Hem
Illustrationsbild. (David Goldman / TT NYHETSBYRÅN)

”Ska vi leva upp till målen bör oljan stanna i marken”

Det faktum att sammanlagt 97 miljarder kronor från sju svenska banker har hamnat hos oljebolag som letar olja i Arktis är anmärkningsvärt. Det anser Jakob König, sakkunnig på Fair Finance Guide, som tillsammans med Aftonbladet har granskat bankernas oljekopplingar lagom till femårsdagen för Parisavtalet.

Till tidningen säger König att kopplingarna innebär att svenska bankkunder omedvetet möjliggör fortsatt exploatering av Arktis, något som skulle kunna uppröra kunder.

– Det rimmar väldigt illa med bankernas klimatlöften.

König menar att det är glädjande att flera av de stora bankerna har börjat dra sig undan från oljeutvinning, men att de svenska storbanker som har satsat mest pengar i oljebolagen nu också måste kapa sitt stöd.

– Om vi ska kunna leva upp till klimatmålen och undvika katastrofala klimatförändringar måste oljan stanna i marken, säger han enligt ett pressmeddelande.

bakgrund
 
Parisavtalet
Wikipedia (sv)
Parisavtalet (engelska: Paris Agreement, franska: Accord de Paris) är ett internationellt klimatavtal som slöts den 12 december 2015 och togs fram under Förenta nationernas klimatkonferens 2015 i Paris. Avtalet består av bestämmelser som rör bland annat minskade utsläpp av växthusgaser, klimatanpassning och omfördelning av ekonomiska medel för att hjälpa de som drabbas av klimatförändringarna. Parisavtalet ersätter det tidigare Kyotoprotokollet som innebär åtaganden fram till år 2020.I det överenskomna avtalet åtar sig varje land bidra till att den globala uppvärmningen ska hålla sig långt under 2 °C (till år 2100 jämfört med förindustriella nivåer) samt en intention om att göra ytterligare ansträngningar för att den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 °C. Vidare ska världens länder se över sina löften vart femte år och helst även ge nya löften om att ytterligare minska utsläpp av växthusgaser. Dessutom ska världens rika länder från och med år 2020 bidra med 100 miljarder dollar årligen för att minska skadorna från det varmare klimatet hos fattigare länder. Avtalet vann laga kraft den 4 november 2016, men redan den 22 april skrevs avtalet under av representanter från en majoritet av världens länder. I och med att Syrien ratificerade avtalet i november 2017 hade alla länder i världen skrivit under eller ratificerat avtalet. Däremot tillkännagav Donald Trump den 1 juni 2017 att USA ska lämna avtalet. Avtalets regler tillåter dock inte USA att lämna förrän tidigast i slutet av 2020.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen