Hem
Gunnar Strömmer. (JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Strömmer gör comeback: ”Behövs en reformagenda”

Den tidigare MUF-ordföranden Gunnar Strömmer blir ny partisekreterare när Moderaterna möblerar om i toppen. Därmed ersätter han nytillträdde Anders Edholm.

– Det är 17 år sedan jag senast hade ett avlönat politiskt uppdrag, säger Strömmer vid en pressträff.

Strömmer har även varit med och startat Centrum för rättvisa, en ideell organisation för att främja individuella fri- och rättigheter.

– Sverige behöver en reformagenda för de kommande åren, och där ska moderaterna vara en kraft, säger Strömmer.

bakgrund
 
Gunnar Strömmer
Wikipedia (sv)
Gunnar Sören Folke Strömmer, född 1972 och uppvuxen i Örnsköldsvik, är en svensk advokat som sedan den 3 oktober 2017 är moderat partisekreterare. Dessförinnan var han verksam på advokatbyrån Gernandt & Danielsson i Stockholm. Han utsågs 2012 av regeringen till särskild utredare i den så kallade Medborgarskapsutredningen, som i april 2013 överlämnade sitt betänkande "Det svenska medborgarskapet" (SOU 2013:29). Gunnar Strömmer var förbundsordförande i Moderata ungdomsförbundet mellan åren 1998 och 2000. År 2001 arbetade han vid Washingtonbaserade Institute for Justice, en s.k. public interest law firm med fokus på frågor om bland annat näringsfrihet, äganderätt och yttrandefrihet. År 2002 tog Gunnar Strömmer initiativ till starten av Centrum för rättvisa, en ideell organisation som främjar skyddet av individuella fri- och rättigheter i Sverige genom rättsprocesser, utbildning av unga jurister och debatt. Organisationen driver rättsfall för enskilda inom områdena likabehandling, föreningsfrihet, näringsfrihet, äganderätt och rättssäkerhet. Gunnar Strömmer var chef för Centrum för rättvisa 2002-2011 och sitter i dag i organisationens styrelse. Han har tillsammans med sin tidigare kollega vid Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, varit ombud i en rad uppmärksammade rättsfall. Det gäller bland annat fallet angående Josefine Midander och Cecilia Lönn, som diskriminerades när Uppsala universitet använde sig av etnisk kvotering vid antagningen till juristutbildningen. Universitetet fälldes för olaglig etnisk diskriminering i tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Högsta domstolens dom i Midander-Lönnmålet från 2006 har varit vägledande i flera andra rättsfall om kvotering och annan positiv särbehandling samt påverkat utformningen av dagens antagningsregler till högskolan. För 2013 utsågs han till prestigefulla "Årets svensk" av tidningen Fokus. På moderaternas partistämma 2015 valdes han in till partistyrelsen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen