Hem
(FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN)

”Smittskyddsinstitutet bör återskapas efter kritiken”

Efter den hårda kritiken från Coronakommissionen bör Folkhälsomyndigheten läggas ner och ersättas av en nyskapad variant av Smittskyddsinstitutet, skriver docent Ola Stenqvist på DN Debatt. Ett sådant ska sedan ha fullt fokus på smittbekämpning, anser han.

Han vill också bland annat att ett vetenskapligt råd med utomstående experter skapas för att förhindra att Folkhälsomyndigheten bara stöder sig på ”vetenskap som bekräftar myndighetens ställningstaganden”, samt att Sverige under nästa pandemi hela tiden jämför sig med de länder som lyckas bäst.

Vidare vill han att försiktighetsprincipen konsekvent ska tillämpas.

Om debattören

Ola Stenqvist, docent, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

bakgrund
 
Smittskyddsinstitutet
Wikipedia (sv)
Smittskyddsinstitutet (SMI) var en statlig myndighet vars huvuduppgift var att genom kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning främja befolkningens skydd mot smittsamma sjukdomar och bidra till att landets smittskydd fungerar effektivt. Smittskyddsinstitutet bildades 1 juli 1993 men hade sin föregångare i Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL). SMI var beläget i Solna och cirka 300 personer var sysselsatta vid myndigheten. Den 1 januari 2014 gick Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut ihop och bildade Folkhälsomyndigheten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen