Stridsflyg och artilleri sätts in mot maffiagäng
Den colombianska regeringen har godkänt militär inblandning för att bekämpa organiserad brottslighet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det betyder att stridsflyg, artilleri, elitsoldater och prickskyttar får användas i kampen mot landets tre största kriminella gäng – Usugaklanen, Los Pelusos och Los Puntilleros.
– De tre organisationerna kommer från och med i dag att angripas oberoende eller koordinerat av militären och polisen, säger försvarsminister Luis Carlos Villegas.
Tidigare har militären endast använts mot vänstergrupper i landet. Bland annat FARC förhandlar nu med regeringen om en permanent vapenvila.
bakgrund
Colombia
Wikipedia (sv)
Colombia, formellt Republiken Colombia, är en stat i nordvästra Sydamerika vid Karibiska havet och Stilla havet. Colombia gränsar till Brasilien, Ecuador, Panama, Peru och Venezuela. Colombia är ett land rikt på naturresurser och har ett klimat som är perfekt för exempelvis odling av kaffe, snittblommor och allehanda frukter. Den viktigaste exportvaran är kaffe av hög kvalité som odlas i uppe på de höga bergen. Colombia är näst största exportör av kaffe efter den Brasilianska Federationen. Utöver det så ger oljeindustrin gott om inkomster och arbeten, så väl som smaragd- och guldframställningsindustrin. Cirka 40 procent av befolkningen är jordbrukare, men endast cirka 2 procent av landets total yta är uppodlad, och är koncentrerad till området kring Cordillera Central.
Mycket importeras från USA och Europa. Colombias hamnstäder tillsammans med utvecklade industristäder som Bogotá, Cali och Medellin utgör en bra grund för ekonomisk utveckling. Colombia räknas av konsultfirman Maplecroft under 2010 som ett av de länder i världen som har högst risk för "terrorhandlingar". Colombia hade under 2010 världens fjärde högsta mordfrekvens, efter Honduras, El Salvador och Venezuela. På 2000-talet har säkerhetsläget förbättrats och vissa städer och vägar i Colombia var mellan 2005 och 2008 säkra för resande. Under 2010 ökade antalet kidnappningar, främst i Medellíns storstadsområde, jämfört med 2009. Enligt Förenta nationerna har Colombia under 2010 de högsta antalet internflyktingar i världen, varav många söker sig till Medellín, Bogotá och Cali, där de ofta hamnar i någon av de många kåkstäderna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen