Hem
Olof Palme (JACK MIKRUT)

Säpoutredare om mordet på Palme: Låt oss få berätta

I ett öppet brev i Expressen vädjar de två tidigare Säpo-utredarna Walter Kegö och Jan-Henrik Barrling om att regeringen ska lösa dem från sin tystnadsplikt. Detta för att de ska kunna tala med Palmegruppen om uppgifter de säger att de sitter på rörande mordet på Olof Palme.
De har tidigare fått avslag på en begäran att bli lösta från sekretessen, bland annat med motiveringen att det bara är företrädare för utredningen som kan göra en sådan framställan.
”Vår uppfattning är klar: Om inte vårt material utreds blir det i framtiden omöjligt att påstå att allt gjorts av regering, åklagare och polis för att försöka klara upp mordet på Sveriges statsminister Olof Palme”, skriver de.

Skrev till regeringen i början av 2014

När Expressen förra året skrev att Kegö och Barrling pratat med Palmegruppen kritiserades publiceringen av bland andra Aftonbladets kolumnist Jan Guillou.

bakgrund
 
Ebbe Carlsson-affären
Wikipedia (sv)
Ebbe Carlsson-affären var en politisk skandal i Sverige som inleddes den 1 juni 1988, då tidningen Expressen avslöjade att bokförläggaren Ebbe Carlsson utredde PKK-spåret, det vill säga en teori om att den kurdiska gerillaorganisationen PKK skulle varit delaktiga i Palmemordet. Ebbe Carlsson skulle agerat med stöd från Sveriges dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon (s), och hade tillgång till hemlig information och olaglig avlyssningsutrustning. Affären ledde bland annat till att Anna-Greta Leijon tvingades avgå i början av juni 1988, samt att Ebbe Carlsson dömdes till böter för varusmuggling i mars 1992. Riksdagens konstitutionsutskott granskade affären genom utfrågningar som direktsändes i TV med början i augusti 1988. En irriterad ordväxling mellan Carl Lidbom och utskottets vice ordförande Anders Björck fick betydande uppmärksamhet i massmedia.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen