Skansen stänger ner för första gången på 129 år
Skansen kommer att hålla stängt från och med nästa fredag, skriver företrädare i ett pressmeddelande. Det är första gången sedan grundandet för 129 år sedan som verksamheten stängs ner. Orsaken är de nya restriktionerna om folksamlingar på max åtta personer.
”Med anledning av Stefan Löfvens pressträff och tydliga budskap tidigare i veckan, ’Ställ in’, ser Skansen ingen annan möjlighet än att stänga ner verksamheten helt och hållet.”
Vd Johan Brattmyhr säger att beslutet känns ”svårt men rätt”.
– När vi nu ser att utvecklingen går åt fel håll, och i kombination med regeringens tydliga besked i veckan, så bedömer vi att vi bör stänga för att ytterligare bidra till en minskad smittspridning och ett tryggt samhälle för alla.
bakgrund
Skansen
Wikipedia (sv)
Skansen är ett stiftelseägt svenskt friluftsmuseum med djurpark på Djurgården i Stockholm, grundat av Artur Hazelius, och är belägen inom Kungliga nationalstadsparken. Skansen invigdes den 11 oktober 1891. Namnet kommer från den skans som Karl XIV Johan lät uppföra åt sin son Oscar I att användas som lekplats, denna skans låg intill nuvarande Håsjöstapeln. På Skansen finns idag (2014) cirka 140 byggnader från Skandinavien varav den äldsta är Vastveitloftet från 1300-talet. Skansen gick med god vinst de första femtio åren och finansierade bland annat byggnation och drift av Nordiska museet. Skansen övergick den 1 juli 1963 till att bli en stiftelse med staten, Stockholms stad och Nordiska museet som stiftare. 1994 tog staten över som huvudman. Skansen regleras i Stadgar för Stiftelsen Skansen, vilka fastställdes av regeringen den 15 april 1993. Skansen finansieras av entréintäkter, donationer från företag, privatpersoner och stiftelser samt genom bidrag från Kulturdepartementet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen