Hem
”Andor”. (Disney.)

”Star Wars: Andor” hämtar inspiration från Stalin

När Tony Gilroy fick i uppdrag att skildra rebellrörelsens framväxt i ”Star Wars”-serien ”Andor” hämtade han inspiration från oväntat håll – boken ”Den unge Stalin”. Det berättar han för Rolling Stone.

I boken, som handlar om Josef Stalin, beskrivs bland annat ett bankrån i en georgisk stad 1907. Gilroy säger att han alltid varit fascinerad av hur revolutioner finansieras, och drar flera paralleller till huvudpersonen Cassian Andors eskapader.

– Om du tittar på en bild av en ung Stalin, visst är han glamorös? Han ser ut som Diego Luna (som spelar Andor), säger han.

bakgrund
 
Josef Stalin
Wikipedia (sv)
Josef Stalin, egentligen Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili , född 18 december 1878 i Gori i Kejsardömet Ryssland, död 5 mars 1953 på Kuntsevo utanför Moskva, var en sovjetisk politiker och diktator av georgisk börd. Stalin blev 1922 den förste generalsekreteraren i Sovjetunionens kommunistiska parti och övertog, efter Vladimir Lenins död 1924, i praktiken makten över landet som diktator och förblev, fram till sin död 1953, en av världens mäktigaste män. Han var även formellt regeringschef från 1941. Stalin byggde upp en omfattande personkult kring sig själv. Statyer föreställande Stalin restes i praktiskt taget varenda stad. Under Stalins ledning blev Sovjetunionen världens näst största industriland[källa behövs] och utkämpade senare andra världskriget mot Tyskland (1941–1945), där Sovjetunionens insatser i kriget spelade en avgörande roll för de allierades seger. Åttio procent av de tyska förlusterna skedde på östfronten. Under Stalins tid vid makten organiserades massmord på politiska motståndare och miljontals dog i de koncentrationsläger (Gulag) som organiserades som ett led i den hårdnande politiska repressionen under hans styre. Stalin var i praktiken Sovjetunionens ledare från 1924,[källa behövs] eller kanske redan från 1922 efter Lenins hjärnblödning, till sin död 1953. Han har gett namn till en gren av kommunismen, stalinismen, och myntade namnet marxism-leninismen. Som ett led i Stalins vision om ett sovjetiskt, socialistiskt samhälle beslagtogs privat egendom med tvång. Motstånd hos bondebefolkningen behandlade han hänsynslöst. Namnet Stalin, från det ryska ordet för stål, kan ha tagits för att det påminner om Lenin. Dock valde nära nog alla sovjetiska yrkesrevolutionärer ett "revolutionsnamn" (nom de guerre). En annan uppgift är att det skulle vara en kortform av Stalinskij som var en Rustaveli-översättare som han beundrade. Första gången han signerade en artikel med namnet Stalin var 1912.

Läs mer (kan innehålla spoilers)

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen