Hem
Illustrationsbild. (Meek, Tore / TT NYHETSBYRÅN)

”Ställ ej barnkonventionen över Sveriges lag”

Om Sverige inkorporerar FN:s barnkonvention i landets lagstiftning skulle det bland annat innebära att barnen ”ges en särställning i rättssammanhang” som innebär att vuxnas rätt värderas lägre än barnens. Det skriver Helena Rivière, fri skribent, och Johan Vamstad, docent i statsvetenskap, på SvD debatt.

De båda debattörerna frågar sig varför riksdagen, om allt går som förväntat, kommer att rösta igenom förslaget om den nya barnlagen. I Sverige har ju barnen det bra om man jämför med andra delar av världen, menar de.

De ställer sig också tveksamma till att lämna över en stor del av kontrollen av rättsskipningen till FN:s barnrättskommitté:

”Ett internationellt kvasijuridiskt organ”, skriver de och hänvisar till en dansk rapport.

Mer om debattörerna

Helena Rivière, fri skribent och tidigare riksdagsledamot för Moderaterna
Johan Vamstad, docent i statsvetenskap vid Ersta Sköndal Högskola

Läs mer

bakgrund
 
Barnkonventionen
Wikipedia (sv)
Barnkonventionen eller Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter är en traktat som antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och utgör en del av folkrätten. 196 länder har ratificerat konventionen.Barnkonventionen ger en universell definition av vilka rättigheter barn har, och stipulerar vad som borde gälla för alla barn i hela världen. Definitionen ska gälla i alla samhällen, oavsett kultur, religion eller andra särdrag. Konventionen handlar om det enskilda barnets rättigheter. Varje människa under 18 år räknas som barn, om man inte blir myndig tidigare enligt den nationella lagstiftningen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen