Caroline Seger firar SM-guldet. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Damallsvenskan 2019

Seger blir kvar i Rosengård – siktar nu mot OS nästa år

Landslagskaptenen Caroline Seger förlänger med SM-guldvinnaren FC Rosengård, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon. Den 34-åriga mittfältaren har skrivit på ett nytt treårskontrakt med klubben.

– Det känns helt rätt att få fortsätta min karriär. Min motivation och drivkraft är fortfarande där, säger Seger i intervjun.

– Och sedan är det ju OS nästa år, fortsätter hon.

Seger säger att hon fortfarande älskar att spela fotboll och vinna titlar.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska jobben
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Ikea: Intäkterna kommer rasa med tiotals miljarder

Ikea har fått stänga merparten av sina 400 butiker runt om i världen på grund av coronaviruset, skriver DN.

Detta slår hårt mot möbeljättens intäkter och Jesper Brodin, vd för Ingka Group, säger att de vissa veckor sett intäkterna minska med upp emot 70 procent.

Ikea räknar med att omsättningen ska minska med tiotals miljarder i år på grund av i år, skriver DN och lägger till att butikerna och varuhusen omsatte runt 396 miljarder i fjol, skriver DN.

Brodin vill inte uttrycka det som att 2020 är ett förlorat år.

– Vad vi pratar om är hur vi kan säkra så många jobb så länge som möjligt, säger han.

20 min
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab, St Thomas' Hospital och Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

2 tim
10 Downing Street HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

6 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Helena Kopp Kallner/illustrationsbild.  TT
Coronaviruset Smittans effekter

Gynekologen: Belasta inte vården – bli inte gravid nu

Läkaren och gynekologen Helena Kopp Kallner tycker att den som kan bör planera sin graviditet till ett senare tillfälle för att undvika att belasta vården under coronakrisen, säger hon i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi vill ju gärna att en graviditet ska vara något positivt. Att bli gravid i dag tror jag ger mycket oro.

Hon säger att hon förstår att det är orimligt för den som vill ha barn att vänta i ett år – men föreslår att avvakta åtminstone några månader och se hur smittspridningen utvecklas.

Kopp Kallner säger också att man inom vården misstänker att de som blivit oönskat gravida drar sig för att göra abort just nu. Hennes råd till dessa är att inte vänta: ”Abort är akutvård.”

12 min
Omar, Ali och Mohammad Allatif. SVT
undefined

Omar, 10, och Ali, 7, handlar mat åt folk i riskgrupper

Bröderna Omar och Ali Allatif, 10 respektive 7 år, ägnar numera fritiden åt att tillsammans med sin pappa handla åt personer i riskgrupper, enligt ett reportage i SVT.

– De skriver vad de vill ha och sen så skriver vi det på en lapp, säger Omar. Om det är viktiga saker som Alvedon eller så, då handlar vi det direkt.

Marie-Louise Lindström är en av de personer som fått hjälp med matkassar av familjen. Hon lovordar initiativet: ”Det är perfekt!”

6 tim
Karly Domb Sadof / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Whatsapp begränsar möjlighet att vidarebefordra

Whatsapp vidtar nu en ny åtgärd för att få bukt med spridningen av missvisande information om den pågående coronapandemin. Det är en begränsning av möjligheten att vidarebefordra meddelanden som nu införs. Med start idag kommer meddelanden som klassificerats som sådana som vidarebefordrats i hög grad bara att kunna skickas vidare till en person åt gången. Till följd av Whatsapps kryptering så kan man inte läsa användarnas meddelanden, men däremot kan man genom att titta på metadata av olika slag avgöra hur ofta ett specifikt meddelande har vidarebefordrats, skriver The Next Web.

Facebookägda Whatsapp har över två miljarder användare.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Kvinna vid testanläggning i Karachi, Pakistan. AKHTAR SOOMRO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO:s vädjan: Släpp inte på restriktioner för snabbt

I många länder börjar det diskuteras planer för att lätta på coronarestriktioner, men världshälsoorganisationen WHO uppmanar till försiktighet med att öppna upp samhällen igen för tidigt, rapporterar Reuters.

– En av de viktigaste sakerna att tänka på är att inte släppa på åtgärderna för tidigt, för att undvika en tillbakagång, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier i en daglig genomgång i Genève.

10 min
David Clark/Illustrationsbild. Wikipedia Commons/TT
undefined

Hälsominister struntade i karantän – åkte till strand

Nya Zeelands hälsominister David Clark är i blåsväder efter att flera gånger ha blivit påkommen med att bryta mot de strikta nationella karantänsreglerna.

Bland annat tog han med familjen till en strand 20 kilometer hemifrån. I torsdags blev hans kampanjbil smygfotograferad när han var ute och cyklade mountainbike, något han fick be om ursäkt för till premiärminister Jacinda Ardern för.

– Jag har varit en idiot, jag förstår att folk är arga på mig, säger Clark i ett uttalande.

Han har nu degraderats från hälsoministerposten och i stället blivit biträdande finansminister.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Eva Nordmark  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen sänker kraven på svensk skyddsutrustning

Regeringen sänker kraven på skyddsutrustning som får användas inom vården, rapporterar TV4 Nyheterna och SVT Nyheter.

Hittills har man bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning. Från och med i dag ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning utan denna märkning.

– Jag tycker inte man ska se det som en kovändning, utan som en krisåtgärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TV4.

1 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S) TT
undefined

Företag fuskar: Tvingar permitterade till heltid

Företag utnyttjar systemet och tvingar personal som permitterats att arbeta heltid, rapporterar SVT Nyheter.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma, säger en anställd på en kommunikationsbyrå till SVT.

Flera fackförbund bekräftar bilden av att det förekommer fusk med korttidspermitteringar. Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, menar att företagen utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel.

För att motverka att regeringens stöd används på ett felaktigt sätt kommer 100 handläggare från Skatteverket granska att regelverket efterlevs på ett korrekt sätt.

2 tim
Statsminister Stefan Löfven  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven ser ingen möjlighet till heltidspermittering

Samhället står bättre rustat för att klara coronakrisen jämfört med finanskrisen för tio år sedan. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Arbetet.

– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer, säger Löfven i intervjun.

I nuläget ser han dock ingen möjlighet till permitteringar på heltid.

När det kommer till frågan om möjligheten att permanenta de tillfälliga reglerna för a-kassan svarar Löfven att man ser behovet av en a-kassa som täcker fler löntagare, men att man ännu inte landat i hur detta kan se ut.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polis med ansiktsmask i Paris.  Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Lär av Frankrike för att hjälpa våldsutsatta

Opinion Flera av de stora dagstidningarna fortsätter att fokusera på den pågående coronapandemin på ledarplats.

Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen fokuserar på hur coronakrisen slår mot medier. Hon menar att kulturdepartementets krispaket på 200 miljoner är alldeles för tunt. ”I en kris är demokratin alltid som mest hotad. Då behövs också den maktgranskande blicken som allra mest. Det är en blick som kommer försvinna runt om i landet före året är slut om staten inte ger rejälare besked”, skriver Häyrynen.

Expressen fokuserar i sin ledare i stället på våld i nära relationer som riskerar att förvärras under coronakrisen. Tidningen anser att svenska myndigheter borde inspireras av Frankrike, som infört ett kodord som våldsutsatta kan uppge för apotekspersonal för att få hjälp.

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl fokuserar i sin ledare i stället på årsdagen av terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm. Hon menar att en drabbande insikt är att vi inte lärt oss tillräckligt mycket av terrorattentatet 2010 och skriver:

”Att kalla det svenska tillväxtundret av våldsbejakande fanatiker för politiskt vanstyre är därför för snällt sagt”.

3 tim
Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V: Ge staten delägande i de företag man räddar

Opinion I situationer där staten skjuter till kapital för att rädda företag under coronakrisen bör man också gå in som ägare och få inflytande. Det skriver Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson på DN Debatt.

Det skulle bland annat motivera företagen att i första hand skjuta till eget kapital innan de vänder sig till staten, menar de. De vill också inrätta en krismyndighet som dels ska hantera det stöd företagen behöver och dels hanterar statens ägande i företagen.

Igår 19:14
Läs mer om Röster om viruset