Hem
Kokaodling/poliser beslagtar kokain. (TT. )

Skifte i Colombia: Rikta in er på langarna – inte odlarna

Colombia går mot ett skifte i narkotikapolitiken där myndigheterna ska lägga mindre kraft på att förstöra odlingar av kokabuskar, varifrån kokain framställs, och i stället rikta insatserna mot narkotikalangare. Det rapporterar Al Jazeera.

President Gustavo Petro och hans vänsterregering har tidigare sagt sig vilja lägga om narkotikapolitiken i det land som producerar mest kokain i världen, och enligt Al Jazeera kommer militären snart få reviderade mål för hur många hektar av odlingarna som ska förstöras.

Tidigare denna månad meddelade polisen att deras mål revideras till 20 000 hektar, från 50 000 året innan.

bakgrund
 
Kokabuske
Wikipedia (sv)
Kokabuske (Erythroxylum coca) är en art i familjen kokaväxter. Arten kommer ursprungligen från Sydamerika, förmodligen från Peru och Bolivia. Där har det bland ursprungsbefolkningen sedan århundraden funnits en vana att tugga kokablad för att exempelvis lättare klara tungt arbete och höga höjder. Denna vana finns också bland arbetare i gruvor i samma område. Bladen har en mättande effekt, fungerar uppiggande och ökar syreupptagningsförmågan. Kokabladen tuggas även vid ceremonier och fester, till exempel bröllop. Det är framförallt aymaraindianer som använder koka i rituella sammanhang. Kokabusken kan bli upp till 5 meter hög buske som odlas för sina blad som innehåller 0,5% kokain. Bladen kan därefter användas som ett uppiggande te eller extraheras till ett starkt koncentrat. Numera finns växten även förvildad i Taiwan och Indonesien, dit den införts för att odlas. Kokablad är narkotikaklassade och ingår i förteckningen N I i 1961 års allmänna narkotikakonvention, samt i förteckning II i Sverige.

Colombia

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen