SSU: ”Våra vänner är döda – men inte deras idéer”
Det bästa sättet att minnas och hedra de unga socialdemokrater som dödades i terrordådet på Utøya 2011 är att föra den antirasistiska kampen vidare.
Det skriver Philip Botström och Andrea Törnesta, förbundsordförande respektive förbundssekreterare för SSU, i en debattartikel i Aftonbladet. I samband med årsdagen av massakern har förbundet instiftat en utmärkelse som varje år ska delas ut till ”en antirasistisk förebild som har gjort betydande insatser mot högerextremism”, skriver de.
I år går 22 juli-utmärkelsen till jämlikhetsorganisationen Make Equal, som bland annat låg bakom en uppmärksammad skoinstallation till minne av Förintelsen under Almedalsveckan.
”Våra kamrater i AUF är döda, men inte deras idéer”, skriver Botström och Törnesta.
Läs också
bakgrund
Terrorattentaten i Norge 2011
Wikipedia (sv)
Terrorattentaten i Norge 2011 var ett tvådelat terrorattentat, dels riktat mot Regjeringskvartalet i centrala Oslo och dels mot det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund Arbeidernes ungdomsfylkings årliga sommarläger, med 560 deltagare, på ön Utøya. På eftermiddagen den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och cirka två timmar senare började skottlossning mot ungdomar och vuxna på Utøya. Norrmannen Anders Behring Breivik har dömts som ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön. Sammanlagt dog åtta personer i explosionen och 69 dödsoffer är relaterade till dödsskjutningarna på ön.
Breivik valde att föröva sina terrorattentat den 22 juli – årsdagen av de första korsfararnas etablerande av Kungariket Jerusalem år 1099.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen