Hem
Skagen. (TT och Wikimedia)

Skatteverket: Kyrkans resor är problematiska

Enligt Skatteverket är flera av Svenska kyrkans resor där nöjesaktiviteter ingått problematiska och kan leda till att deltagarna upptaxeras.
– Jag skulle säga att av det här programmet så framgår det inte att det har varit så mycket tjänsteanknytning. Det har varit mest sightseeing och rundturer, säger den rättsliga experten Yngve Gripple till Ekot.
Han menar att att ”mycket talar för” att sådana resor skulle ha förmånsbeskattats.
Ekot har i en rad artiklar avslöjat hur politiker och tjänstemän inom Svenska kyrkans församlingar åkt på dyra utlandsresor på kyrkans bekostnad. Bland annat Munka Ljungby församlings resa till Skagen 2014, där de enda synliga arbetsrelaterade aktiviteterna var att titta på en kyrka och besöka ”Den tilsandede kirke”. Resan såldes in med texten: ”Välkommen med på tre härliga dagar då vi ska uppleva det speciella ljuset i Skagen, äta riktigt gott, bo bra och ha det trevligt tillsammans!”

bakgrund
 
Den tilsandede kirke
Wikipedia (sv)
Sankt Laurentii ödekyrka, den tilsandede kirke, är en övergiven kyrka omkring fyra kilometer sydväst om Skagens centrum. Troligen i slutet av 1300-talet uppfördes Sankt Laurentii kyrka i röd tegelsten. Det första omnämnandet av kyrkan är från 1387 i samband med en rättstvist. Kyrktornet, som är det enda som står kvar idag, är från slutet av 1400-talet och ombyggt under 1700-talet. Efter det att sandflykten, som börjat under 1500-talet, blivit alltför besvärande och åtkomsten till kyrkan försvårad, sökte och fick församlingen tillstånd av kung Christian VII i juni 1795 att stänga kyrkan. Delar av inventarierna och rätten att återanvända byggnadsmaterialet såldes därefter på auktion, men tornet behölls som sjömärke. Kyrkogården användes även fortsättningsvis som gravplats fram till 1810. Kyrkan var på 1700-talet omkring 38 meter lång och 9,5 meter bred. På nordsidan fanns en utbyggd sakristia och på sydsidan ett vapenhus. Taket var blybelagt och kyrkogården omgiven av en tegelmur täckt av taktegel Tornet, som kalkades vitt av Det Kongelige Danske Fyrvæsen 1810, är nu k-märkt och kyrkskeppets, sakristians och kyrkogårdsmurens placering markeras i terrängen. Delar av kyrksilvret används i Skagens kyrka.

Mer om granskningen:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen