Hem
Arkivbild: Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. (Geert Vanden Wijngaert / TT / NTB Scanpix)

Schäubles känga: ”Turkiet påminner om Östtyskland”

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble jämför Turkiet med den tidigare diktaturen Östtyskland i ett uttalande, rapporterar tyska Bild enligt TT.

– Turkiet fängslar folk godtyckligt och uppfyller inte ens en konsulär lägstastandard. Det påminner mig om hur det var i DDR, säger Schäuble till tidningen.

Han får medhåll av justitieminister Heiko Maas.

– Den som reser till Turkiet tillbringar tyvärr inte sin semester i en rättsstat, säger han till samma tidning.

bakgrund
 
Östtyskland
Wikipedia (sv)
Östtyskland, officiellt Tyska demokratiska republiken (tyska: Deutsche Demokratische Republik, ofta förkortat DDR, under tidigt 1950-tal på svenska även TDR), var en stat som existerade från 1949 till 1990 i den tidigare sovjetiska ockupationszonen av Tyskland. Landet var medlem i både Warszawapakten och Comecon. Staten upphörde att existera den 3 oktober 1990 då dess delstater, som tidigare under året hade ansökt om inträde i Förbundsrepubliken Tyskland (Västtyskland), återförenades med Västtyskland. I dagligt tal kallas det enade landet för Tyskland. Det officiella namnet är Förbundsrepubliken Tyskland. Från 1949 till 1960 var Wilhelm Pieck president och därefter kommunistpartiet SED:s generalsekreterare, Walter Ulbricht. Även om den formella makten över landet vid den här tiden fortfarande låg hos Pieck, var Ulbricht redan vid det här laget de facto landets ledare. 1971 ersattes Ulbricht som ledare för DDR av Erich Honecker. De sista månaderna av DDR:s existens styrde Egon Krenz och Gregor Gysi SED. Under de sista månaderna av landets existens (alltså huvudsakligen under 1990) styrde inte SED landet då de förlorat sin ledande ställning under valen till Volkskammer som hölls samma år.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen