Hem
Statsepidemiolog Magnus Gisslén. (Fredrik Sandberg/TT)

Statsepidemiologen: Viktigt vara beredd på det värsta

Folkhälsomyndigheten tror inte att spridningen av mpox kommer att leda till någon stor pandemi, men måste ändå vara beredd på den risken. Det säger statsepidemiolog Magnus Gisslén med anledning av myndighetens nya rekommendationer.

– Det är viktigt att vi är beredda på det värsta scenariot så att vi kan vidta de åtgärder som behövs, säger han till SR Ekot.

Det var i går som Folkhälsomyndigheten gick ut med sina rekommendationer som handlar om hur man ska agera när man reser till ett område med pågående spridning samt hur man ska agera vid hemkomsten.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Rekommendationerna i sin helhet

Inresande i Sverige:

  1. Om du har varit i ett område med pågående spridning av mpox, var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta vården om du får tydliga symtom.
  2. Har du haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta vården för rådgivning, oavsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål.

Resande till områden där smittspridning pågår:

  1. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.
  2. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter.
  3. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.
  4. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i område där spridning av mpox pågår.
  5. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen