Hem
Hedh (t v), Fjellner (t h). (TT)

Svenska politiker om Ungern: ”Måttet är rågat”

Det är långt ifrån säkert att en process för att frånta Ungern sin rösträtt i EU når hela vägen fram i mål, då det skulle kräva enhällighet bland alla övriga medlemsländer. Trots det var merparten av de svenska ledamöterna nöjd över att ha tagit första steget i processen, rapporterar TT.

– Jag är jätteglad. Det är så viktigt att parlamentet visar att vi inte accepterar att ett land gång på gång bryter mot EU:s grundläggande värderingar, säger Anna Hedh (S).

– Det var ju väldigt bra att den här resolutionen faktiskt gick igenom och det var ju en tydlig majoritet även inom (kristdemokratiskt konservativa partigruppen) EPP som röstade för. Måttet är rågat i stora delar av parlamentet och det är bra, säger Christofer Fjellner (M).

bakgrund
 
Artikel 7-förfarande
Wikipedia (sv)
Ett artikel 7-förfarande är ett förfarande inom Europeiska unionen som innebär att en medlemsstats rättigheter enligt unionens fördrag, inbegripet rösträtten i Europeiska unionens råd, kan helt eller delvis fråntas, om medlemsstaten åsidosätter unionens grundläggande värden. De grundläggande värdena innefattar bland annat respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna. Förfarandet grundar sig på artikel 7 i fördraget om Europeiska unionen och är det mest långtgående förfarande som unionens institutioner kan vidta mot en medlemsstat som åsidosätter unionens värden. Förfarandet kallas ibland för ”kärnvapenförfarandet” på grund av dess långtgående konsekvenser, som gör det politiskt omöjligt att använda utom vid mycket allvarliga politiska kriser. Förfarandet infördes genom Amsterdamfördraget den 1 maj 1999.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen