Toppnyheter

Polisens bomtekniker på platsen. Joachim Nywall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granatfyndet i Trollhättan

Källor: Polisen undersöker samband med skjutningar

Polisen misstänker att den handgranat som på tisdagen hittades i en bil i Trollhättan kan ha kopplingar till skottlossningar i Västsverige tidigare i veckan, skriver GP med hänvisning till poliskällor.

Granaten hittades av bilens ägare och kunde oskadliggöras innan den exploderade. Polisen undersöker nu om händelsen kan sättas i samband med en skjutning i Uddevalla och en annan som skedde i samma område som granaten hittades. Båda skjutningarna skedde under måndagskvällen.

Polisen har ännu inget motiv till varför granaten placerades i den aktuella bilen.

40 min
Polisarbete i Skogshöjden i Trollhättan. Misstänkt bom på Torngatan i Skogshöjden. Joachim Nywall / Joachim Nywall
undefined

Uppgift: Misstänkt föremål var handgranat i en bil

Det misstänkt farliga föremål som påträffades i Trollhättan tidigt i morse var en handgranat, enligt uppgifter till GP. Nationella bombskyddet skickades till platsen och vid 10.30 säkrades föremålet. Därefter undersöktes det. Enligt polisen hittades föremålet i en bil, som beslagtogs och forslades från platsen vid lunchtid.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt olaga hot samt brott mot brandfarliga och explosiva varor.

Flera närliggande lägenheter och delar av Skogshöjdens skola utrymdes, enligt SVT Väst.

Polisen har inte gripit någon person och har ingen misstänkt.

5 tim
Skogshöjdens skola i Trollhättan. Skärmdump från Google Maps.
undefined

Elever flyttas till annan skola – föräldrar ska hämta

Delar av Skogshöjdens skola i Trollhättan, som ligger i närheten av den plats där ett misstänkt föremål upptäckts, har utrymts, enligt SVT Väst. Högstadieeleverna flyttas till en närliggande skola, där de ska vänta på att bli upphämtade av sina föräldrar.

Polisen har meddelat att delar av Skogshöjdens skola inte ska nyttjas under den pågående insatsen. Evakueringen berör dock inte eleverna i årskurs 4–6.

– Deras undervisning fortsätter som vanligt, det finns ingen risk för de barnen, säger Vivan Komstadius, kommunikationschef på Trollhättan stad, till SVT.

Idag 07:41
Läs mer om Granatfyndet i Trollhättan
Lars Calmfors. TT
Höstbudgeten

Calmfors: Politikerna inte ärliga om budgetsatsningar

Politikerna borde vara tydligare med varifrån pengarna som går till olika satsningar i budgeten egentligen kommer. Det säger Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, till SVT Nyheter.

Han är kritiskt till att politikerna talar om ”reformutrymme” och menar att detta kan få människor att tro att pengarna har uppstått utan att någon betalat. Men i stället skapas reformutrymmet på grund av att årliga bidrag till kommuner och hushålls inte skrivs upp i samma takt som ekonomin i övrigt växer, enligt Calmfors.

– Med jämna mellanrum kan man återställa olika bidrag i förhållande till lönerna men då är man tillbaka till ruta ett, och så kallar man det för en satsning, och kan inkassera politiska poäng på det, säger han.

1 tim
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S).  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen satsar 1,3 miljarder på jobbpaket i höstbudget: ”Kursändring”

Regeringen satsar nära 1,3 miljarder för att fler ska få arbete. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

– Vi föreslår en kursändring med ett flertal satsningar inom arbetsmarknadspolitiken, säger Magdalena Andersson.

Bland annat vill man bygga ut kunskapslyftet med 220 miljoner och satsa 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb. Även förvaltningsresurserna till Arbetsförmedlingen kommer att ökas, meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Satsningen är en del av budgeten för 2020 som har förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna.

6 tim
Ali Esbati, Isabella Lövin och Mats Green.  TT
undefined

Kritik mot utvecklingstid: Vi behöver fler som jobbar

MP:s förslag på utvecklingstid som finns med i regeringens budget har väckt kritik från flera riksdagspartier, rapporterar Ekot.

Liberalerna som har varit med och förhandlat fram budgeten menar att man kommer att jobba för att slopa förslaget om konjunkturen försämras.

Även Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green är kritisk.

– Det är på gränsen till stötande, ärligt talat. Vi behöver fler som jobbar, inte färre, säger han.

Från vänsterhåll är tongångarna inte heller speciellt positiva. V-politikern Ali Esbati som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott menar att förslaget inte är rätt sätt att åtgärda matchningsbehov på arbetsmarknaden.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Bild från drönarattacken i helgen. TT
Drönardåden i Saudiarabien

Källor: Drönardådet skedde troligen från en iransk bas

Saudiska och amerikanska utredare är övertygade om att ”det är mycket stor sannolikhet” att attacken mot de saudiska oljeanläggningarna skedde från en iransk bas nära gränsen till Irak. Det uppger en källa med insyn i utredningen för CNN. Attacken ska ha involverat kryssningsrobotar samt drönare, enligt källan.

Utredarnas bedömning ska vara att robotarna flugit över södra Irak och genom kuwaitiska luftrummet innan de nådde sina mål. Kuwait meddelade under måndagen att man startat en utredning efter observationer av drönare eller robotar. Dessa ska ha setts strax innan de saudiska målen träffades i lördags, skriver CNN.

Pentagon vill inte kommentera CNN:s uppgifter.

3 tim
undefined

Priset rasar efter uppgift om saudisk oljeprognos

Oljepriserna rasade på tisdagseftermiddagen efter uppgifter till Reuters om att Saudiarabiens oljeproduktion kommer att återgå till det normala snabbare än väntat. Produktionen uppges vara tillbaka på normala nivåer om två till tre veckor, skriver nyhetsbyrån på Twitter och hänvisar till två källor med insyn.

Kungadömet har snart återställt 70 procent av de 5,7 miljoner fat per dag som helgens attacker förstörde, enligt en av källorna.

Som mest föll brent nära 5 procent. Vid 16-tiden var priset på brent ner kring 4 procent medan WTI hade tappat drygt 3 procent.

3 tim
Donald Trump. TT
undefined

Analyser: Två olika impulser flyger genom Trumps huvud

USA har haft tur att de flesta kriserna under president Donald Trumps styre har orsakats av presidenten själv. Efter drönarattackerna i Saudiarabien kan turen vara på väg att ta slut, skriver Catherine Rampell i en analys i Washington Post.

”Det verkar osannolikt att Trumps tur kommer att vara för alltid. Därför hade det varit bra om den amerikanska ekonomin inte var så beroende av tur för tillfället”, skriver hon.

Nu slits presidenten mellan två impulser, skriver Stephen Collinson i CNN. Han menar att Trump absolut inte vill dra in USA i nya konflikter i Mellanöstern, samtidigt som han inte tål att framstå som svag. VG:s kommentator Per Olav Ødegard för ett liknande resonemang där han frågar sig om Trump ska straffa Iran militärt eller förhandla med landet.

”Det första kan utlösa ett krig. Det andra kan ge intryck av att angreppet passerar ostraffat”, skriver han.

Först skrev faktiskt Trump att han ville prata med Iran, som USA har anklagat för attackerna, men sedan hävdade han att medierna hade hittat på. Det skriver Andrew Feinberg i Independent.

”Medierapporteringen, som den mesta rapportering som Trump kallar ’fake news’, var 100 procent sann”, skriver han.

Idag 09:55
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Näringslivet: Farligt att höja lönerna för mycket nu

Att höja lönerna för mycket i den kommande avtalsrörelsen riskerar att driva upp arbetslösheten ytterligare. Det säger Svensk Näringslivs vice vd Mattias Dahl, med anledning av de oväntat svaga arbetslöshetssiffrorna som släpptes i dag.

Han menar att statistiken är en tydlig indikation på att ekonomin bromsar in och på frågan om det finns ett direkt samband mellan för höga avtal och ytterligare ökad arbetslöshet tvekar han inte:

– Absolut! säger Dahl.

2 tim
Ali Esbati, Ciczie Weidby och sommarjobbande ungdomar.  TT
undefined

V: Rikedom kan plockas ut i pengar eller i kortare dagar

Opinion Det är orimligt att frågan om sex timmars arbetsdag inte diskuteras politiskt, skriver vänsterpartisterna Ali Esbati och Ciczie Weidby i en debattartikel i Altinget. Duon menar att Sverige tack vare hårt arbetande människor är rikare än någonsin.

”Den här ökade produktiviteten kan ’plockas ut’ på olika sätt. Genom större vinster i bolagen, genom höjda reallöner för löntagarna – och genom kortare arbetstid”, skriver Esbati och Weidby.

De konstaterar att förändringen inte kan göras i en handvändning, men att det just därför behövs utredning, debatt och handling.

Idag 08:46
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya siffror: Arbetslösheten ökade markant i augusti

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka. I augusti uppgick andelen arbetslösa till 7,1 procent, en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med samma månad i fjol.

Det är också högre än Infront Datas prognosenkät som spådde en arbetslöshet på 6,2 procent.

Det totala antalet sysselsatta minskade också. Enligt SCB är det fjärde månaden i rad som antalet sysselsatta inte ökar. Även antalet arbetade timmar minskade jämfört med närliggande månader.

Idag 07:54
Läs mer om Svenska jobben
Kais Saied och Nabil Karoui prydde framsidorna av tidningarna i dag/en kvinna fyller i resultat på en tavla under rösträkningen. TT
Valet i Tunisien

Politisk jordbävning – två outsiders i topp i Tunisien

Juridikprofessorn Kais Saied och mediemogulen Nabil Karoui segrar i valets första runda i Tunisien. Det meddelar landets valmyndighet, rapporterar Reuters.

18,4 procent av väljarna har röstat på Saied och 15,6 procent på Karoui. En chockseger för två politiska outsiders, skriver The Guardian.

Ledande Saied är en konservativ politiker som bland annat har försvarat dödsstraffet och kriminalisering av homosexualitet. Han slog igenom på bred front i Tunisien i samband med den arabiska våren 2011, då han ofta bjöds in till tv-program för att förklara teknikaliteter i grundlagen, rapporterar Al Jazeera.

– Väljarna har genomfört en revolution inom lagens gränser. De vill ha något nytt, sa en leende Saied till journalister från sitt kampanjkontor, enligt tidningen.

Eftersom ingen av kandidaterna har egen majoritet kommer en andra valomgång att hållas, mest troligt i oktober.

1 tim
Presidentkandidaten Abdelfattah Mourou när han la sin röst i dag. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: 26 vill bli president – samtliga är inkompetenta

Terrorism, en växande polarisering, en kraftfull ekonomisk kris och en låg tilltro till det demokratiska systemet – Tunisien står inför många stora problem trots att vissa demokratiska milstolpar har nåtts sedan den arabiska våren. Det skriver Haythem Guesmi i en analys i Al Jazeera inför dagens presidentval.

Och även om hela 26 kandidater gör upp om posten tycks ingen kompetent och pålitlig nog för att blåsa liv i tilltron till systemet.

”Många av dem satte sin personlighet, snarare än sina politiska och ekonomiska program, i fokus i sina presidentkampanjer”, skriver Guesmi.

Två populister är favoriter till att vinna valet, skriver Tarek Kahlaoui i Washington Post. Han menar att den rådande populistvågen kan skada tilltron till systemet i den relativt nya demokratin. I det stora startfältet ser han bara några kandidater som representerar demokratiska partier.

”Sådana kandidater kan vara det enda hoppet för att bekämpa den tidigare tolererade korruptionen”, skriver han.

15 sep
Läs mer om Valet i Tunisien
Tech

Fokus på kamerorna i första Iphone-recensionerna

De första recensionerna av Apples nya Iphone-enheter har nu publicerats, och sammanfattningsvis tycks experterna vara ganska imponerade av kamerorna och batteritiden som de nya telefonerna bjuder på, medan man inte är riktigt lika övertygade om att de nya telefonerna bjuder på tillräckligt stora nyheter för att man ska uppgradera. Det tycks dessutom råda enighet kring att den enklaste enheten i den nya trion förmodligen passar den stora massan bäst.

The Verges chefredaktör Nilay Patel retar sig en aning på de stora kameraöarna på baksidan av Iphone 11 Pro och Pro Max, men säger sig samtidigt gilla de nya färgerna och den matta finishen. Patel prisar även batteritiden, inte minst när det gäller Pro Max-versionen, som klarar sig mellan 12 och 14 timmar utan att behöva laddas. Patel menar även att kamerorna på de nya enheterna är de bästa på marknaden just nu och att de därmed håller Apple kvar i den högsta divisionen på området.

Engadgets Chris Velazco hyllar också batteritiden och kamerorna, men påpekar att det är en helt annan femma när det gäller huruvida någon verkligen behöver uppgraderingarna, speciellt om man redan äger någon av Apples senare telefonmodeller.

Cnets Scott Stein är också imponerad av kamerorna och batteritiden, men uttrycker skepsis kring att Apple fortfarande säljer en variant med endast 64 GB internlagring.

Wires Lauren Goode antyder att designen är udda, och hon är dessutom inte lika övertygad av kamerorna som de övriga experterna, medan Pocket-lints Stuart Miles påpekar att avsaknaden av 5G-stöd tål att tänkas på innan man slår till och köper någon av telefonerna.

15 min