter Forsberg var upprörd efter att den svenska delegationen gjort sin presentation för att övertyga IOK-delegaterna om att de ska få vinter-OS 2026.

SVT-reportern Björn Becksmo pratade med ”Foppa” efter presentationen.

– Det var fyra av delegaterna som satt och sov under hela presentationen. Det är otroligt att man inte kan hålla sig vaken. Det är omröstning vart fjärde år om vinter-OS och vår presentation tog runt 30 minuter, sa han till Becksmo.

32 min
STOCKHOLM 2019-03-16 Gunilla Lindberg, generalsekreterare i SOK, och Richard Brisius, chefen för Stockholm-Åre-ansökan. TT
undefined

Analyser: Sveriges sista chans att få ett vinter-OS

Om Stockholm-Åre blir värd för OS år 2026 skulle det vara ett lyft för den svenska idrotten, en ”lägereld att samlas kring”, skriver Anders Lindblad i SvD. Men om Sverige får ett nej är det dags att begrava alla framtida tankar på ett svenskt vinter-OS: ”Det blir bara förnedrande att fortsätta söka – om de 86 röstberättigade IOK-ledamöterna ratar oss ytterligare en gång”, skriver han.

Även Johan Esk anser, i en analys i DN, att detta är Sveriges sista chans på länge att få ett vinter-OS. Men chansen kan passera eftersom Italien har betydligt mer folkligt stöd för sitt OS-bud, men också en uppslutning från det politiska etablissemanget, menar Esk. ”I Sverige har ett utdraget nja varit det starkaste ordet från politikerna. Nu i veckan, fem i tolv, gick statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström ut och gav Sveriges OS-kampanj sitt fulla stöd”, skriver han.

4 tim
Läs mer om Vinter-OS
S SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sveriges VM-resa

”Slutet på vår storhetstid närmar sig – skjut upp det”

En nation i norra Europa med tio miljoner invånare ska inte kunna vara med i toppen i en världssport som fotboll. I takt med att damfotbollen växer kommer Sveriges storhetstid allt närmare ett slut, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh.

Ett svar på hur nära det är får vi i kvällens åttondelsfinal mot Kanada, skriver han.

”Även om slutet på en svensk storhetstid obönhörligen närmar sig finns det möjlighet att skjuta på det.”

Sportbladets Simon Bank håller med om att matchen på många sätt är definierande för det svenska landslaget.

”Chansen till VM-medaljer står på spel, chansen till en OS-plats också, det kan vara den sista stora matchen för Seger-Lindahl-Fischer-generationen.”

1 tim
Caroline Seger och Christine Sinclair Bildbyrån
undefined

Sverige har luftat spelare – Kanada kört samma elva

Sveriges damlandslag har roterat sin startelva kraftigt under VM. Kanada har i stället valt att knappt röra sin, skriver TT.

– Förhoppningsvis är det en fördel, säger lagkapten Caroline Seger och menar att de svenska spelarna har fått en chans att vila upp sig tack vare rotationerna.

Bara fyra spelare i Sverige – Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Linda Sembrant och Kosovare Asllani – har startat i samtliga matcher hittills.

I det kanadensiska laget har nio av elva spelare varit kvar i startelvan.

3 tim
Kanadas damlandslag.  LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
undefined

Svensk taktik kan ta Kanada till VM-kvartsfinal

När Sverige möter Kanda i kvällens åttondelsfinal i VM kommer svenska Andrée Jeglertz vara med och coacha det kanadensiska laget.

Sedan förra hösten jobbar Jeglertz som assisterande förbundskapten i Kanada under dansken Kenneth Heiner-Møller.

– Han vet något om varje enskild spelare (i Sverige) och det är definitivt en tillgång, säger Heiner-Møller till TT.

Jeglertz har tidigare bland annat lett Umeå till fyra raka SM-guld på 2000-talet.

Sverige–Kanada inleds klockan 21 i kväll.

Idag 04:22
Läs mer om Sveriges VM-resa