Stina Nilsson under kvalet Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS OS i Pyeongchang 2018

Stina Nilsson snabbast – alla åtta svenskar vidare

Stina Nilsson imponerade och slog till med den snabbaste tiden i sprintkvalet på förmiddagen, svensk tid.
”Ruggigt bra kval av Stina. Oj oj oj!”, konstaterar SVT:s expertkommentator Anders Blomquist i SVT:s livechatt.
Alla fyra svenskor är bland de 30 åkare som kvalificerat sig till kvartsfinalerna, som körs vid senare i dag, vid lunchtid.
Herrarna ville inte vara sämre. Alla fyra svenskar slog sig in på topp tio, med Teodor Peterson på en femteplats som den snabbaste.
Calle Halfvarsson hade en tung OS-inledning och bröt skiathlonen. Nu såg han piggare ut och hade tionde bästa tid.
Finländaren Ristomatti Hakola vann kvalet på herrsidan, före Norges Johannes Høsflot Klæbo.

Deltagande svenskar

Anna Dyvik, Hanna Falk, Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson och Viktor Thorn.

Liverapporter

Läs mer

Toppnyheter

Valet 2018 Valrörelsen
Magdalena Andersson (S), Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). TT
Valet 2018 Valrörelsen

Kristersson tror inte på storkoalition efter valet

Moderatledaren Ulf Kristersson avvisar alla spekulationer om att bilda regering med Socialdemokraterna, i en intervju med Sydsvenskan.
– Jag tror inte på samlingsregeringar om det inte är absolut nödvändigt, säger han och befarar att en sådan koalition enbart skulle gynna ”ytterlighetspartier”.
Däremot lyfter Kristersson fram två områden där han vill ha samsyn mellan M och S. Det ena är säkerhetsfrågor, det andra är bostadspolitiken. Han anser också att samtal om migration och tiggeri kan komma att bli viktiga över blockgränsen.

17 min
Vänsterpartiets demonstrationståg i Stockholm på första maj i år/Jonas Sjöstedt. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Högst stöd för V på åtta år: ”Gynnas av rödgrön kris”

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går framåt i den sammanställning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot, Svensk väljaropinion.
V går upp till 8,9 procent från 8,1 procent vilket är partiets högsta stöd på åtta år. Uppgången kan förklaras med V:s tacksamma sits där partiet till skillnad från MP slipper ”malas ner i regeringsställning”, menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.
– Orsaken verkar vara att V gynnas av att det är kris i andra rödgröna partier.
SD noterar en uppgång med 1,5 procentenheter, den största stigningen i mätningen, till 19,1 procents stöd.

5 tim
Annie Lööf (C). Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Lööf: Vi behöver mindre misstro och mer tillit

Det pågår en kamp mellan värderingar i hela västvärlden, mellan de som vill backa bandet till en svunnen tid och andra som vill gå framåt. Det säger Centerpartiets ledare Annie Lööf i sitt tal i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.
Lööf pekar ut nazister och islamister som exempel på grupper som på hemmaplan vill ”backa bandet”, medan det i utlandet kan handla om auktoritära ledare som Ungerns Viktor Orbán eller brittiska politiker som vill lämna EU.
Det är en kamp om värderingar som Lööf säger att hon vägrar förlora.
– För när misstro breder ut sig, behöver vi skapa tillit. När främlingsfientligheten börjar slå rot, behöver medmänsklighet växa, säger Lööf.
Lööf pratar också om jobb och företagande som nyckeln till fungerande integration, och menar att lägre ingångslöner krävs för att få exempelvis nyanlända och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden.

3 tim
Läs mer om Valrörelsen
Muammar al-Gaddafi och Barack Obama, G8-mötet i L'Aquila i Italien, 2009/bilder från Nordkorea/Kim Jong-Un. TT
Nordkoreakrisen

Ordvalet som triggar Kim: Gaddafi, nedrusta, diktatur

Diplomatiska tongångar har dominerat mellan USA och Nordkorea den senaste tiden. Men det finns fortfarande ord som triggar diktaturen, skriver BBC i en analys och listar ämnena som Donald Trump bör hantera med försiktighet vid ett eventuellt möte med Kim Jong-Un.
Dit hör Libyen och Muammar Gaddafi. Diktatorns död efter nedrustningen är en oro för Kim Jong-Un som inte vill gå samma öde till mötes. Bland ämnesvalen som BBC lyfter fram finns även nedrustning och diktatur. Nedrustning betyder olika saker för länderna och att enas kring vad som avses kan bli avgörande.
Asienexperten Ankit Panda skriver i en analys i The Diplomat att det för USA:s del är viktigt att man nu förstår vilka incitament om förbättrade ekonomiska förutsättningar som driver, och inte driver, Nordkorea. Landet strävar inte efter en mer öppen marknad. I stället vill man att eliten ska kunna leva gott på lågavlönad inhemsk arbetskraft, menar Panda.

23 min
Choe Son Hui. Andy Wong / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Nordkoreakrisen

Nordkorea hotar ställa in igen – kallar Pence ”dum”

Nordkorea förnyar sitt hot att ställa in mötet med USA:s president Donald Trump som är planerat till den 12 juni, skriver flera medier.
Diktaturen uttrycker ilska efter att USA:s vicepresident Mike Pence sagt i en intervju att det vore ett stort misstag att ”försöka leka med Trump”.
– Jag kan inte låta bli att förvånas över ett sådant ignorant och dumt uttalande från USA:s vicepresidents mun, säger Choe Son Huim, som företräder Nordkoreas utrikesdepartement, i en kommentar till statligt styrda KCNA.
Hon tillägger att Pence är en ”politisk dumbom” och att USA:s beteende avgör om man ska träffas i ett mötesrum eller i en ”nuclear-to-nuclear showdown”, en kraftmätning mellan kärnvapenmakter.
Choe säger att hon kommer avråda Kim Jong-Un från att genomföra mötet om Washington inte upphör med sina hot.

4 tim
Läs mer om Nordkoreakrisen
Valet 2018 Opinionsläget
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ledare: Inget talar för att Löfven kan bryta trenden

Läget inom Socialdemokraterna fortsätter att dominera ledarsidorna på torsdagen.
I Dagens Industri skriver PM Nilsson att partiets nedgång är rättvist. Han räknar upp en rad S-initiativ som på olika sätt skapat oro, och konstaterar att den nuvarande regeringen aldrig borde bildats. ”Och såväl partiledare som partisekreterare är de svagaste i debatten, den sistnämnda helt osynlig”, avslutar han.
Per Gudmundson skriver i SvD att ”S är det tydligt sämsta slutspurtspartiet” i valrörelser, och att ”inget talar för att Stefan Löfven kan bryta trenden”. Enligt Gudmundson kan partiet antingen vandra vidare på den väg som Löfven och Magdalena Andersson pekat ut, eller anamma en mer ”vänsterpopulistisk väg som Håkan Juholt nosade på”.
Folkbladets skribent Widar blickar framåt mot ”det svåra regeringsbildningsdrama” som kan bli aktuellt efter valet, och skriver att S, SD och M redan nu bör enas om valet av ny talman efter den avgående Urban Ahlin. Vad gäller S strukturella problem bör de ”samla ihop sig runt välfärds- och trygghetspolitiken och lägga övrigt på hyllan”.

1 tim
Margareta Winberg (till vänster) tillsammans med Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

S-tapp oroar veteranerna: ”Har aldrig låtit så här”

Socialdemokraternas tapp i opinionen oroar partiveteraner, skriver Aftonbladet. Tidigare vice statsminister Margareta Winberg (S) är kritisk till retoriken från partiledningen, säger hon till tidningen.
– Jag har varit i väldigt många valrörelser och det har aldrig låtit så här.
Winberg syftar bland annat på den skärpta migrationspolitiken och önskar att partiet snarare pratade om klassiska socialdemokratiska frågor: arbete och generell välfärd.
– Antingen stämmer man in i den kören eller så försöker man få opinionen att drivas åt ett annat håll. Det är inte frågor om brott och straff som har gjort att folk har röstat på oss, säger hon till tidningen.
Förre finansministern Erik Åsbrink gör tolkningen att S försök att vinna tillbaka de väljare som gått till SD har misslyckats.

3 tim
Socialdemokraterna.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Interna kritiken från S: ”Partiet är lite vilset”

Socialdemokraterna har historiskt lågt opinionsstöd inför stundande riksdagsval. Nu får även partiet intern kritik från kommunpolitiker ute i landet, rapporterar TT.
S kommunalråd i Luleå, Niklas Nordström, tycker att partiet har svårt att orientera sig i det nya politiska landskapet. Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, håller med sin S-kollega och tycker att partiet är ”lite vilset”.
– För ett parti som är så oerhört tydligt sprunget ur höger/vänster-konflikten så är det nu, jag ska inte säga omöjligt, men svårare att vara ett stort parti, säger han.

Igår 16:56
Läs mer om Opinionsläget
Hillary Clinton. Julie Jacobson / TT NYHETSBYRÅN
Mellanårsvalet i USA

Clinton vill hjälpa i valet – men kommer hon stjälpa?

Hillary Clinton har synts mycket på sista tiden. Enligt flera personer nära henne vill hon hjälpa det demokratiska partiet inför mellanårsvalet, skriver AP.
Nu överväger Clinton hur offensiv hennes roll ska vara inför mellanårsvalet i höst och mottagandet inom partiet är inte entydigt positivt, enligt nyhetsbyrån. Den demokratiska senatorn Heidi Heitkamp har sagt att Clinton inte kan ”försvinna snabbt nog” och en del demokrater vill hellre se namn som Barack och Michelle Obama eller Joe Biden på kampanjturnéerna.
En del bedömare menar att Clintons närvaro ger Republikanerna ammunition, då en republikansk strategi är att koppla samman sårbara demokratiska kandidater med politikern, som i flera läger är impopulär.

2 tim
Cynthia Nixon på Demokraternas delstatskonvent. Julie Jacobson / TT NYHETSBYRÅN
Mellanårsvalet i USA

Nixon utan valsedelplats – måste samla egna röster

Politikern Cynthia Nixon som ställer upp i New Yorks guvernörsval har inte fått tillräckligt många röster vid partiets delstatskonvent för att hon ska garanteras en plats på valsedeln, skriver ABC News.
Den sittande guvernören Andrew Cuomo, som bland annat har Hillary Clintons stöd, fick 95 procent av de demokratiska partirösterna.
Nixon, sedan tidigare mest känd för sin roll som Miranda i tv-serien Sex and the city, säger att hon kommer att kämpa för att få de 15 000 namnunderskrifter som krävs för att föras upp på partiets valsedel.
Primärvalet i delstaten hålls den 13 september.

2 tim
Stacey Abrams, demokraternas guvernörskandidat i Georgia. Jessica McGowan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Mellanårsvalet i USA

”Kvinnliga kandidater går framåt på bred front”

Det är svårt att göra säkra prognoser om hur slutresultatet i höstens amerikanska mellanårsval kommer att se ut, skriver Erik Åsard i en analys på amerikaanalys.se.
Däremot kan man konstatera flera tydliga trender inför valet. Bland annat att kvinnliga kandidater går fram på bred front – något som märktes både vid demokraternas primärval i Pennsylvania och i tisdagens primärval till guvernörsposten i Georgia.
New York Times Ross Douthat funderar på hur Demokraterna ska agera för att övertyga höstens väljare. Ett sätt skulle vara att röra sig mer mot mitten när det gäller sociala frågor – ”en slags imitation av 1990-talets Clintonism”.
Ett annat förslag som Douthat presenterar är något han kallar för #fulltiltpopulism, men menar samtidigt att en sådan taktik redan har testats av bland andra Bernie Sanders och ”andra ambitiösa senatorer”.

Igår 19:35
Läs mer om Mellanårsvalet i USA
Trumps USA Rysslandsutredningen
Ivanka Trump med maken Jared Kushner. Sebastian Scheiner / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Expert: Tyder på att Jared Kushner inte längre utreds

Att Donald Trumps svärson Jared Kushner återfått sin säkerhetsnivå i Vita huset tyder på att han inte längre är föremål för utredning av den särskilde åklagaren, skriver Washington Post.
Kushner nedgraderas i februari men får nu återigen rätt att ta del av den högsta nivån av hemlig information, uppger en källa för tidningen. Enligt flera bedömare är det mycket ovanligt att en person får grönt ljus för den högsta säkerhetsnivån om det pågår en brottsutredning som kan leda till åtal.
Den juridiska experten Mark Zaid säger till Washington Post att beskedet är positivt för Kushner.
– Teoretiskt sett kan åklagarens kontor ha något så känsligt på honom att man inte delar det med andra myndigheter, men jag tror inte att det är sannolikt.

2 tim
Jared Kushner JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Jared Kushner får sin säkerhetsnivå återställd

Donald Trumps Mellanösternrådgivare Jared Kushner frågades ut i sju timmar i april av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredare, rapporterar CNN. Han fick då frågor om eventuellt ryskt samarbete, kontakter med utländska medborgare och avsättandet av FBI-chefen James Comey. Det berättar Kushners advokat Abbe Lowell för tv-kanalen.
Jared Kushner fick även sin säkerhetsnivå återställd på onsdagen, efter att denna nedgraderades i februari i väntan på bakgrundskontroll.

Igår 22:43
Paul Manafort. Matt Rourke / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trumps ex-kampanjchef vill ogiltigförklara FBI-bevis

Donald Trumps tidigare kampanjchef, Paul Manafort, planerar att be en federal domare att ogiltigförklara bevis som beslagtagits av FBI-agenter på hans företag, rapporterar Reuters.
FBI-agenterna jobbar på uppdrag av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Enligt Manafort bryter de beslagtagna bevisen mot konstitutionens förbud mot orimliga husrannsakningar och beslag.
Manafort utreds för förberedelse till pengatvätt och förberedelse till bedrägeri. Inget av de misstänkta brotten har med Trumps kampanj att göra.

Igår 13:53
Läs mer om Rysslandsutredningen
Kristoffer Nordfeldt och Robin Olsen på dagens träning. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Krönikörer: Elvan är klar – men Olsen är ett orosmoln

Förbundskapten Janne Andersson kommer inte ha någon huvudvärk när han tar ut den svenska startelvan i VM-premiären mot Sydkorea, skriver DN:s Johan Esk. Om truppen håller sig frisk är startelvan i det närmaste klar.
”Om Janne Andersson tar ut den här startelvan tycker jag att den är helt okej. Det är som det är med de svenska spelarna, han har det han har.”
Sportbladets Simon Bank skriver att skadedrabbade Albin Ekdal och målvakten Robin Olsen är orosmoln för Janne Andersson. Särskilt gäller detta Olsen, eftersom målvakter löper extra stor risk att tappa formen när de inte spelar.
”Det handlar om att inte tveka, att bedöma skarpa lägen på en tusendel, att vara modig och konkret, att fatta rätt beslut. Sådant som är svårt att simulera på träning.”

Igår 16:30
Hanna Marklund. Arkivbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Fotbolls-VM 2018

Hon blir första kvinnliga experten i ett fotbolls-VM

Den tidigare elitspelaren Hanna Marklund blir i sommar den första kvinnan i Sverige som är expertkommentator under ett fotbolls-VM. Marklund kommer att vara bisittare till Lasse Granqvist under flera av TV4:s sändningar från mästerskapet, skriver Bonnier Broadcasting i ett pressmeddelande.
En annan som får chansen att kommentera VM är den folkkäre Patrik Westberg.
– Ett fotbolls-VM har sedan jag var barn varit det finaste mästerskapet för mig och att få vara med på ett hörn är en ära, säger han till Sportbladet.

Igår 15:22
Läs mer om Fotbolls-VM 2018
Valet 2018 Framtiden i sjukvården
Socialminister Annika Strandhäll och statsminister Stefan Löfven hälsar på personalen på onkologikliniken på Länssjukhuset i Kalmar. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Framtiden i sjukvården

Strandhäll (S): M bryr sig inte om de vårdanställda

Moderaternas sjukvårdspolitik leder till en sämre arbetsmiljö för de vårdanställda, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) i en debattartikel i Aftonbladet.
Strandhäll kritiserar bland annat den så kallade kömiljarden, en satsning på att minska vårdköerna, som hon menar leder till att befintlig personal får ”springa fortare” och att det premieras att behandla de lättast sjuka i stället för dem som har störst behov.
När ska Moderaterna prioritera personalen? frågar sig Strandhäll och utmanar M-ledaren Ulf Kristersson att möta henne i en debatt om frågan. ”Det går inte att skattesänka sig till fler anställda i välfärden”, skriver Strandhäll.

1 tim
Arkivbild Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Fler äldre jobbar i vården – barnmorskor i topp

Det är allt fler som jobbar i sjukvården även efter att de fyllt 65 år. Det rapporterar Dagens Samhälle.
Förra året var fem procent av de anställda i landstingen och regionerna äldre än 65 år. Det kan jämföras med år 2005 när motsvarande siffra var drygt en procent.
Den yrkeskategori som ligger i topp är barnmorskor, med 7,5 procent 65-plussare.
– Det är härligt men också lite sorgligt. Barnmorskor tycker så mycket om sitt yrke, men orkar inte riktigt med, säger Mia Ahlberg, ordförande för Barnmorskeförbundet, till Dagens Samhälle.
Rapporten bygger på personalstatistik som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tagit fram åt Dagens Samhälle.

2 tim
Läkare opererar på Södersjukhuset.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

210 miljoner ska korta vårdköerna i sommar

Akutsjukhusen får 180 miljoner kronor av den styrande Alliansen i Stockholms landsting för att korta vårdköerna under sommaren. Utöver det satsar landstinget 30 miljoner för att skynda på verkställandet av den digitala vårdgarantin, rapporterar P4 Stockholm.
Men Socialdemokraterna är kritiska och menar att 180 miljoner är för lite.
– En mager kompensation snarare än förstärkning, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd, till Aftonbladet och menar att uppdraget för Nya Karolinskas nya intensivakut också bör breddas.

4 tim
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Kia föll fyra procent på Trumps TT
Dagens börs

USA-utspel om biltullar: Asiens börser på minus

Asiens börser handlades på torsdagen i fortsatt negativt territorium. Biltillverkares aktier var särskilt skakade av president Donald Trumps nya utspel om biltullar, som blev hårdsmält för marknaden. Japanska Mazda föll 5 procent och koreanska Kia och Hyundai var ner 3 procent, enligt CNBC.
Japanska Nikkei stängde som helhet lägst, på minus 1,1 procent. Koreanska KOSPI föll 0,2 procent. Bland kinesiska index var Shenzhen i botten med minus 0,6 procent. Shanghai tappade 0,4 procent.
I Hongkong återhämtade sig Hang Seng efter tyngre fall under tisdagen. Index gick mot strömmen och var där upp 0,4 procent. Också indonesiska IDX fortsatte gå starkt, med en ökning på hela 2,5 procent.

15 min
Mark Lennihan / TT / NTB Scanpix
Dagens börs

Wall Street vände upp efter Feds inflationshint

New York-börserna inledde onsdagen med sjunkande index efter att oron kring handelssituationen mellan Kina och USA återigen spätts på. På tisdagen sa den amerikanske presidenten Donald Trump att han inte var nöjd med hur handelssamtalen med Kina har gått. Trump sa också att han var osäker på om det planerade mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kommer att bli av.
Men efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve släppt sitt protokoll från sitt senaste möte vände indexen upp. I rapporten framgick det att Fed kan låta inflationen stiga över 2-procentsmålet för en kortare period. Beskedet fick Wall Street att stiga ända in i mål och Dow Jones industriindex stängde på plus 0,2 procent, S&P500 avslutade upp 0,3 procent och Nasdaqs kompositindex stängde upp 0,6 procent.

Igår 20:07
USD/SEK och OMXS30 hittills under onsdagen (10.30). Infront
Dagens börs

Dubbel smäll mot Sverige – både börsen och kronan föll

Onsdagens handel på Stockholmsbörsen gick i moll under stora delar av dagen och de ledande indexen stängde under nollstrecket. Breda OMXS sjönk 1,2 procent och storbolagsindexet OMXS30 backade 1,4 procent. Liknande nedgångar syntes även på de ledande Europabörserna.
Svenska investerare åkte på ytterligare en smäll under förmiddagen. Efter den senaste tidens stärkning föll kronan igen och var ner 11 öre mot dollarn och 9 öre mot euron. Nedgången mot dollarn motsvarade ytterligare 1 procent i värdeminskning.
Handelslättnaden på USA-börserna vändes också till moll under gårdagskvällen och de amerikanska indexen tog sikte nedåt när president Donald Trump spädde på osäkerheten. Dels sa Trump att toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kanske inte blir av och dels sa han att han är missnöjd med förra veckans förhandlingar med Kina.
Saab gick mot strömmen i Stockholm och steg 2,6 procent efter att Nordea höjt rekommendationen till köp. Bettingbolaget Mr Green lämnade ljusa prognoser och mål och stängde på plus 6 procent.

Igår 15:48
Läs mer om Dagens börs