Särbon om Lars Vilks sista tid i livet: ”Som en fånge”
Sista tiden innan Lars Vilks död var outhärdlig för konstnären och hans särbo ”Maj”. Det säger hon i TV4:s ”Efter fem”. De fick inte flytta ihop på grund av att livvaktsskyddet endast gällde en person.
– Lars levde i stort sett som en fånge i sin egen bostad, men han trodde hela tiden att det här skulle ordna sig och att vi skulle få flytta ihop, säger ”Maj”, som skriver på en bok om livet med Vilks.
Hon berättar vidare att hans drivkraft var att stå upp för yttrandefriheten. Han trodde på argumentation framför våld och hon säger att han inte var emot muslimer.
Konstnären och hans två livvakter dog i en trafikolycka utanför Markaryd 2021.
bakgrund
Lars Vilks
Wikipedia (sv)
Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, död 3 oktober 2021 i en bilolycka utanför Markaryd, var en svensk konstnär, konstvetare, författare och debattör.
Lars Vilks var bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk var hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han gjorde även världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterade han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen