”Skandaler bra för Nobel – priset kan vara nagel i ögat”
Offentliga bråk och skandaler behöver inte vara något dåligt för prestigefyllda utmärkelser som Nobelpriset, skriver Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, i en debattartikel i Aftonbladet. Han menar att skandaler, förutom att leda till medial uppmärksamhet, gör att prisernas prestige ökar.
Määttää hänvisar till forskning på området som säger att det finns tre olika former av kapital kopplade till priser: ekonomiskt, kulturellt och medialt. Teorierna gör att man till och med skulle kunna se på Alfred Nobels arv som en slags penningtvätt där en förmögenhet från vapentillverkning över tid har förvandlats till ”kulturellt, vetenskapligt och politiskt kapital.”
I en debattartikel i DN Kultur skriver Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap, om hur Svenska Akademiens val av pristagare kan ”vara en nagel i ögat på dem som vill begränsa, kasta ut och sätta sig till doms”.
Han syftar bland annat på att romaner skrivna av Toni Morrison, som tilldelades litteraturpriset 1993, rensas ut från skolbibliotek i Florida. Enligt Tenngar har Svenska Akademien alla möjligheter att i dag göra nya val som fortsätter att ”rucka på sakernas normala tillstånd”.
Om debattörerna
Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap och kursansvarig för förlagskunskap vid historiska institutionen, Stockholms universitet
Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap