Svensk skidåkare pekas ut misstänkt för bloddopning
En svensk elitåkare inom längdskidåkning pekas ut av dopningsexperter som misstänkt dopad efter en granskning av blodvärden hos 2 000 åkare.
SVT:s Uppdrag granskning har i samarbete med flera europeiska medier låtit experter granska blodvärden från 10 000 tester under åren 2001–2010. Bland de som uppvisar onormala värden finns en svensk landslagsåkare.
– Det här är i praktiken helt säkert eller det ligger väldigt nära till hands att betrakta detta som sannolik dopning, säger den amerikanske läkaren James Stray-Gundersen till SVT om den icke namngivne svenske åkaren.
SVT:s Uppdrag granskning har inte fått någon kommentar från den svenske ländskidåkaren.
Fakta bloddopning:
Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder.
Så kallad bloddopning började med att idrottare använde sig av transfusion av eget blod som tidigare tappats och sparats. Senare tillkom metoder där blodets hemoglobinvärden höjdes genom att tillföra olika medel. Det vanligaste är intag av hormonet epo (erytropoetin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar.
Epo finns bland annat i läkemedel som i första hand används till patienter som har problem med syresättningen i blodet. Ett tillåtet sätt att öka mängden röda blodkroppar är höghöjdsträning.
Hemoglobinvärdet (hb-värdet) visar andelen röda blodkroppar i blodet. Om man bloddopar sig stiger hb-värdet. Därför finns det, i idrottssammanhang, gränsvärden för hur högt hb-värdet får vara.
(TT)