Hem
Arkivbild. LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). (Jonas Ekströmer/TT / TT Nyhetsbyrån)

”Svenska gruvor kan minska osäkerheten för Europa”

Som ett av Europas ledande gruvländer måste Sverige lägga fram en offensiv mineralstrategi. Det skriver ledamöter vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) på SvD:s debattsida.

Sverige har högeffektiva gruvbolag med låga klimatavtryck, världsledande gruvutrustningsleverantörer och unik spetsforskning, enligt IVA. Råvarorna som utvinns kan användas i utvecklingen av ny teknik och för att driva den gröna omställningen.

”Svenska gruvklustret både vill och kan bidra till ekonomisk och hållbar utveckling i Sverige och ett minskat beroende av osäkra försörjningskedjor både för Europa och världen”.

Om debattörerna

Sylvia Schwaag Serger, vd Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)
Elisabeth Nilsson, ledamot av IVA:s avdelning Bergs- och materialteknik, styrgruppsordförande i projektet ”Vägval för metaller och mineral”
Mikael Dahlgren, ledamot av IVA:s avdelning Elektroteknik
Magnus Ericsson, ledamot av IVA:s avdelning Bergs- och materialteknik
Gert Nilson, ledamot av IVA:s avdelning Bergs- och materialteknik
Per Storm, ledamot av IVA:s avdelning Bergs- och materialteknik

bakgrund
 
Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
Wikipedia (sv)
Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, förkortad IVA, är en kunglig akademi, grundad 24 oktober 1919 av Gustaf V på initiativ av kommerserådet Axel F. Enström (1875–1948). Den är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi. IVA är den yngsta av de kungliga akademierna i Sverige, men den äldsta ingenjörsvetenskapsakademin i världen. Akademin består av ca 1300 ledamöter (Lista över ledamöter av Ingenjörsvetenskapsakademien), varav en majoritet är verksamma i Sverige. Ledamotskap i akademien förkortas LIVA och utländsk ledamotskap förkortas LUVA. IVA:s uppdrag bygger på att främja tekniska och ekonomiska vetenskaper och näringslivets utveckling. En viktig del av akademins arbete är kopplat till dess projekt- och programverksamhet. Fokus ligger på att förmedla kunskap som kan bidra till en hållbar utveckling inom samhällsviktiga kunskapsfält som digitalisering, energi och resurser, forskning och innovation, samhällsbyggnad, kompetensförsörjning och entreprenörskap.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen