Polisen arbetar på mordplatsen i Vivalla. PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Örebro

Säpo inkopplat efter dubbelmordet i Örebro

En av de fyra män som sitter häktade misstänkta för dubbelmordet i stadsdelen Vivalla i Örebro i förra veckan har kopplingar till terrorgruppen IS. Därför har nu Säpo kopplats in i utredningen, rapporterar Metro.

Mannen, som är i 30-årsåldern, uppges ha rest till Syrien för att strida med IS och sedan återvänt till Sverige.

Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei bekräftar att de bistår polisen i utredningen men vill inte gå in på exakt vad de gör.

Tidigare

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven inför jultalet. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: ”Ska inte ge makt åt högerextremisterna”

S-ledaren Stefan Löfven vill ha nya samtal med mittenpartierna. Det säger han på en pressträff inför sitt jultal i Avesta i eftermiddag.

– Jag är beredd att sätta mig ner igen och fortsätta samtala och förhandla så att vi får en regering som inte ger högerextremisterna den avgörande makten över Sveriges framtid, säger Löfven.

– Vi har lagt grunden för samtal men vilka samtal det är avslöjar jag inte, förtydligar han i en efterföljande intervju med SVT Nyheter.

Löfven bekräftar att han träffat talmannen Andreas Norlén men vill inte ge några detaljer om vad som sagts.

I fredags röstades Löfven ner som statsministerkandidat av kammaren.

16 min
Mark Rutte, Jean-Claude Juncker och Stefan Löfven. FRANCOIS LENOIR / X01164
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: I Bryssel kan Stefan Löfven köra på som vanligt

Opinion Ämnena spretar på dagens ledarsidor. Nerikes Allehandas ledarskribent Lars Ströman skriver att Löfven i fredags fick vara statsminister ”på riktigt” när han reste till EU-mötet i Bryssel i stället för att vara i Sverige när statsministeromröstningen hölls.

”Så när Stefan Löfven reser till Bryssel kan han köra på som statsminister. Han behöver inte ha några betänkligheter över att han leder en övergångsregering”, skriver Ströman.

Det finns en samsyn i Sverige kring EU-frågor och EU fortsätter att röra sig trots det politiska läget, konstaterar han.

Göteborgs-Postens tidningsägare Peter Hjörne skriver på ledarplats att det är dags för Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att inse att dörren till en Alliansregering fortfarande står på glänt. Han går hårt åt C och L som han menar bär skulden för situationen. ”Vi väljare är faktiskt inte dumma i hela huvudet”, skriver Hjörne som menar att C skyller ifrån sig. ”Allt är bara alla andras fel.”

5 tim
Talman Andreas Norlén. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Valmyndigheten: Alla hoppas slippa extra val

I fredags hade Valmyndigheten ett möte om ett eventuellt extra val med talman Andreas Norlén. Till Expressen säger kanslichefen Anna Nyqvist nu att inga fler möten är planerade.

– Alla inblandade hoppas fortsatt att det inte ska behöva bli något extraval.

Valmyndigheten gör i nuläget inga förberedelser för ett eventuellt extra val. Anna Nyqvist säger att det stora arbetet med ett val, att ordna lokaler och personal, inte går att göra på förhand eftersom det kostar pengar.

Igår 20:20
Läs mer om Valet 2018
Helg Långläsning
Illustrationsbild. Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Highway 20-fallet: Fyra mord, en våldtäkt, en man

Marlene, Kaye, Rachanda, Melissa och Sheila. Under två decennier mördades fyra kvinnor och en våldtogs på samma vägsträcka i amerikanska Oregon, Highway 20. Fallen har en sak gemensamt. Samma man kan kopplas till alla fem brotten: John Ackroyd.

I en omfattande kartläggning – fem kapitel med fotografier, kartor, grafik, arkivmaterial och videofilmer – tar tidningen The  Oregonian med läsarna djupt in i seriemördarens värld.

Allt började 1977 när Ackroyd plockade upp Marlene med sin bil, släpade in henne i skogen och våldtog henne. Hon lyckades fly. Om polisen hade trott på hennes berättelse kunde hon kanske ha blivit hans sista offer, skriver The Oregonian. I stället blev hon den enda som överlevde.

Läs texten i länken nedan.

2 tim
Arkivbilder. Saifullah Paracha/Arkivbild från Guantánamobasen. TT
Långläsning

Fallet Paracha: 15 år utan åtal på Guantánamo

Guantánamos äldste fånge, 71-åriga Saifullah Paracha, kommer troligtvis dö i militärfängelset efter nära 15 års fångenskap utan åtal, skriver The Guardian.

Tidningen går igenom bevisen och frågetecknen kring hur en framgångsrik finansman från Pakistan anklagades för att ha hjälpt medlemmar i terrorgruppen al-Qaida med finansiella transaktioner.

– Fallet Paracha visar inte bara på den kroniska avsaknaden av transparens på Guantánamo [...] utan ifrågasätter också rättrådigheten i terrorrättegångar efter 11 september-attackerna i stort, säger Ramzi Kassem, juridikprofessorn vid City University of New York.

Läs hela texten via länken.

Idag 06:50
Den brandhärjade lagerlokalen.  TT
Långläsning

Max vänner dog i branden – snart ska han upp i rätten

Branden i konstnärskollektivet i Oakland i Kalifornien kostade 36 människor livet, varav många var 29-årige Max Harris vänner. Ett halvår senare greps han misstänkt för vållande till annans död och nu har han suttit inlåst i 18 månader.

Det var Max Harris som anordnade festen i kollektivets lagerlokal och när han upptäckte branden sprang han och hämtade en brandsläckare, men då var det redan för sent.

I vår ska han upp i rätten, och för New York Times berättar han om den tuffa tiden av sorg och skuld i fängelse, uppväxten som ledde honom till konsten och det komplicerade förhållandet till Derick Almena, innehavaren av konstnärskollektivet, som också står åtalad.

Läs hela texten via länken nedan.

Idag 06:52
Läs mer om Helg
Brexit Förhandlingarna
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Ministrar förnekar att ny folkomröstning förbereds

Theresa Mays ministrar David Lidington och Damian Hinds förnekar att det finns en fraktion i den brittiska regeringen som arbetar för en andra folkomröstning om brexit. Det rapporterar Bloomberg.

Uppgifterna hade publicerats i The Sunday Times och Mail on Sunday. I en av artiklarna påstods Lidington tillsammans med pensionsminister Amber Rudd, finansminister Philip Hammond, justitieminister David Gauke och näringsminister Greg Clark vara redo att ställa sig bakom ytterligare en omröstning om EU-medlemskapet.

Damian Hinds är utbildningsminister i Theresa Mays regering.

1 tim
Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Analys: Brittiskt misstag att hoppas på allierade i EU

Storbritannien har begått ett ödesdigert misstag i skilsmässoförhandlingarna med EU, skriver Wall Street Journals Stephen Fidler och Laurence Norman i en kommentar.

De menar att landet fått svårt att hitta allierade bland de övriga 27 medlemsstaterna – något som illustreras av Theresa Mays uppenbart meningslösa försök att få EU att sockra utträdesavtalet.

”Om London försökte söndra och härska i Europa så har man mötts av en enighet som har överraskat båda sidor”, skriver duon och tillägger att det bland annat funnits en förväntan om stöd från tidigare bundsförvanter inom EU, såsom Sverige.

För The Independents kolumnist och korrespondent Robert Fisk för veckans utveckling och Mays strategi samtidigt tankarna till den politiska vardagen i Mellanöstern. Han pekar bland annat på de uppskjutna omröstningar som är ett återkommande grepp för att undvika ”fel” utfall.

Igår 22:16
Läs mer om Brexit
Bedömare är eniga om att mer måste göras för att minska utsläppen. Bilden är tagen på en demonstration den 8 december under klimatmötet i Katowice.  TT
FN:s klimatmöte i Katowice

Bedömare: Golvet är lagt men mer behöver göras

Det råder delade meningar om hur långt länderna nådde under FN:s klimatmöte i Katowice som avslutades i går.

Att man överhuvudtaget har kunnat komma fram till ett beslut måste ses som en framgång menar klimatforskare Mattias Fridahl från Linköpings universitet.

– Förutsättningarna för att ta det här beslutet var väldigt, väldigt dåliga inför Katowice, säger han till Ekot.

Men Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, menar att avtalet på vissa punkter är för vagt och att mycket arbete återstår.

Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, skriver i ett blogginlägg att regelboken som man nu har enats om lägger golvet för hur utsläppen ska minska, men att både EU, enskilda länder, företag och individer måste göra mer.

3 tim
Ordföranden för mötet Michal Kurtyka.  JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Länderna har enats om ett system för att mäta utsläpp

Under klimatmötet i Katowice förhandlade länderna fram en regelbok till hur man ska följa Parisavtalet från 2015.

Enligt FN:s klimatkommissionär Miguel Arias Canete har länderna enats om regler för att mäta utsläpp och ett system för att mäta effekterna av politiken jämfört med vetenskapliga rekommendationer, skriver BBC.

En annan viktig punkt man enats kring är ett system för hur länder öppet ska rapportera sina utsläpp. Ländernas rapporter måste överensstämma med det man kommit överens om. Det kommer även konsekvenser för de länder som är sena med sina rapporter.

De nya regelverket är flexibelt för utvecklingsländer vilket gör det möjligt för dessa länder att förbinda sig till avtalet vid ett senare tillfälle.

Idag 06:20
Delegater i samband med klimatmötets slut på lördagskvällen. JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Analyser: Otillräcklig men elegant klimatkompromiss

Ett starkt klimatavtal har stigit fram ur den polska koldimman, säger SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström som varit på plats under FN:s klimatmöte i Katowice.

Hon lyfter bland annat att fattigare länder som drabbas hårt av klimatförändringarna lämnar mötet med löften om kompensation, vilket hon menar har varit en ”stötesten”.

DN:s Jannike Kihlberg skriver att mötet tydligt visat hur mycket som hänt sedan Parisavtalet slöts 2015 och syftar bland annat på att Donald Trump kommit till makten.

”Med tanke på de stora förändringar som har skett får det ses som en framgång att världens länder har lyckats enas kring en regelbok”, skriver hon.

Politicos Kalina Oroschakoff och Paola Tamma beskriver dock avtalet som ”en elegant kompromiss” som inte kommer leva upp till klimatforskarnas bud om vad som behövs för att hantera den globala uppvärmningen. De åtgärder som verkligen måste till har än en gång visat sig vara ”politiskt oaptitliga”, konstaterar de.

Igår 22:44
Läs mer om FN:s klimatmöte i Katowice

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Linus Hallenius. NILS JAKOBSSON / BILDBYR N
Fotbollens silly season

Sundsvalls skyttekung Linus Hallenius förlänger

Gif Sundsvalls skyttekung Linus Hallenius stannar i klubben och har skrivit på ett femårskontrakt, rapporterar TT.

”Linus har blivit historisk i klubben genom sitt målskytte men han är också en helt fantastisk person som gjort massiva insatser även vid sidan av planen”, säger sportchefen Urban Hagblom i ett pressmeddelande.

Hellenius bröt sitt kontrakt i slutet av oktober för att se över sina alternativ, men väljer alltså att stanna.

12 min
 Omar Eddahri, Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf.  Bildbyrån.
Fotbollens silly season

Lämnar Dif när tränarduon anslöt: ”Alla vet varför”

Omar Eddahri lämnar Djurgården. Det bekräftar fotbollspelaren för Sportexpressen. I förra klubben Sirius fungerade det inte alls mellan tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och Omar Eddahri. När tränarduon nu tar över Dif i vår väljer 28-åringen att lämna.

– Jag vet inte vad Djurgården ville, men jag vet att jag inte vill vara kvar i alla fall och jag tror att alla vet varför. Jag vill inte sätta mig i en sådan situation igen, säger Eddahri till tidningen.

När Bergstrand och Lagerlöf tränade mittfältaren i Sirius skar det sig mellan parterna och Eddahri lämnade för spel i Marocko.

3 tim
JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbollens silly season

Granen: ”99,9 procent säker – blir inte United”

Andreas Granqvist är 99,9 procent säker på att det inte kommer att bli en flytt från Helsingborgs IF till Manchester United, skriver fotbollssajten Goal.

Svensken, som har kopplats ihop med United för att tillfälligt lösa skadefrånvaron i klubben, säger att det är i Helsingborg som han vill bo och spela.

– Det skulle i så fall vara något helt sensationellt och det tror jag inte kommer, säger Granen.

Igår 16:27
Läs mer om Fotbollens silly season