Nöje & kultur

Se första trailern till Netflix kommande fantasyserie

Comic-Con, världens största populärkulturella mässa, pågår just nu i San Diego – och Netflix har visat en första trailer till den kommande fantasyserien ”The Witcher”, rapporterar Hollywood Reporter.

Henry Cavill, känd från de senaste filmerna med Superman samt ”Mission Impossible: Fallout”, spelar huvudrollen som monsterjägaren Geralt of Rivia. ”The Witcher” är ursprungligen en serie böcker av författaren Andrzej Sapkowski som även blivit flera tv-spel.

Henry Cavill som Geralt of Rivia. Netflix

Toppnyheter

Illustrationsbild. Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotet mot Linköpings universitet

En person misstänks efter hotet – hämtad till förhör

En person i 25-årsåldern är skäligen misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott efter hotet mot Linköpings universitet, skriver SVT Nyheter Öst.

Polisen hämtade in under fredagskvällen till förhör. Ingripandet ska ha skett helt odramatiskt, skriver polisen på sin hemsida.

Hoten framfördes mot campus i Norrköping och Linköping och samtliga studenter utrymdes under fredagen.

1 tim
Illustrationsbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Misstänkte hotmannen: Ingen behöver vara rädd

På affischerna med hotet mot Linköpings universitet fanns en adress till en sida på nätet där en man poserade med vapen. Mannen la sedan ut erkännande på sidan och sa att det var han som satte upp lapparna, skriver Corren.

Han säger i videon som publicerats att ingen har någonting att vara rädd för.

Polisen försöker att identifiera mannen och har inlett förundersökningar gällande tre brottsrubriceringar: grovt olaga hot mot grupp, grovt vapenbrott samt olaga affischering.

Samtliga elever på Linköpings universitets fyra campus utrymdes tidigare i dag.

3 tim
Illustrationsbild. ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Student om hotet: Vakter avbröt undervisningen

Studenten Emma Engström satt på en föreläsning på Linköpings universitets huvudcampus Vall, när hon fick information om att ett hot riktats mot skolan.

– Jag fick lite puls i och med att vi precis hade stått och snackat om att det händer massa saker i Linköping just nu men då var jag ändå lugn. Och sen kom det här, säger 26-åringen till Expressen.

Hon säger att några av hennes vänner blev väldigt rädda och gick hem ifrån skolan direkt, vilket hon själv också gjorde.

En anonym student säger till Aftonbladet att hen satt och pluggade när beskedet om att utrymma skolans lokaler kom.

– Polisen dök upp utanför och sa att alla skulle utrymma. Det gick även in vakter i föreläsningssalarna och avbröt undervisningen, säger personen till tidningen.

3 tim
Läs mer om Hotet mot Linköpings universitet
Demonstration i Paris utanför Brasiliens ambassad i dag. CHARLES PLATIAU / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Pressad Bolsonaro försöker rädda anseendet – skickar pr-råd till ambassaderna

Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering har fått hård kritik och hela världens blickar på sig med anledning av bränderna i Amazonas. Nu har regeringen påbörjat ett pr-arbete för att försöka övertyga världen om landets klimatvänlighet, skriver Reuters.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån har regeringen skickat ut ett tolv sidor långt dokument där man listar statistik som talar till dess fördel i klimatfrågan.

Åtgärden kommer efter att länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland har uttryckt oro över bränderna. Den franska presidenten Macron anklagade till och med Bolsonaro för att ha ljugit om klimatförändringarna under G20-mötet i juni och lovar att blockera ett handelsavtal mellan EU och Brasilien.

2 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron. PHILIPPE LOPEZ / POOL
undefined

Macron anklagar Bolsonaro för att ha ”ljugit” på G20 – ska blockera handelsavtal

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar Brasiliens president Jair Bolsonaro för att på G20-mötet i Osaka i juni ha ljugit om sitt engagemang för miljön. Macron menar att Bolsonaro inte har respekterat de klimatåtaganden som han skrivit under, rapporterar franska medier.

Frankrike kommer därför att blockera ett handelsavtal mellan EU och flera latinamerikanska nationer.

”Under de här omständigheterna kommer Frankrike att motsätta sig Mercosuravtalet så som det är formulerat”, heter det i ett uttalande.

Bråket mellan de båda ledarna har uppstått i samband med de stora skogsbränderna i Amazonas regnskog.

Macron har kallat bränderna för ”en internationell kris” och satt frågan på agendan inför helgens G7-möte i Frankrike, vilket fått Bolsonaro att anklaga länderna som deltar för ”kolonialism”.

Idag 12:23
Isabella Lövin.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lövin oroad över bränder: Ytterligare en larmsignal

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) oroas över de pågående bränderna som just nu rasar i Amazonas.

– Det här är ytterligare en av alla larmsignaler som allt oftare ljuder över världen. Det visar hur bråttom det är att ställa om, säger Lövin till Expressen.

Hon menar att detta visar att skyddet av regnskogen på grund av politiska förändringar i Brasilien inte längre är värt något. Sverige måste därför arbeta med att stärka bland annat civilsamhället och miljöorganisationer i landet.

5 tim
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Prins Andrew tillsammans med den då 17-åriga Virginia Giuffre, hemma hos Jeffrey Epstein 2001.
Jeffrey Epstein-fallet

”Prins Andrews uttalande om Epstein är skitsnack”

Prins Andrews uttalande om hans kopplingar till Jeffrey Epstein var en förolämpning mot allas intelligens, skriver The Guardians Marina Hyde i en krönika.

Hertigen av York sa sig vara ”bestört” över de nya sexbrottsanklagelserna mot miljardären – något Hyde beskriver som ”skitsnack” eftersom Andrew fortsatte att vara vän med Epstein även efter han dömts för att ha tvingat en minderårig flicka att prostituera sig.

Hon ilsknar också till över att nyheten om att prinsens dotter ska gifta sig har fått spridning i Storbritannien. Ingen verkar fundera över att flickorna som befann sig i Epsteins krets också var döttrar, menar hon.

”De har också lekt prinsessor och drömt om sitt eget sagobröllop. Visst är det lustigt hur drömmar krossas, och vem som hjälper till att göra det?”

Erin Vanderhoof skriver i en krönika i Vanity Fair om medierapporteringen i Storbritannien som ägnat mer uppmärksamhet åt prins Harrys och Meghan Markles flygresor än uppgifterna om prins Andrew.

”När man läser brittisk press den här månaden skulle man kunna tro att det är lika skandalöst att flyga privatjet som att vara vän med en pedofil”.

32 min
Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
undefined

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

Igår 21:54
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Illustrationsbild. Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om slöjförbud

MP och V emot slöjförbud i skolan – SD står bakom

MP och V motsätter sig M:s förslag om en statlig utredning om ett slöjförbud i skolan och anser inte att det är rätt väg att gå, rapporterar SVT Nyheter.

”Regeringen tar krafttag mot det hedersrelaterade våldet och förtrycket, och det genom förebyggande och kunskapshöjande insatser – inte ett förbud mot ett specifikt plagg”, skriver MP:s pressekreterare Sofia Guerrero i ett sms till SVT.

Sverigedemokraterna skulle däremot stå bakom en utredning och säger till SVT man redan lagt fram förslag i området. Däremot vill man gå längre än så.

”Vi vill exempelvis helt förbjuda användning av heltäckande beslöjning i offentliga miljöer”, skriver informationssekreterare Deniz Norgren (SD) i ett mejl.

1 tim
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.  TT
undefined

Moderaternas ledning vill se utredning av slöjförbud

Moderaternas partistyrelse vill se en statlig utredning om förbud för slöja i förskola och grundskola, skriver DN.

– Det finns goda argument för att skolan ska vara en frizon där flickor och pojkar behandlas lika, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till tidningen.

Han pekar samtidigt på att det finns ”praktiska och principiella svårigheter” med att införa ett förbud.

Moderaterna ska fatta beslut i frågan på sin stämma i Västerås i oktober. Inför denna har sex motioner om slöjförbud kommit in. Men partiet är splittrat i frågan. Malmömoderaten Torbjörn Tegnhammar har tidigare uttryckt en oro för att ett förbud leder till att flickor hamnar i kläm mellan skolan och föräldrarna.

Idag 08:47
Läs mer om Debatten om slöjförbud
LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Larssons HIF-sorti

Larsson: ”Tänker inte lägga energi på de idioterna”

Henrik Larsson berättar nu om påhoppen som fick honom att i dag lämna tränarjobbet i Helsingborgs IF. I en intervju med Kvällsposten säger Larsson att påhoppen har skett på sociala medier och att han inte tänker polisanmäla.

– Jag kommer inte att lägga någon mer energi på de idioterna, säger han till tidningen.

Larsson säger också att han tycker att supportrarna har orealistiska krav på Helsingborg, men att han inte hyser något agg mot klubben och att han önskar dem lycka till.

3 tim
Henrik Larsson SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
undefined

Henrik Larsson slutar i HIF efter ”verbala påhoppen”

Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag som huvudtränare för Helsingborgs IF. Orsaken är den ”mängd verbala påhopp” som han fått utstå enligt klubben.

– Uppdraget Henrik fick var att hålla laget kvar i allsvenskan. När han tog över låg laget på negativ kvalplats och just nu ligger vi på tolfte plats med två poäng ner till den negativa kvalplatsen. Utifrån var vi står nu har han klarat uppdraget, säger HIF:s ordförande Krister Azelius i ett pressmeddelande.

Larsson återvände som tränare i mitten av juni efter att ha åkt ur allsvenskan med klubben 2016. HIF ligger i dag på en tolfte plats i tabellen, med två poäng ner till Falkenberg på kvalplats, skriver SVT Sport.

Idag 10:20
Henrik Larsson. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: ”Bottenlöst sorgligt för svensk fotboll”

Att Henrik Larsson avslutar sitt uppdrag för Helsingborgs IF på grund av verbala påhopp är bottenlöst sorgligt för svensk fotboll, skriver Mattias Larsson i en krönika i Sportexpressen. Samtidigt menar han att Helsingborgs IF måste byggas om genom både kontinuitet och klubbkärlek.

Sportbladets Robert Laul skriver att sagan om Henrik Larsson och Helsingborg förtjänar ett bättre slut. Det här är en historia som bara har förlorare, konstaterar han.

”Det är dåliga förutsättningar att ta sig an den ångesthöst i nedre delen av den allsvenska tabellen som väntar ett Helsingborg som just nu inte ens har en huvudtränare längre” skriver han i krönikan.

6 tim
Läs mer om Larssons HIF-sorti