Hem
Ett svampmoln stiger mot himlen efter ett kärnvapentest i Nevada 1952. (Anonymous / AP)

Stormakter mer aktiva vid kärnvapenanläggningarna

Ryssland, USA och Kina har byggt många nya byggnader och tunnlar vid sina anläggningar för kärnvapentester under de senaste åren. Dessutom har trafiken till och från anläggningarna ökat. Det visar satellitbilder som CNN har kommit över.

Bilderna kommer från den kinesiska regionen Xinjiang, från en rysk anläggning i Norra ishavet och från delstaten Nevadas öken. Professorn Jeffrey Lewis säger att det finns många ledtrådar som signalerar att länderna snart kan återgå till kärnvapentester, även om det inte finns några direkta bevis på att tester är nära förestående.

Han får medhåll av Cedric Leighton, pensionerad överste i USA:s flygvapen, som konstaterar att länderna har investerat ”mycket tid, ansträngning och pengar”. Han lyfter också fram att den ryska anläggningen nu har öppet året runt.

– Det är ganska tydligt för mig att ryssarna förbereder sig på ett eventuellt kärnvapenprov, säger han.

Ingen av länderna har kärnvapentestat sedan det fullständiga provstoppsavtalet klubbades 1996. Dessförinnan genomförde USA 1 032 tester, Sovjetunionen 715 och Kina 45, enligt FN-data.

bakgrund
 
Fullständiga provstoppsavtalet
Wikipedia (sv)
Det fullständiga provstoppsavtalet (engelska: Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, ofta förkortat CTBT) är ett multilateralt avtal som förbjuder alla kärnvapenprov i alla miljöer. Det antogs av Förenta Nationernas generalförsamling den 10 september 1996, men har ännu inte trätt i kraft eftersom det ännu inte har ratificerats av åtta specifika stater som krävs för att avtalet ska träda i kraft.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen