Hem
Löpare i Hongkong. (Kin Cheung / AP)

Studie: Tecken på PTSD efter första pandemiåret

Flera Hongkongbor som intervjuats om sina upplevelser av pandemins första år visar tecken på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det visar en ny studie från Hongkongs polytekniska universitet.

Forskare från universitetet har intervjuat drygt 3 000 Hongkongbor, mellan december 2020 och februari 2022. Av de tillfrågade visade 12,4 procent upp symtom på PTSD, men forskarna varnar för att siffran i dag kan vara ännu högre.

– Att befinna sig i ett konstant stresstillstånd och inte hantera det kan ha en svår inverkan på vårt humör och vår vardag, säger professor David Shum Ho-Keung, som arbetat med studien, till SCMP och fortsätter:

– Det kan leda till problem med vår psykiska hälsa i längden.

bakgrund
 
Posttraumatiskt stressyndrom
Wikipedia (sv)
Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD (efter engelskans post-traumatic stress disorder), avser en form av ångeststörning, eller trauma- och stressrelaterat syndrom som kan uppkomma efter ett trauma, i synnerhet sådana som innefattar dödshot alternativt varit katastrofartade, samt sexualiserat våld. PTSD kännetecknas av en hög ångest- och stressnivå som vanligtvis uppkommer inom några veckor efter den traumatiska händelsen. PTSD som diagnos inkluderades i det amerikanska klassifikationssystemet DSM-III 1980 och i WHO:s klassifikationssystem ICD-10 1992. Om stressorerna varit kroniska eller återkommande kallas tillståndet komplex traumatisering. I ICD-11 har diagnosen komplext PTSD (C-PTSD) införts. Diagnosen uppfylls om man fyller kriterier för PTSD (enligt ICD-11) samt följande tilläggskriterier: affektregleringssvårigheter, ihållande negativ självbild och relationsproblem. PTSD kan förekomma samtidigt med psykoser.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen