Superonsdagen: Historisk statsminister, budgetbråk och kollapsad regering
Onsdagen hade på förhand målats upp som en politisk ”superonsdag” och kom att utvecklas till en av mest händelserika på mycket länge i svensk inrikespolitik.
Dagen inleddes med att S-ledaren Magdalena Andersson röstades fram som ny statsminister av riksdagen med minsta möjliga marginal. Alla partier följde sina partilinjer, S och MP röstade för Andersson, C och V la ner sina röster och övriga partier röstade mot. Sverige hade därmed för första gången valt en kvinnlig statsminister.
Några timmar senare röstade riksdagen igen, denna gång om budgeten. Här föll regeringens förslag då C la ner sina röster sedan partiets eget förslag fallit. Därmed röstades ändringsförslaget från M, KD och SD igenom.
Kort efter budgetomröstningen meddelade Miljöpartiet att de hoppar av regeringssamarbetet, då partiet vägrar regera på en budget som förhandlats fram tillsammans med SD. Därefter höll Magdalena Andersson en presskonferens där hon meddelade att hon begärde att entledigas som statsminister, drygt sju timmar efter att hon valts och innan hon ens hunnit tillträda.
Nu väntar en ny statsministeromröstning. Magdalena Andersson har inför den meddelat att hon kommer att söka stöd för en ren S-regering. Under torsdagen kommer talman Andreas Norlén meddela exakt hur processen går vidare.
Tills vidare är Stefan Löfven statsminister i ledningen för en övergångsregering. Det som står klart efter dagen är att det är budgetförslaget från M, KD och SD som kommer att gälla, oavsett vem som slutligen bildar regering.