Caroline Seger Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EM-kvalet

Seger inför kvalet: ”Vi funkar så bra tillsammans”

Lagkaptenen Caroline Seger går in i kvällens EM-kval mot Lettland med den energi damlandslaget tog med sig efter bronsmatchen mot England i VM, säger hon till Dagens Nyheter.

– Det är några nya spelare. Men vi funkar så bra tillsammans. Nu gäller det bara att göra jobbet mot Lettland, säger hon till tidningen.

Den 34-åriga lagkaptenen säger att laget kommer att hålla igång bollen, spela på tillslag och hitta ytor. Hon hoppas också på ett tidigt mål i matchen.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven/Riksdagshuset TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analys: Regeringen kan skrota svenska strategin

Regeringens nya förslag om att hoppa över riksdagen för att snabbare kunna driva igenom långtgående insatser mot coronaviruset kan vara ett tecken på att man är på väg att överge den svenska strategin.

Det skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson. Han pekar också på Stefan Löfven intervju med DN, där statsministern sa att de döda kommer att få räknas i ”tusental”, något som Eriksson menar är ”ett tecken på att regeringen drar slutsatsen att coronakrisen kommer att bli värre än vad man länge hoppades”.

DN:s Ewa Stenberg menar att förbudet mot besök på äldreboenden och mer handfasta uppmaningar om att inte resa kollektivt vittnar om att det inte räcker med frivilliga och mer allmänt hållna riktlinjer.

Hon spår också att den politiska enigheten om den svenska strategin kan komma att brytas skoningslöst om det visar sig att den svenska strategin inte är effektiv.

6 tim
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Provtagning i Wuhan. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Stickprover från Kina: Fyra av fem virussmittade kan sakna sjukdomssymptom

Fyra av fem virussmittade kan sakna symptom visar nya provtagningar från Kina.

Siffrorna baseras på de stickprover av personer som reser in i Kina utifrån som visar att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ.

– Även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till tidskriften.

Det är en bland forskare omstridd fråga. WHO:s uppfattning är att omfattningen av smitta utan symptom är okänd men sannolikt relativt ovanlig och troligen ingen avgörande orsak till smittspridning, skriver TT.

3 tim
Man i ansiktsmask i Tokyo. ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för spridning i Tokyo: ”Nedstängning trolig”

Antalet nya bekräftade virusfall per dag i Tokyo har fördubblats senaste veckan, vilket gör att många befarar att coronaviruset fått spridning på allvar, rapporterar flera medier. I slutet av mars rapporterades ett 40-tal nya fall dagligen – senaste dagarna ligger den siffran runt 90.

Nu befarar experter att även japanska huvudstaden kan komma att stängas ner.

– En nedstängning av Tokyo är trolig om siffrorna fortsätter att öka kraftigt under den kommande veckan, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på analysföretaget IHS Markit, till Dagens Industri.

6 tim
Barn i Uganda. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Afrikanska barn riskerar att drabbas när vården krisar

Fler barn i Afrikas fattiga länder riskerar att dö i sjukdomar som lunginflammation eller malaria när sjukvården nu måste fokusera på coronavirusets spridning. Det rapporterar Ekot.

Redan före coronapandemin dog hundratals barn i Uganda varje dag i bland annat ovan nämnda sjukdomar. Landet har också ett svagt hälsosystem – och vissa invånare saknar helt tillgång till tvål och vatten i hemmet.

– Just nu är allt fokus på covid-19 och det är panik bland befolkningen och bland dem som arbetar i vården, säger Peter Waiswa, professor och expert på barnadödlighet i Uganda.

Igår 16:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Restauranganställda i New Orleans. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Höga dödstal i New Orleans – folksjukdomar vanliga

Coronaviruset väntas slå hårt mot amerikanska Södern och dödstalen i New Orleans i delstaten Louisiana är sju gånger så höga som i New York City, rapporterar TT.

Orsaken är att folksjukdomar som högt blodtryck, diabetes och fetma är vanligt förekommande i södra USA.

– Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, säger Rebekah Gee, tidigare hälsochef i Louisianas delstatsstyre och som nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.

5 tim
Test för antikroppar mot coronaviruset. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA har godkänt nytt test för antikroppar mot corona

Ett nytt blodprov som kan upptäcka antikroppar mot coronaviruset har godkänts i USA. Testet, som kan ge svar på 15 minuter, visar om man haft infektionen och därför kan vara immun.

– Det här är en milstolpe när det gäller den pågående coronapandemin, säger Ali Harandi, docent vid institutionen för biomedicin på Sahlgrenska till Sveriges Radio.

Liknande tester används i länder som Kina och Singapore, rapporterar New York Times.

3 tim
Donald Trump. JIM WATSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kampen om skyddsmasker hårdnar – USA anklagas för ”vilda västern-metoder”

Den globala kampen om skyddsmasker och medicinsk utrustning blir allt mer infekterad. USA:s försök att säkra tillräckligt till sig själv har lett till att landet använder ”vilda västern-metoder”, säger Andreas Geisel, inrikesminister i delstaten Berlin.

Det amerikanska företaget 3M uppgav på fredagen att USA stoppat alla transporter av munskydd till Kanada och Latinamerika. USA ska också ha beslagtagit 200 000 masker från 3M i Thailand som var på väg till Berlin.

”Det här är som modernt sjöröveri”, uppger Geisel i ett uttalande.

Idag 04:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Bild från fältsjukhuset som byggts vid Östra sjukhuset i Göteborg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NEWS AGENCY
Coronaviruset Smittan i Sverige

Chefläkare i Göteborg: Kan vara en vecka från stormen

Göteborg och Västra Götalandsregionen förbereder sig på en liknande coronautveckling som Stockholm, skriver DN i ett reportage.

Hittills har regionen varit mer förskonad än huvudstaden men enligt Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska, kommer toppen att bli den förväntade – bara något försenad.

– Det är möjligt att vi börjar se samma scenario som i Stockholm om en vecka, säger han till tidningen.

5 tim
Anders Tegnell/Tom Britton. Bildbyrån/SVT
undefined

Tegnell skeptisk till att en miljon svenskar smittats

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att en miljon svenskar redan har blivit smittade av coronaviruset, säger han till SvD.

Enligt en beräkning från Tom Britton, professor i matematisk statistik, skulle omkring 10 procent av svenskarna redan kunna ha smittats. Britton har utgått ifrån virusets reproduktionstal och tidiga dödstal från Sverige.

– Modellerna bygger på antaganden som kan variera extremt mycket och där vi egentligen inte vet exakt vad vi ska använda för värden, säger Tegnell till tidningen.

Idag 04:45
Socialminister Lena Hallengren (S) och Stefan Löfven.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Kommer få räkna dödsoffren i tusental – lika bra att vi förbereder oss

Svenska dödsfallen i coronapandemin kommer att räknas i tusental. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju med Dagens Nyheter.

– Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till tidningen.

Han säger att det är en bedömning som görs utifrån hur det sett ut med smittan i många andra länder. Om den svenska strategin säger Löfven att fler kommer behöva intensivvårdas och att betydligt fler kommer dö, trots ambitionen att ”platta ut kurvan”. Han vidhållet att strategin är rätt, men att man alltid måste vara beredd att ompröva den.

Löfven upprepar budskapet om att coronakrisen är något som kommer att pågå i flera månader och inte i veckor – både när det gäller spridningen av viruset och de ekonomiska konsekvenserna.

Igår 15:06
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020
AIK-spelare/IFK Göteborgs Robin Söder. Bildbyrån
Coronaviruset Herrallsvenskan 2020

Analyser: Tre klubbar blir extra drabbade av krisen

IFK Göteborg, Hammarby och AIK är ”fruktansvärt illa ute” om herrallsvenskan 2020 skulle spelas utan publik. Det skriver Sportbladets reporter Robert Laul i en analys.

I Hammarbys och AIK:s fall kommer en eventuellt publiklös säsong, som ser mer och mer troligt ut, att slå hårt mot ekonomin. IFK Göteborg har budgeterat för spelarförsäljningar, något som kommer att bli svårare under 2020, skriver Laul.

Skälet till att försäljningar blir svårare är att spekulationsekonomin i fotobollsvärlden har spruckit i och med coronakrisen, skriver ekonomen Kristof Vogel i ett blogginlägg på Fotboll Sthlm.

”Bubblan spricker nu med en smäll. Fotbollen står inför sin egensnickrade finanskris”, skriver han.

3 tim
Tifo från Helsingborgs supportrar.  MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN
undefined

Prognos: Klubbarnas kassor kan ta slut efter omgång två

Fyra allsvenska klubbar skulle inte ens klara av att spela två seriematcher utan publik utan att riskera att det egna kapitalet äts upp. Det skriver Fotbollskanalen med hänvisning till en prognos från revisionsbyrån EY.

Analysen beskrivs som en ”grov uppskattning”, men visar till exempel att IK Sirius bara skulle klara av en match innan den egna kassan visar rött. Falkenberg och Helsingborg skulle båda klara två matcher.

Bara Malmö FF, IFK Norrköping, BK Häcken, AIK, Djurgården och Elfsborg skulle klara en hel säsong, baserat på klubbarnas nuvarande kapital och hur publikintäkterna såg ut i fjol.

Krislaget Östersund har redan negativt kapital.

Igår 13:52
Läs mer om Coronaviruset