Hem
Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Söder upprörd: ”Givetvis inte bra för mig”

Ett av Björn Söders uttalanden om judar och den svenska nationen i en DN-intervju har listats som den sjätte mest antisemitiska händelsen i världen 2014 av Simon Wiesenthal-centret. Söder själv är upprörd över platsen på listan.
– Jag tycker att det är skrämmande att ett institut har så dålig faktagranskning och använder lösryckta citat på det här sättet, säger han till SvD.
Söder menar att Wiesenthal-centret inte tittat på vad han faktiskt sade utan förlitat sig på medieuppgifter om DN-artikeln. Björn Söder tycker att hans citat, som godkändes av honom innan publiceringen, har ”vridits 180 grader”.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Wiesenthal-centret: Söders uttalande på ”rasistlista”

Ett av Björn Söders (SD) uttalanden har listats som den sjätte mest antisemitiska händelsen i världen 2014 av det internationellt ansedda Simon Wiesenthal-centret. Det var i en intervju med Dagens Nyheter i december som Söder fick frågan om det går att vara både jude och svensk, samtidigt. – Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet, sade Söder då.

”Jag är mer lik en mamma i Kazakstan än Björn Söder”

Björn Söders (SD) uttalande om att samer och judar inte tillhör det svenska folket har fått många att reagera. Den före detta friidrottaren Jenny Kallur frågar sig i en krönika i Dalarnas tidningar vad Söder har för rätt att identitetsbestämma människor. Kallur menar i stället att rätten att identifiera sig själv är varje individs och att de flesta människor dessutom har flera identiteter. ”Jag känner mer samhörighet med en nybliven mamma i Kazakstan än med Björn Söder och hans gäng”, skriver hon.

Urban Ahlin (S): Svenska ska användas i riksdagen

– I Sveriges riksdag använder vi bara ett språk och det är svenska. Det säger talman Urban Ahlin (S) efter att flera riksdagsledamöter i dagarna tilltalat andre vice talman Björn Söder (SD) på bland annat samiska och hebreiska för att markera missnöje mot hans uttalanden om samer och judar. – När vice talmännen går in i stället för mig har de ett annat uppdrag än när de är vanliga riksdagsledamöter och ska föra fram sitt partis politik. Och jag menar att det är viktigt att man upprätthåller ett slags attityd till talmansämbetet, säger Ahlin till nyhetsbyrån TT.
Annons