Hem
Satellitbild över bron. (AP)

Satellitbilder visar: Vägbana i vattnet och utbränt tåg

Satellitbilder visar de stora skador som Kertjbron – som förbinder Krymhalvön med Ryssland – fick efter explosionen, skriver TT. Stora sjok av ena vägbanan har kollapsat och fallit ned i vattnet och på järnvägen står ett helt utbränt tåg.

Ryska reparatörer arbetade i går febrilt med att reparera skadorna, och landet uppgav redan på eftermiddagen att trafiken återigen flöt på den oskadade vägbanan. Samtidigt säger Raied Karoumi, professor i brobyggnad på KTH, att det är riskabelt att släppa på trafiken igen och att det aldrig skulle ha hänt i Sverige, skriver Expressen.

Kertjbron mellan Ryssland och Krym byggdes av Ryssland och invigdes av Vladimir Putin 2018. Den ses av många som en symbol för Rysslands olagliga ockupation av Krymhalvön.

bakgrund
 
Kertjbron
Wikipedia (sv)
Krimbron (ryska: Крымский мост), eller Kertjbron, är en väg- och järnvägsbro, som förenar Kertj på Krim med Krasnodar kraj i Ryssland och är Europas längsta bro. Projektet intensifierades i samband med den ryska annekteringen av Krim då en permanent och pålitlig förbindelse över Kertjsundet blev högst aktuell för Ryssland. Bron är 18,1 kilometer lång. Bygget av bron startade i maj 2015 och den invigdes för biltrafik 15 maj 2018. Den kom i fullt bruk då järnvägsdelen blev klar i december 2019. Bron är utrustad med en 35 meter hög valvbåge för fartygstrafik genom Kertjsundet. Bron utgör en del av europavägen E97. Den 8 oktober 2022 inträffade en massiv explosion på bron som fick den att delvis kollapsa.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen