Serbien höjer den militära beredskapen efter våldet
Serbiens president Aleksandar Vucic höjer den militära beredskapen till högsta möjliga efter måndagens våldsamheter i norra Kosovo, skriver Reuters.
Över 30 av Natos fredsbevarande styrkor i Kosovo, kallad Kfor, skadades när etniska serber samlades för att försöka ta sig in i en byggnad som tillhör en nyligen vald borgmästare i staden Zvecan. Valet bojkottades av kosovoserber.
Under måndagen ska Vucic träffa ambassadörer från USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och EU för att diskutera det alltmer spända läget.
”De här attackerna är helt oacceptabla. Våldet måste omedelbart upphöra”, skriver Nato i ett skriftligt uttalande.
Konflikten Kosovo–Serbien
- Kosovo utropade sig självständigt 2008 efter de jugoslaviska krigen på 1990-talet. Serbien har inte accepterat utbrytningen och en fredsbevarande Natostyrka är på plats sedan 1999.
- Etniska albaner utgör mer än 90 procent av befolkningen i Kosovo som helhet, men i de norra delarna av landet är etniska serber majoritet och motståndet mot självständighetsförklaringen är fortfarande stort där.
- Lokalvalen i april i år bojkottades av kosovoserber vilket gjorde att albanska borgmästare kunde ta makten i fyra städer i norr – trots ett valdeltagande under 3,5 procent.
- De kosovoserber som nu protesterar kräver att de nytillsatta borgmästarna avsätts och att polisen drar sig tillbaka. Serbien har förstärkt sin militära närvaro vid gränsen.
- EU och USA erkänner Kosovos självständighet men har starkt fördömt hur borgmästartillsättningarna kan destabilisera situationen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen