Snårig process innan nya ordförandenamnen är klara
Dagens EU-val innebär startskottet för en minst månadslång process där Jean-Claude Junckers och Donald Tusks efterträdare ska utses, rapporterar TT.
Den svåraste frågan är sannolikt att hitta Junckers efterträdare på posten som ordförande för EU-kommissionen – EU-parlamentet vill till skillnad från unionens statschefer att det ska vara någon av valkampanjens toppkandidater.
Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) finns en förhoppning om att såväl ordförandeposten som rådsordförandeposten ska vara tillsatta i slutet av juni men ”då blir det till att ligga i”, säger Dahlgren.
Fakta: Topposterna i EU
Här är de fem tyngsta EU-posterna som ska tillsättas efter EU-valet:
• EU-kommissionens ordförande (just nu Jean-Claude Juncker). Föreslås av stats- och regeringscheferna, med hänsyn till resultatet i EU-valet. Godkänns formellt av EU-parlamentet, troligen i mitten av juli. Tillträder tidigast den 1 november.
• EU:s permanente rådsordförande (Donald Tusk). Utses på egen hand av stats- och regeringscheferna. Tillträder troligen den 1 december.
• EU:s utrikeschef (Federica Mogherini). Föreslås av stats- och regeringscheferna i samråd med nya kommissionsordföranden. Godkänns formellt tillsammans med alla övriga kommissionärer av EU-parlamentet.
• EU-parlamentets talman (Antonio Tajani). Väljs internt av EU-parlamentet i början av juli.
• Chef för Europeiska centralbanken, ECB (Mario Draghi). Utses av stats- och regeringscheferna för åtta år i taget. Draghis mandat går ut den 31 oktober.