Sjöstedt: Löfven saboterar den svenska modellen
Klockan 9 möts partiledarna i en debatt om vägen in på arbetsmarknaden. Statsminister Stefan Löfven anklagade i helgen Allianspartierna för att sabotera den svenska modellen, bland annat genom förslag på sänkta lägstalöner.
Nu går Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till angrepp på Löfven, och menar att regeringens planer på att införa tillfälliga uppehållstillstånd riskerar att göra lika stor skada, rapporterar Aftonbladet:
– Det riskerar att skapa ett sorts B-lag på arbetsmarknaden. Det är Moderaterna och Socialdemokraterna överens om och det tycker jag är ett direkt sabotage mot etableringen på arbetsmarknaden och mot den svenska modellen, säger han till tidningen.
bakgrund
Den svenska modellen
Wikipedia (sv)
Den svenska modellen i dess moderna tappning växte fram under 1930-talet som en kompromiss mellan marknadsekonomiska/kapitalistiska intressen av ekonomisk tillväxt och lönsamhet och den av socialdemokrater och socialliberaler drivna socialpolitiska utjämningssträvanden, idén om folkhemmet, som resulterade i ett slags oskrivet samhällskontrakt. Modellen anses av flera historiker (Maths Isacson, Eva Österberg och Ulf Olsson) ha idémässiga rötter i en samförståndskultur i 1800-talets bonde- och brukssamhällen, men också (Jan O. Berg, Anders Kjellberg) i det tidiga 1900-talets första överenskommelser mellan arbetsmarknadsparterna, verkstadsavtalet 1905 och decemberkompromissen 1906.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen