Brett Kavanaugh Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-post

Senaten tar ställning till Brett Kavanaugh på fredag

Den amerikanska senatens juridikutskott kommer att rösta om Brett Kavanaugh som är kandidat till posten som domare i Högsta domstolen klockan halv tio på fredag morgon, lokal tid, rapporterar Politico.

När kommittén beslutat om den kan rekommendera Kavanaugh eller inte kommer sedan senaten i som helhet att rösta, skriver AFP.

Beskedet innebär att omröstningen sker mindre än 24 timmar efter det att Kavanaugh och en av de kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp, Christine Blasey Ford, har vittnat inför senaten.

Demokratiska politiker har tidigare krävt att omröstningen ska skjutas upp på grund av anklagelserna mot Kavanaugh.

Toppnyheter

James Guillory / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Ovetjkins målform håller i sig – nytt hattrick i natt

Aleksandr Ovetjkins galna målform håller i sig. När hans Washington slog Carolina i natt stod den ryske stjärnan för tre mål. Även i tisdags, borta mot Detroit, levererade Ovetjkin ett hattrick.

Slutligen vann Washington med 6–5 efter straffar.

– Jag försöker bara göra mitt jobb. Alla vill göra mål. I den här ligan är det svårt att göra det. Jag har turen att spela med bra spelare som ger mig bra lägen att göra mål, jag måste bara göra mitt jobb, säger Ovetjkin till nhl.com.

Ovetjkin har nu gjort 28 mål och 14 assist på 31 matcher den här säsongen och är NHL:s regerande målkung.

Idag 07:22
Filip Chytil och Oliver Ekman-Larsson. BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
NHL 18/19

Oliver Ekman-Larssons mål räddade Arizona

Arizona vänder 0–3-underläge till 4–3-seger mot New York Rangers på Madison Square Garden i natt. Oliver Ekman-Larsson fixade en sen kvittering, med drygt tre minuter kvar av tredje perioden, och tog matchen till förlängning.

Ekman-Larssons skott från vänsterkanten gick över Henrik Lundqvists plockhandske och pucken klingade till i högerstolpen innan den gick in i målet.

– Det var det tuffaste skottet i hela matchen, det kanske inte såg ut så, men han fick en ren träff stående, sa Lundqvist efter matchen enligt TT.

Förre Rangers-stjärnan Derek Stepan gjorde det avgörande fjärde målet för Arizona.

Idag 07:10
Läs mer om NHL 18/19
Musikhjälpen hålls i Lund i år.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Musikhjälpen

Debatt: ”Kletigt medlidande perspektiv i Musikhjälpen”

Opinion De problem och hinder som personer med funktionsnedsättningar möter i vardagen löses inte med insamlade pengar, skriver Anders Westgerd, debattör och verksamhetsledare vid GIL, på Kvällspostens debattsida med anledning av årets tema i Musikhjälpen.

”Med största möjliga uppmärksamhet riktad mot funktionsfrågan fanns alla förutsättningar att våga tala om maktstrukturen och den långtgående funkofobin. Man hade kunnat bjuda in personer som förde fram ett annat perspektiv än det nästan kletiga medlidandet”, skriver han.

Debattören menar att funkisrörelsen inte uppskattar att bli förknippade med välgörenhet och svaghet, utan skriver att det är motsatsen till vad de vill uppnå.

22 min
Musikhjälpens Farah Abadi i glasburen/Tove Styrke/Silvana Imam.
Musikhjälpen

Musikhjälpen går mot stjärnspäckad finalhelg

Årets Musikhjälpen går mot sitt slut och under finalhelgen i Lund kommer bland annat Tingsek, Tove Styrke, Markus Krunegård, Familjen och Silvana Imam, skriver Sydsvenskan/HD.

Årets tema är ”alla har rätt att funka olika” och flera personer som kämpar för personer med funktionsvariationer finns på plats, bland annat Laurentsio Pettersson som medverkade i tv-programet ”Mot alla odds” 2013. Han växte upp på barnhem i Rumänien och föreläser om hur det är att vara 118 centimeter lång.

– Vi behöver komma in i alla sammanhang, som en naturlig del. Inte som en grupp för sig, säger han till tidningen.

Idag 06:28
Läs mer om Musikhjälpen
Bild från Paris på lördagen. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

Antalet gula västar uppges ha halverats på en vecka

Frankrikes inrikesdepartement säger att 35 000 vid lunchtid bedömdes delta i gula västarnas protester runt om i landet. Det är ungefär hälften så många som förra veckan, skriver Le Monde.

I Paris uppger polisen att färre än 3 000 demonstranter samlats i vad som hittills beskrivs som lugna protester. Även i Lyon, Bordeaux, Marseille och Strasbourg pågår demonstrationer för femte lördagen i rad, om än i betydligt mindre omfattning än tidigare.

1 tim
STEPHANE MAHE / TT NYHETSBYRÅN
Franska protesterna

85 omhändertagna av polis under protesterna

Rörelsen Gula västarna protesterar för femte helgen i rad i Frankrike och omkring 85 demonstranter har omhändertagits, rapporterar nyhetsbyrån AP. Av de 85 personerna har 46 gripits av polis.

8 000 poliser patrullerar gatorna i Paris där tusentals demonstranter har samlats för protester. Mindre våldsamheter uppstod mellan demonstranter och polis nära en fredlig demonstration vid Champs-Elysees. I övrigt har dagens demonstranter varit lugnare än förra helgens.

4 tim
Gula västarna protesterar i Paris och på andra platser i Frankrike.  ZAKARIA ABDELKAFI / AFP
Franska protesterna

En död i olycka kopplad till Gula västarnas protest

En person har dött i en olycka i Belgien som kopplas till Gula västarnas protester, rapporterar AFP.

Olyckan inträffade då en bilist körde in i en långtradare som hade saktat in vid en vägspärr som demonstranter från Gula västarna satt upp nära den fransk-belgiska gränsen, uppger lokala myndigheter.

Gula västarnas demonstrationer har pågått i över en månad, i huvudsak i Frankrike, men de har även inspirerat till protester i andra länder.

3 tim
Läs mer om Franska protesterna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 FN:s klimatmöte i Katowice
Klimatminister Isabella Lövin (MP) TT
Valet 2018 FN:s klimatmöte i Katowice

Regeringskrisen försvagar Sveriges roll i klimatsamtal

Sveriges roll i förhandlingarna under FN:s klimatmöte Katowice har försvagats på grund av regeringskrisen, skriver Expressen. Orsaken är att Sverige har lovat mindre pengar än vad man normalt skulle ha gjort, på grund av läget med en övergångsregering.

Klimatförhandlingarna är inne på övertid och en orsak till segdragenheten är oenigheter kring finansiering. Det rör bland annat hur mindre utvecklade länder ska få stöd för att kunna klara av skador i klimatförändringarnas spår.

Enligt Expressen vill de fattigare länderna ha starka garantier om stöd från västvärlden – och Sverige beskrivs nu som ett av de länder som vill ge mer bistånd men som inte kan.

Samtidigt uppges Sverige ha en trovärdig position i förhandlingarna på grund av tidigare stora klimatbidrag.

4 tim
Gunhild Stordalen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i Katowice

Stordalen: Vi måste få med politikerna på banan

Filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen är på plats vid klimatmötet i Katowice i Polen där man ska besluta hur Parisavtalet ska implementeras, skriver Expressen.

Stordalen ska under mötet tala om klimat och miljö men är upprörd över att inte frågan om sambanden mellan mat och klimat tar plats på agendan.

– Matindustrin kan vara med och utveckla mer klimatsmarta produktionsmetoder och produkter, som också måste vara hälsosamma. Vi måste få med politikerna på banan, säger hon till NRK.

3 tim
Generalsekreteraren för FN:s ramverk för klimatförändringar Patricia Espinosa och FN:s generalsekreterare  Antonio Guterres.  JANEK SKARZYNSKI / AFP
FN:s klimatmöte i Katowice

Nytt dokument redo att presenteras för länderna

Klimatmötet i Katowice har gått in på övertid och under hela natten mot lördagen och hela lördagsmorgonen har förhandlingar pågått om de kontroversiella frågorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Målet med mötet i Katowice är att enas om hur Parisavtalet från 2015 ska implementeras. Fortfarande kvarstår oenigheter kring hur man ska rapportera och utforma avtal om utsläpp, skriver Reuters.

Under lördagsmorgonen väntas ett nytt dokument presenteras för länderna, rapporterar SVT Nyheter. Det ska röra sig om ett 144 sidor långt förslag till ett slutavtal och de olika ländernas förhandlare uppges ha diskuterat utformningen i mindre grupper.

Idag 09:08
Läs mer om Valet 2018