TT
Misstänkta nätvåldtäkterna

”Står sig domen väntar fler åtal för nätvåldtäkter”

Domen där en man döms till tio års fängelse för våldtäkter som skett på nätet är viktig och principiellt intressant, skriver Aftonbladets juridiska kommentator Viktor Banke. Men han frågar sig om det faktiskt går att döma såsom domstolen gjort med gällande lagstiftning och hoppas att även Högsta Domstolen prövar fallet för att räta ut alla frågetecken.
”Om domen står sig väntar fler åtal för våldtäkt online”, skriver Banke.
Charlotte Nordström, barn- och ungdomsspecialist på advokatbyrån Elisabeth Fritz, säger till SVT Nyheter att det är viktigt att rättsväsendet sätter sig in i att verkligheten ser annorlunda ut nu än när lagarna skrevs. Att brotten begås över nätet gör de inte mindre allvarliga, enligt henne.
– Jag tycker att det finns en rädsla för att gå i bräschen för detta, därför har domen ett symbolvärde, säger hon.

Bakgrund

Toppnyheter

Bild från dagen: Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark anländer till danska hovrätten. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Domen mot Madsen står fast – får livstids fängelse

Livstidsdomen mot Peter Madsen står fast efter ett beslut från danska hovrätten. Domstolen var helt enig i att domen till livstids fängelse för mordet på den svenska journalisten Kim Wall skulle stå fast. I domen finns några ändringar vad gäller skadestånd.
Att det straffet fastställs var ett av tre möjliga utfall av dagens förhandlingar, skriver TT. De övriga två alternativen var tidsbestämt fängelsestraff eller förvaring – ett tidsobestämt straff som reserveras för landets farligaste kriminella.
Åklagarsidan ville se ett tidsobestämt straff, medan försvaret arbetat för en mildare påföljd, enligt nyhetsbyrån.

1 tim
Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall i samband med att stipendiet ”Kim Wall Memorial Fund” delades ut den 23/3. PONTUS HÖÖK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet på Kim Wall

Kim Walls föräldrar och pojkvän får skadestånd

Kim Walls föräldrar blev utan skadestånd när den danska tingsrätten dömde Peter Madsen, men hovrätten ändrar skadeståndsdelen vilket innebär att föräldrarna och pojkvännen får 150 000 danska kronor i skadestånd var för sig, skriver TT.
I övrigt var den högre instansen enig om att Madsens livstidsstraff ska stå fast.
– Det är fråga om ett fall av särskilt grov grad, sa domaren Jan Uffe Rasmussen enligt TT.

32 min
Niels Hougaard / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Mordet på Kim Wall

Madsens sista ord i rätten: ”Är förfärligt ledsen”

Under sista rättegångsdagen mot Peter Madsen utnyttjade han sin möjlighet att säga några avslutande ord i rättssalen. Rättens ordförande undrade om det är något som Madsen vill lägga till advokatens plädering:
– Inte annat än att jag är förfärligt ledsen över det. För Kims anhörigas del är jag förfärligt ledsen över det som har hänt, säger han.
Ubåtsbyggaren Peter Madsens dömdes till livstids fängelse i byretten för mordet på den svenska journalisten Kim Wall. Han har överklagat domen som nu prövas i den danska motsvarigheten till hovrätten.

3 tim
Läs mer om Mordet på Kim Wall
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelet om regeringsmakten

Lööf öppnar för samtal med Löfven kommande dagarna

Centerpartiets Annie Lööf hoppas på samtal på partiledarnivå med Stefan Löfven i slutet av denna vecka eller i början av nästa.
– De blocköverskridande samtalen behöver fördjupas nu under de kommande dagarna, säger Lööf till TT.
– Vi kommer ju att gå mot en lågkonjunktur i den här mandatperioden och det är väldigt viktigt att vi rustar Sverige inför den. Vi behöver ha ett flertal blocköverskridande överenskommelser på plats som handlar både om bostadspolitik, skattesystemet, arbetsmarknaden och det handlar också om migration till exempel, tillägger hon.
Hon upprepar även KD-ledaren Ebba Busch Thors besked om att Alliansen är överens om synen på Sverigedemokraterna.
– Efter förmiddagens möte är vi överens om att vi inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Lööf.

3 tim
Ygeman. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ygeman: Läget kommer klarna – men det kan ta tid

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman räknar med att regeringsbildningen kommer ta längre tid än svenskar är vana vid – men tror inte att det kommer dröja lika länge som i vissa europeiska länder.
– Jag tror att förutsättningarna för all regeringsbildning är svåra just nu. Men efter talmansrundorna och dialog mellan partierna, så kommer läget att klarna lite och det kommer att finnas bättre förutsättningar för att nå samsyn om vägen framåt, säger han till TT.
S är beredda att samarbeta med alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, säger Ygeman.
– Vi vill bryta en fördummande blockpolitik och vi står till förfogande att bilda regering, säger han.

1 tim
Alliansens partiledare Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) på SVT:s valvaka. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Efter möte om framtiden: ”Vi har samsyn kring SD”

Efter ett möte under onsdagen har Alliansens partiledare kommit överens om hur de ska agera framåt, rapporterar Expressen.
– Vi har samsyn kring SD, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till tidningen.
Under morgondagen ska partiledarna var för sig träffa den nyvalda talmannen Andreas Norlén (M) som påbörjar sitt arbete med att sondera terrängen för ny regering.
Enligt Expressen har de borgerliga partiledarna pressats av interna motsättningar.
– Annie Lööf kör sitt eget race och lyssnar inte på riksdagsgruppen, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

5 tim
Läs mer om Spelet om regeringsmakten
Brexit Storbritanniens framtid
Jeremy Corbyn och Theresa May. Arkivbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Labour-ledaren bekräftar: Röstar nej till Mays brexit

Det brittiska Labourpartiet kommer att rösta emot premiärminister Theresa Mays plan för Storbritanniens utträde ur EU, den så kallade Chequersplanen. Det bekräftar Labourledaren Jeremy Corbyn under ett tal på partiets kongress i Liverpool på onsdagen, skriver TT.
Enligt Corbyn ställer sig också partiet emot att lämna EU utan ett brexit-avtal, en så kallad hård brexit. Han säger också att Labour bara kommer att stödja Mays förslag om hon ”levererar en överenskommelse som innebär en tullunion och ingen hård gräns mot Irland, skyddar jobb, arbetsrätt och miljö”, skriver nyhetsbyrån.
Enligt Nyhetsbyrån Direkt säger Corbyn att Mays brist på eller dåliga avtal utgör ett hot mot den brittiska ekonomin.

2 tim
Illustrationsbild. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

EU: May kan få frihandel om hon slopar ”Chequers”

EU:s brexitförhandlare är redo att erbjuda Storbritannien ett frihandelsområde efter brexit. Men det förutsätter att premiärminister Theresa Mays släpper sin så kallade Chequers-plan och sätter upp tullstationer mellan Irland och Nordirland. Det visar interna dokument som Reuters tagit del av.
Förslaget skulle innebära ett frihandelsavtal liknande de som finns mellan EU och nära handelspartners som Japan och Kanada.
Mays förslag, som innehöll en särskild tullunion för att undvika gränskontroller, avvisas därmed ännu en gång. En sådan lösning skulle ge britterna fördelar gentemot både andra länder och EU självt.

Idag 07:38
Arkiv. HANNIBAL HANSCHKE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Le Maire: Vore EU-självmord att ge britterna fördelar

Att ge Storbritannien komparativa fördelar efter ett utträde ur EU vore självmord – det skulle elda på EU-kritiker att föra fram exitkrav i fler medlemsländer. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till Reuters.
– Ursäkta min rättframhet, men britterna fattade sitt beslut, det är inget mer med det. Vi har annat att ägna oss åt än britternas framtid – nämligen vår egen framtid, säger Le Maire.
Brexit är bara ett av EU:s problem och knappast det största, menar finansministern.

Idag 07:37
Läs mer om Brexit
Valet 2018 Partiernas reaktioner
Tobias Billström och Anders Ygeman. TT
Valet 2018 Partiernas reaktioner

S och M singlade slant om ordförandeposterna

I dag enades Moderaterna och Socialdemokraterna om fördelningen av ordförandeskapen i riksdagens utskott. Men det var först efter slantsingling mellan gruppledarna Anders Ygeman (S) och Tobias Billström (M) som partierna enades om vem som skulle få välja först, rapporterar SVT Nyheter.
Moderaterna vann och valde först ordförandeposten i det tunga finansutskottet.
– Jag brukar inte ha tur i spel, därför håller jag mig ifrån det som regel. Men i det här fallet föll slantsinglingen ut till vår fördel, säger Billstöm till Expressen..
Av tradition leds några utskott – finans–, utrikes-, försvars- och konstitutionsutskotten – av partier i regeringsställning. Det innebär att ordförandeskapen i dessa utskott kan väljas om när en ny regering är på plats, skriver SVT.

2 tim
Anna Kinberg Batra och Maria Abrahamsson. TT
Valet 2018 Partiernas reaktioner

Abrahamsson (M): Fel att byta ut Kinberg Batra

Förra M-toppen Maria Abrahamsson, som nu lämnar riksdagen efter åtta år, säger i en intervju med Legally Yours att det var fel att byta ut Anna Kinberg Batra som partiledare.
– Ja. Jag tyckte – och tycker – att Anna Kinberg Batra borde ha fått chansen att leda partiet i valrörelsen, säger hon till tidningen.
Upptakten till Kinberg Batras avgång för ett år sedan låg i den interna kritiken som framfördes från Moderatförbundet i i Stockholms län – och redan då var Abrahamsson kritisk: ”I morgon är det jag som smyger in i kammaren iförd motorsåg och strimlar Stockholms länsbänk. Ge er för f-n”, skrev hon i ett uppmärksammat inlägg på Twitter.
– När ett stort förbund så tydligt tog ställning mot partiledaren får det en dominoeffekt. Och mycket riktigt, till slut blev det ogörligt för Anna Kinberg Batra att sitta kvar.

3 tim
Anders Ygeman. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Partiernas reaktioner

S-politiker: Ygeman favorit att ta över efter Löfven

Stefan Löfven röstades i går ned av riksdagen i statsminsteromröstningen. I en webbenkät som Expressen skickat ut till över 7 000 S-förtroendevalda på måndagskvällen, och där 1 516 svarade, framgår ändå att S-ledaren har starkt förtroende i de egna leden. 1 293 svarade att de vill att Löfven fortsatt ska leda Socialdemokraterna även om riksdagen inte skulle ge honom förnyat förtroende.
Även om Löfven har förtroendet, så finns det enligt S-politikerna ytterligare en het kandidat. 495 av de 1 250 – cirka 40 procent – som svarade på frågan om vem de vill se efterträda Löfven som partiledare uppgav gruppledaren Anders Ygeman.
”Ygeman är nog den som borgerligheten fruktar mest”, svarar en av S-politikerna.

Idag 05:58
Läs mer om Valet 2018
Anita Hill. Willy Sanjuan / TT NYHETSBYRÅN
Kavanaughs HD-kandidatur

Anita Hill: Kan inte tänka mig en rättvis utfrågning

Torsdagens utfrågning av professor Christine Blasey Ford föregås inte av någon FBI-utredning och inga ytterligare vittnen tillåts heller ta plats framför senatsutskottet. Det bäddar inte för ett rättvist förfarande, anser juridikprofessor Anita Hill – kvinnan som 1991 utsattes för ett liknande förhör i senaten inför domarkandidaten Clarence Thomas nominering.
I en intervju med AP säger hon att mycket har förändrats sedan hennes egen utfrågning – som av många kritiserades för att vara sexistisk, okänslig och orättvis. Hon ser dock ändå många likheter med fallet Blasey Ford och domarkandidaten Brett Kavanaugh.
– Jag tror att [Blasey Fords utfrågning, reds anm] är upplagd för att ställa hans ord mot hennes, och vi vet att han har presidentämbetet i ryggen. Det har inte hon.
Blasey Ford anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för försök till sexuellt övergrepp under en fest i början av 1980-talet.

2 tim
Demonstrationer utanför Kapitolium mot nomineringen av Brett Kavanaugh. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Dokument: Fyra personer styrker vittnesmålet

Professor Christine Blasey Fords advokater uppges ha fått in edsvurna dokument från fyra personer som alla styrker hennes vittnesmål om domarkandidaten Brett Kavanaugh. Det rapporterar USA Today, som har tagit del av dokumenten som skickats in till senatens juridiska kommitté.
En av personerna är Blasey Fords make och de övriga tre är vänner som säger att hon berättat för dem om att Kavanaugh försökte förgripa sig på henne under en fest på 1980-talet.
Både Blasey Ford och Kavanaugh ska frågas ut i senaten på torsdagen. Kavanaugh nekar till alla anklagelser.

Idag 06:54
Chuck Grassley, ordförande för senatens juridiska utskott. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kavanaughs HD-kandidatur

Åklagare tas in för förhöret: ”Vill komma åt sanningen”

Republikanerna i senaten har valt att låta Arizona-åklagaren Rachel Mitchell hålla i utfrågningen av professor Christine Blasey Ford, som anklagar domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp. Det rapporterar amerikanska medier.
Mitchell beskrivs ha lång erfarenhet av sexualbrottsärenden och var ett namn som rekommenderades av både republikaner och demokrater i den kommitté som hanterar domarnomineringarna till Högsta domstolen. Washington Post noterar att beslutet att ta in Mitchell är ovanligt, men skriver att kommittén själv – som på den republikanska sidan består av elva män – därmed slipper ställa de potentiellt integritetskränkande frågorna.
”Målsättningen är att avpolitisera processen och komma åt sanningen, i stället för att låta senatorerna sola sig i mediernas strålkastarljus eller ge dem möjlighet att sjösätta sina presidentkampanjer”, säger kommitténs ordförande Chuck Grassley enligt ett uttalande, skriver tidningen.

Idag 06:31
Läs mer om Kavanaughs HD-kandidatur

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Ted Shaffrey / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

New York-börserna inleder stilla i väntan på Fed-besked

Wall Street inleder onsdagen med små rörelser uppåt. Cirka 5 minuter in i handeln ser utvecklingen ut som följer: • Dow Jones: +0,1% • Nasdaq: +0,2% • S&P500: +0,1% I kväll lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntebesked och marknaden väntar sig att räntan höjs med 25 punkter till intervallet 2,00-2,25 procent. Det blir i så fall den tredje räntehöjningen i år och den åttonde sedan 2015.
Förutom räntebesked kommer investerarna att leta efter ledtrådar vad gäller den framtida penningpolitiken, speciellt hur den kommer att se ut fram till årsskiftet, skriver CNBC. Den amerikanska ekonomin går bra och även om handelsspänningarna lär oroa Fed så väntas de fortsätta med räntehöjningarna, men frågan är hur snabbt och hur länge, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

1 tim
Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen tappar mark inför Fed-besked

Stockholmsbörsen följer upp gårdagens försiktiga uppgångar med index som rör sig nedåt på onsdagen. Vid 14.30-tiden noteras breda OMXS ned 0,3 procent samtidigt som storbolagsindexet OMXS30 tappar 0,2 procent.
– Vad gäller handelsdispyten har Kina och USA inte gjort några verkliga framsteg […] Marknaden slår därmed inte om aggressivt till ett ”risk på”-humör, säger Kumiko Ishikawa på Sony Financial Holdings till Reuters.
Dagens fokus är annars Federal Reserves räntebesked.
”Prognosen för ytterligare en Fed-höjning i kväll är sedan länge kassaskåpssäker”, skriver SEB i ett morgonbrev enligt Direkt.
I stället är det Feds kommunikation kring framtiden som anses intressant.
Getinge tappar runt 6 procent efter en negativ analys från ABG Sundal Collier. Oasmias uppgångsresa efter positiva EMA-beskedet fortsätter och aktien ökar 20 procent under hög omsättning. Den senaste månaden har aktien stigit 178 procent.
Rekommendationsförändringar får Scandic att stiga 6 procent och Betsson att tappa runt 2 procent.

Idag 07:20
Arkiv. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Återhämtning i Kina när Asiens börser steg

Kinesiska aktieindex hämtade sig något på onsdagen. Också i övrigt var de asiatiska indexen på uppåtgående, med Hongkong i täten, skriver CNBC.
Utvecklingen följer gårdagens handelspolitiska utspel från president Donald Trump i FN:s generalförsamling. Han vidhöll där hållningen att USA ”inte längre tolererar övergrepp” i handelsfrågan.
Samtidigt sa Vita husets handelsrepresentant Robert Lighthizer att USA är redo att gå framåt med ett nytt handelsavtal med Mexiko även utan Kanada.

 • Hang Seng: 1,2 %
 • Shanghai: 0,9 %
 • Shenzhen: 0,8 %
 • Nikkei: 0,4 %
 • Kospi: 0,7 %

Idag 07:31
Läs mer om Dagens börs