10–åriga Ghazi Saleh är inlagd på ett sjukhus i Taiz i Jemen. MARZOOQ AL-JABIRY/AFP
Kriget i Jemen

Svälten i Jemen: 10-åriga Ghazi väger bara åtta kilo

10-åriga Ghazi Saleh ligger på en sjukhusbädd i Taiz, Jemens tredje största stad. Han har svårt att andas och väger bara åtta kilo.

Ghazi behandlas på ett sjukhus som hjälper undernärda barn. En av dem som arbetar där är sjuksköterskan Eman Ali. Hon berättar för AFP att Ghazi är så undernärd att han inte ens orkar gråta eller ta sig ur sängen.

– Han har inte ätit ordentligt på ett tag nu, säger hon till nyhetsbyrån.

Ghazi är ett av många barn i Jemen som lider av svält. Bristen på mat har även lett till att omkring 85 000 barn har mist sina liv sedan kriget bröt ut, enligt Rädda Barnen.

Toppnyheter

Bild från en brand i Humaita i Brasilien. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Expert: Bränder i Amazonas är ett globalt miljöproblem

Bränderna i Amazonas regnskog har långtgående effekter som når långt bortom Latinamerika – de är ett globalt miljöproblem, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till TT.

Lektorn Torsten Krause har forskat i colombianska och ecuadorianska Amazonas och nämner några effekter som bränderna har.

– Bränderna avger inte bara kolmonoxid, de förstör också skog som absorberar koldioxid. De förstör hemvisten för en rad arter och ursprungsbefolkningar. De förorenar floderna.

Flera miljöorganisationer och experter menar att det är tydligt att majoriteten av bränderna har startats av människor, troligen av skogsarbetare och jordbrukare som ser en chans att tjäna pengar. Men det kan få motsatt effekt, menar Krause.

– Regnskog är en viktig faktor för att producera regn. Ju mer jordbruket avverkar skog desto mer äventyrar de sin egen verksamhet.

43 min
Ricardo Salles/Bränder i Amazonas. TT
undefined

Miljöminister blev häcklad på FN:s klimatkonferens

Ricardo Salles, Brasiliens miljöminister, fick utstå både burop och häcklanden under FN:s klimatkonferens som pågår i staden Salvador, rapporterar BBC. När miljöministern tog plats på scen var det också bara ett fåtal som applåderade.

Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskog och stora delar av den ligger i Brasilien. Presidenten Jair Bolsonaro har anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. Han säger även att hans regering saknar resurser för att bekämpa bränderna.

3 tim
Satellitbilder visar bränderna i Amazonas. TT
undefined

”Jordens lungor” brinner – forskare varnar för svåra konsekvenser för klimatet

Tusentals skogsbränder rasar i Amazonas regnskog – och en ny brand uppstår i Brasilien en gång i minuten, skriver New York Magazine.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utan bevis anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. ”Surrealistiskt”, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för den norska organisationen Regnskogfondet till Dagbladet.

– Jag kan inte ens förstå hur ett sådant påstående kan uppstå.

Nu fruktar många forskare och organisationer att vi närmar oss en ”brytpunkt” som innebär att klimatförändringarna inte kan stoppas och att jordbruket i Brasilien bryter samman, skriver tidningen.

– Forskning visar mycket tydligt att det finns en punkt där regnskogen tappar sin förmåga att återskapa sig själv. När det händer kommer skogen att försvagas ytterligare, oavsett vad vi gör, säger Eggen.

Mellan torsdag och tisdag förra veckan noterades 9 507 nya bränder, varav merparten i regnskogen, som ofta beskrivs som ”jordens lungor” och som oumbärlig om den globala uppvärmningen ska stoppas.

Idag 09:06
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Chefsekonom om prognos: Den är för optimistisk

Swedbanks chefsekonom Anna Breman anser att finansminister Magdalena Andersson (S) är för optimistisk i sin syn på svensk ekonomis utveckling. I ett tal i Harpsund tidigare på torsdagen sa finansministern att medvinden i svensk ekonomi ”mojnat något”. Men när Breman sträcker upp fingret i luften blåser det åt ett annat håll, säger hon till TT.

– Jag skulle nog säga att det är tydlig motvind.

Magdalena Andersson meddelade tidigare på torsdagen att regeringen skruvar ner sin BNP-prognos för i år och nästa år och att hon ser ett reformutrymme på 25 miljarder kronor år 2020. Enligt Anna Breman är det alldeles för lite – det handlar snarare om 50–70 miljarder, menar hon.

– Vi har en mycket stark grund att stå på i Sverige och nu är rätt läge att utnyttja den styrkan, säger hon till TT.

21 min
Magdalena Andersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spår lägre BNP-tillväxt: ”Vinden har mojnat”

Sveriges ekonomi är på väg att avmattas och regeringen skruvar därför ner sin prognos för BNP-tillväxten till 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år. Det meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på torsdagen efter det årliga mötet i Harpsund.

Regeringens tidigare BNP-prognos från april låg på 1,6 procent, både för 2019 och 2020.

– Om vi haft kraftig medvind i seglen under några år ser vi nu att vinden mojnar något. Vi ser ingen motvind, men några orosmoln tornar upp sig, sa Andersson på presskonferensen.

Finansministern gjorde bedömningen att flera risker har ökat, bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina samt ett avtalslöst brexit.

Tidigare på torsdagen gav Andersson en kortfattad bild av läget. Då sa hon till TT att nedgången i ekonomin är väntad och att Sverige står väl rustat:

– Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna, sett till att betala av rejält på statsskulden så att vi har muskler för alla eventualiteter.

3 tim
Emil Källström. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centerpartiet: Tillväxten behöver en rad reformer

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström menar att Sverige behöver genomföra en rad reformer för att tillväxt ska behållas och höjas, skriver TT.

I en skriftlig kommentar till Magdalena Anderssons (S) prognos för svensk ekonomi, som presenterades i dag, skriver Källström att partiet förhandlar om flera förslag som man anser kommer stärka svensk ekonomi på lång sikt och skapa nya jobb.

Enligt finansministern är nedgången i svensk ekonomi väntad och att landet står väl rustat.

1 tim
Läs mer om Svenska tillväxten
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

”Det finns ingen handel av narkotika utan köpare”

Opinion Gängkriminaliteten i Botkyrka är kommunens största och mest akuta utmaning, vars verksamhet finansieras till stor del genom narkotikaförsäljning. Det är helt rätt att rikta skulden mot langare och importörer – men det finns ingen handel utan köpare, skriver Emma Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, på Expressen Debatt.

”Den som drar en lina på villaefterfesten, röker lite gräs på festivalen eller tar ett piller för att varva ner bidrar till att Botkyrkas mammor mister sina barn”, skriver hon. Vidare menar hon att hela samhället måste agera för att den organiserade kriminaliteten ska kunna elimineras.

I stället för att förfäras över att förknippas med narkotikahandel borde kommuner som hellre prioriterar en välkammad fasad göra mer för att bekämpa kriminaliteten, resonerar hon vidare.

22 min
Miakel Damberg  TT
undefined

Damberg: Nu tar vi ett brett grepp mot sprängningar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar breda satsningar för att stoppa den senaste tidens sprängningar, i en intervju med DN. Han kallar utvecklingen för ett av vår tids värsta samhällsproblem.

– Förra året häktades fem gånger fler än förut, och vi har höjt straffen flera gånger om på handgranater. Nu tar vi ett bredare grepp kring sprängningarna, säger Damberg.

I höst får polisen vissa ökade befogenheter. Dels får myndigheten återigen tillgång till datalagring och från augusti får polisen också bedriva signalspaning under förundersökning. Det diskuteras även att skapa möjligheter till hemlig dataavlyssning. Damberg säger samtidigt att satsningar på polisen tar tid och att det även krävs sociala insatser.

Idag 05:48
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Brexit Storbritanniens framtid
Johnson och Macron vid dagens pressträff. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Macron och Johnson möts – ny plan för brexit nobbas

Det kommer inte att bli aktuellt med några stora förändringar i det existerande brittiska utträdesavtalet de kommande 30 dagarna, en tidsram som har lyfts fram av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Det var Frankrikes president Emmanuel Macrons budskap till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson när de träffades i Paris i dag.

Vid en pressträff utanför Élyséepalatset sa den franske presidenten också att den så kallade backstop-planen, som Johnson motsätter sig, är ”oundviklig”. Planen innebär kortfattat att det inte ska finnas några gränskontroller mellan Irland och Nordirland. Om Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober uppstår omedelbart gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

Mötet mellan Macron och Johnson äger rum en dag efter att Johnson träffat Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

3 tim
Merkel och Johnson. Axel Schmidt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel har hopp om lösning på hårdaste knäckfrågan

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har hopp om att kunna lösa den hårdaste knäckfrågan i brexitförhandlingarna – hur det blir med gränsen på Irland.

Merkel träffade i dag Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin för att diskutera Irlandsfrågan och EU:s så kallade backstop-lösning, som i korthet innebär att gränsen mellan Irland och Nordirland hålls öppen. Johnson och den brittiska regeringen kallar lösningen ”odemokratisk” och menar att det fråntar Storbritannien dess självständighet.

– Vi kanske hittar en lösning under de kommande två åren. Eller inom de kommande 30 dagarna – varför inte? sa Merkel på dagens pressträff.

Igår 17:18
Läs mer om Brexit