Hem
Olof Palme mördades utanför Grand. (Benkt Eurenius / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Skandiamannen eller PKK – teorierna om mordet

Över 130 personer har erkänt mordet på statsminister Olof Palme 1986. Dessutom har över 10 000 personer förhörts i utredningen som i huvudsak fokuserat på fem spår, skriver TT.

PKK-spåret: Den kurdiska separatistgerillan PKK troddes kunna ha motiv och förmåga att slå mot svenska intressen. Dock har det inte framkommit något mer sedan förhör.

33-åringen: Den första som anhölls som misstänkt efter tips om att han ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Palme.

Christer Pettersson: Han hörs ett par månader efter mordet, pekas ut av Lisbeth Palme och döms till livstids fängelse för mordet men frias av hovrätten. 2001 erkänner han för sin vän att han mördade Palme, men det tar han senare tillbaka.

Sydafrikaspåret: Sydafrikanska säkerhetstjänsten ligger bakom mordet på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim.

Skandiamannen: Arbetade intill mordplatsen men avfärdades tidigt som både vittne och gärningsman. Ska ha hyst agg mot Palme samt haft en vän med tillgång till den vapenmodell som användes vid mordet.

bakgrund
 
Palmemordet
Wikipedia (sv)
Mordet på Olof Palme, benämnt Palmemordet, ägde rum klockan 23:21 fredagen den 28 februari 1986 då Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan i centrala Stockholm. Efter mordet följdes i utredningen om mordet ett flertal spår, däribland ”PKK-spåret”, ”33-åringen” och ”Sydafrikaspåret”, som dock inte ledde till något konkret genombrott. I december 1988 anhölls Christer Pettersson som misstänkt för mordet och denne dömdes också i juli 1989 av Stockholms tingsrätt som skyldig, men frikändes därpå av en enig hovrätt i november samma år. Misstankarna mot Pettersson kvarstod dock och resning begärdes av riksåklagaren i december 1997 men avslogs av Sveriges högsta domstol den 28 maj 1998. Sedan dess har inga genombrott i spaningsarbetet skett och ingen misstänkt har åtalats; detta trots att fler än 130 personer har erkänt mordet och att utredningen kring det är en av världens mest omfattande.I februari 2020 meddelade förundersökningsledaren Krister Petersson att han under det första halvåret innevarande år kommer att "meddela ett beslut i åtalsfrågan". Detta innebär att en ansvarig för mordet kommer att åtalas, alternativt att utredningen kommer att läggas ner. Personer inom rättsväsendet och andra insatta i mordet tolkade beskedet som att utredningen kommer att läggas ner beroende på att gärningsmannen är död. Detta då en misstänkt i livet vid tidpunkten för tillkännagivandet redan skulle ha suttit häktad. Den 5 juni 2020 meddelade Åklagarmyndigheten att Krister Petersson kommer ge beskedet i åtalsfrågan onsdag den 10 juni.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen