Skarhed: Inget krav på objektivitet för ministrar
Det finns inget ”objektivitetskrav” när en ny minister ska utses. Det säger karensnämndens ordförande Anna Skarhed till DN apropå nya skolministern Lotta Edholms (L) uppdrag för friskoleföretaget Tellusgruppen.
Karensnämnden inrättades 2018 för att bedöma om politiker som går över till näringslivet kan skada allmänhetens förtroende eller statens intressen – men eftersom Edholm går åt andra hållet omfattas hon inte av nämndens regler, säger Skarhed. Hon tycker att valet av Edholm är logiskt eftersom regeringen anser att det är viktigt att värna friskolor.
Lobbyismforskaren Camilla Nothhaft tycker dock att Edholms bakgrund är ”problematisk”.
– Det är klart att hon kommer att bli uppvaktad av friskolekoncerner.
bakgrund
Karensnämnden
Wikipedia (sv)
Nämnden för prövning av statsråds och vissa andra befattningshavares övergångsrestriktioner, förkortat kallad Karensnämnden, är en myndighet under Sveriges riksdag.
Nämnden, som ursprungligen hette Nämnden för prövning av statsråds och statssekreterares övergångsrestriktioner, inrättades år 2018 i samband med att lagen (2018:676) om restriktioner vid statsråds och statssekreterares övergång till annan än statlig verksamhet infördes. I denna lag finns bestämmelser om karens när f.d. statsråd och statssekreterare tar uppdrag i icke-statlig verksamhet. År 2020 utökades nämndens uppdrag till att också omfatta övergångsrestriktioner för riksrevisorn och riksrevisionsdirektören. Efter att Lagrådet väckt frågan om att nämndens namn borde ändras i samband med det nya uppdraget, tog Konstitutionsutskottet i ett utskottsinitiativ fram förslag till lagstiftning om detta. Lagändringen om det nya namnet trädde i kraft den 15 oktober 2020.
Nämnden består av en ordförande och fyra ledamöter. Ledamöterna väljs av riksdagen efter beredning av Konstitutionsutskottet. Förekomsten av nämnden regleras i 13 kap. 14 a § riksdagsordningen. Dess organisation regleras närmare i lagen (2018:677) med instruktion för Nämnden för prövning av statsråds och vissa andra befattningshavares övergångsrestriktioner.
Tidigare
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen