Hem
OmniOmni förklarar

Striden om tomtens hemvist: Rovaniemi, Turkiet eller Jokkmokk?

Ett av de äldsta fotografierna föreställande jultomten. Taget 1872. (Wikimedia/ L. R. Bronk - Ballston)

En färsk studie visar att de flesta svenskar tror att tomten bor på Nordpolen – något som amerikaner varit inne på sedan 1866.

Finland marknadsför sitt tomteland i Rovaniemi hårt medan forskare vid Lunds universitet dragit slutsatsen att Jokkmokk är den troligaste boningen.

Här är några av teorierna om jultomtens hemvist.

Turkiet

Det är sällan Turkiet kommer upp som förslag att adressera sin önskelista till. Men det är i den turkiska staden Patara som helgonet Nikolaus ska ha fötts runt år 270.

Han blev ärkebiskop i den då grekiska staden Myra och gjorde sig bland annat känd för att i hemlighet ge bort stora delar av sitt arv.

BBC följer jultomtens turkiska rötter (2014)

En berättelse handlar om en pappa som bad Sankt Nikolaus om hjälp när familjen inte hade råd med hemgift till sina döttrar som annars skulle riskera att hamna i prostitution. Nikolaus ska då ha kastat in guldmynt genom skorstenen – som landade i en strumpa som hängts upp på tork.

Helgonet blev populärt i Nederländerna där han fick namnet Sinterklaas, och när nederländarna tog med traditionen till USA fick han ett nytt namn – Santa Claus.

Men Nikolaus kvarlevor finns inte längre kvar i Turkiet, utan blev stulna och återfinns numera i staden Bari i södra Italien. Med hjälp av studier av skelettdelarna har forskare vid University of Manchester kunnat rekonstruera en bild av ”jultomtens riktiga ansikte”.

Forskarna vid University of Manchester har med hjälp av modern teknik och historisk forskning gjort en rekonstruktion av Sankt Nikolaus ansikte (2014)

Rovaniemi i Finland

Finlands turistbyrå lobbar hårt för att det är Rovaniemi i finska Lappland som är tomtens hemvist. Inför årets julsäsong har de gjort en undersökning som visade att 54 procent av svenskarna ”tror” att jultomten bor på Nordpolen och bara 15 procent vet ”sanningen” – att han bor i Finland.

Jultomten presenterar sitt hem i ett klipp från Rovaniemis turistbyrå (2018)

Den finska moderna myten – som ska ha etablerats i ett radioprogram på 1920-talet – lyder att tomten ursprungligen kommer från fjället Korvatunturi, i vildmarken mot ryska gränsen. Men för att bli mer tillgänglig ska tomten ha flyttat till Rovaniemi där även nöjeslandet Santa Park ligger.

”Jag är en mycket berest man, så jag kan förstå att det ryktas om att jag bor på andra ställen än i finska Lappland”

Jultomten till Visit Finland

Att parken byggdes just där har en annan och mer historiskt belagd anledning. Staden Rovaniemi totalförstördes när tyskarna drog sig tillbaka 1944 och kort därefter reste den tidigare presidenthustrun Eleanor Roosevelt dit för att överse satsningar på återuppbyggnaden.

Hon ska då ha uttryckt en önskan om att få korsa polcirkeln och kanske träffa tomten under sitt besök. Snabbt byggdes en korsvirkesstuga upp till henne – som sedan kom att bli den första byggnaden i nöjesparken.

Grönland

I Danmark sändes 1989 en väldigt populär julkalender som tydligt placerade tomten och hans nissar i närheten av Uummannaq på Grönland.

Tomten och tomtemor på ett skepp från Grönland på väg in till Aalborg i Danmark där hundratals danska barn väntade i hamnen, 2003. (Lise Aserud / TT)

Turistnäringen på Grönland har försökt hålla i ryktet om att vara tomtens hem. Men kampanjerna bar sig inte ekonomiskt, och när turistbyrån 2011 gick i konkurs fick inte längre de många barn som skrev till tomten på Grönland något svar.

Grönlänningarna tycks onekligen vara lite bittra över de finska tomteframgångarna.

– Den cirkus, som finnarna har, kan vi inte konkurrera med. Finland kan gärna få jultomten för vår del, sa Lykke Geisler Yakaboylu, direktör i turistorganisationen Visit Greenland, i en intervju med Danmarks Radio 2017.

Jokkmokk

Med hjälp av satellitbilder har forskare vid Lunds universitet dragit slutsatsen att den mest strategiska platsen för jultomten att utgå från är Jokkmokk. Deras utgångspunkt var att tomten på ett någorlunda jämt sätt skulle kunna fördela julklapparna över hela världen.

– Resultatet kan verka förvånande, men när man tittar på en jordglob förstår man bättre. Föreställningen om att tomten skulle bo någonstans nära Nordpolen är alltså inte helt fel, säger kulturgeografen Ola Hall, till Lunds universitet.

I studien, som publicerades 2016, använde forskarna satellitbilder av nattljus för att beräkna jordens befolkningsmässiga mittpunkt – som i alla fall då låg i just Jokkmokk.

Två andra platser i Sverige som försökt etablera sig som jultomtens hemort är Mora som har sitt eget tomteland och Arvidsjaur.

Nordpolen

Den amerikanska tomten associerades visserligen med slädar, renar och snö men hade till en början inget geografiskt angivet hem. Tills magasinet Harper’s Weekly 1866 publicerade en tomteillustration av den viktorianska serietecknaren Thomas Nast. Intill bilderna stod det ”Santa Claussville, N.P.”

Två av serietecknaren Thomas Nast första bilder av Santa Claus som kom att bli väldigt betydelsefulla för myten. Till vänster är omslaget till Harper’s Weekly där jultomten är i full färd med att dela ut förnödenheter till den amerikanska nordstatsarmén.

Om inte ”N.P. ” var tydligt nog klarnade det ännu mer 1969 när fler av Nast julteckningar publicerades tillsammans med en dikt av George P Webster. I dikten refererar Webster på två ställen till att jultomten bor vid Nordpolen där han har ett ”palats av is”.

I dikten beskrivs det även hur jultomten under hela året tillverkar leksaker till snälla barn som han sedan lastar i sin släde dragen av flygande renar.

Metropolitan Museum of Art i New York skriver om Nasts bilder att det var han som ”introducerade den moderna bilden av Santa Claus” genom att kombinera folksagor från hans hemland Tyskland med europeiska traditionerna kring Sankt Nikolaus.

Jultomten i North Pole Alaska, 2009, då U.S. Postal Service beslutade att inte längre skicka vidare de brev som adresserats ”Santa Claus, North Pole” till den lilla staden i Alaska. (SAM HARREL / AP)

Men för många amerikaner ligger tomtens Nordpolen i USA, närmare bestämt i staden North Pole i Alaska. Platsen fick sitt namn efter att affärsmannen Con Miller som flyttade tid på 1950-talet hade kommit över en billig tomtedräkt som han gick runt i. När några barn ropade ”Santa Claus, bygger du ett hus?” föddes en idé – och så småningom växte en julverkstad upp på platsen.

Under lång tid kunde amerikanska barn skicka sina önskningar till North Pole – och få svar. Traditionen fick ett abrupt slut efter att en liknande verksamhet i Maryland upptäckte att en dömd sexbrottsling deltog i posthanteringen.

Vill du läsa mer?

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen