Hem
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Arkivbild. (Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Snårig process innan nya ordförandenamnen är klara

Dagens EU-val innebär startskottet för en minst månadslång process där Jean-Claude Junckers och Donald Tusks efterträdare ska utses, rapporterar TT.

Den svåraste frågan är sannolikt att hitta Junckers efterträdare på posten som ordförande för EU-kommissionen – EU-parlamentet vill till skillnad från unionens statschefer att det ska vara någon av valkampanjens toppkandidater.

Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) finns en förhoppning om att såväl ordförandeposten som rådsordförandeposten ska vara tillsatta i slutet av juni men ”då blir det till att ligga i”, säger Dahlgren.

Fakta: Topposterna i EU

Här är de fem tyngsta EU-posterna som ska tillsättas efter EU-valet:

• EU-kommissionens ordförande (just nu Jean-Claude Juncker). Föreslås av stats- och regeringscheferna, med hänsyn till resultatet i EU-valet. Godkänns formellt av EU-parlamentet, troligen i mitten av juli. Tillträder tidigast den 1 november.

• EU:s permanente rådsordförande (Donald Tusk). Utses på egen hand av stats- och regeringscheferna. Tillträder troligen den 1 december.

• EU:s utrikeschef (Federica Mogherini). Föreslås av stats- och regeringscheferna i samråd med nya kommissionsordföranden. Godkänns formellt tillsammans med alla övriga kommissionärer av EU-parlamentet.

• EU-parlamentets talman (Antonio Tajani). Väljs internt av EU-parlamentet i början av juli.

• Chef för Europeiska centralbanken, ECB (Mario Draghi). Utses av stats- och regeringscheferna för åtta år i taget. Draghis mandat går ut den 31 oktober.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen