Sommartiden kan gå i graven – ska nu utredas
Sommartidens vara eller icke vara ska nu utredas av Statskontoret, rapporterar SVT Nyheter. Bland annat ska de kartlägga hur folkhälsan, jordbruk, transport och turism påverkas av tidsomställningen. Utredningen ska i sin tur göra det enklare att bestämma om Sverige ska ha kvar sommartiden eller inte.
– Vi är ju i ett läge där EU kommer att avkräva medlemstaterna ett ställningstagande, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till SVT.
bakgrund
Sommartid
Wikipedia (sv)
Sommartid innebär att lokal tid justeras fram en timme under en del av året i syfte att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren genom att människor följer klockan vid uppstigning. I länder närmare polerna, som i de nordiska länderna, gör sommartid inte lika stor skillnad, eftersom dagsljuset på sommaren sträcker sig längre än den delen av dygnet de flesta är vakna. På senare tid ifrågasätts därför bruket av sommartid på dessa breddgrader.
Normaltid är den tid som enskilda länder definierat som standardiserad nationell tid. Sommartiden är ett förskjutande av normaltiden med en timme och inte i egentlig mening en motsats till normaltid. I dagligt tal används ibland det oegentliga uttrycket ”vintertid” om den tid då sommartid inte gäller.Sommartid innebär en anpassning av en måttenhet för ett visst syfte på ett sätt som får anses vara unikt. Räkningen av dygnets timmar utgick ursprungligen från definitionen att klockan 12 infaller när solen står som högst. När järnvägen kom, blev det opraktiskt att ha olika tid på olika stationer, varför man approximerade tideräkningen i cirka 15° breda tidszoner kring en tidsmeridian. (I vissa länder kan dock denna meridian ligga utanför tidszonen.) I Sverige utgörs den av 15° östlig längd och i Finland av 30° östlig längd. Sommartid innebär ytterligare en anpassning av den ursprungliga definitionen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen