Hem
Dick Harrison, arkivbild. (Johan Nilsson/TT)

”Svenskar framstår som intellektuella krymplingar”

På kort tid har Sveriges unga blivit ”de minst kulturellt välförberedda i västvärlden”. Det skriver Dick Harrison i en debattartikel i tidningen Dagen.

Framförallt upplever historieprofessorn att det är den låga bibelkunskapen som får svenskar att framstå som ”intellektuella krymplingar”. Orsaken är att ”stora sjok” av västerländskt kulturarv obarmhärtigt har skrotats i läroplanerna, anser han. Han gör bedömningen att den som går ut grundskolan varken vet vad tio Guds bud eller de tre vise männen är för något.

”Nästkommande generationer lär splittras i en elit vars medlemmar vet vad de ser och läser, och en underklass som inte förstår någonting av alla de bibliska hänvisningar som omger dem, eftersom ingen har upplyst dem om grundfakta”, skriver han.

Om debattören

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet och författare.

bakgrund
 
De tio budorden
Wikipedia (sv)
För flera filmer, se De tio budorden (film). De tio budorden (Tio Guds bud, dekalogen från grekiskan deka logos = tio ord) är de tio befallningar som Gud ger till Mose i Gamla Testamentet, enligt 2 Mos. 20:3-17, 2 Mos. 34:1-28 och 5 Mos. 5:6-21. En av de äldsta bevarade versionerna av budorden återfinns bland Nash-papyrusen. Vissa budord föregås av en längre förklaring, medan andra är endast rena befallningar utan förklaring. Jesus åberopade ofta budorden. De sammanfattas där i det dubbla kärleksbudet och den gyllene regeln. När det gäller sabbatsbudet påpekade han att sabbaten var till för människors skull som en välsignelse i stället för en börda. Inom kristendomen har de ofta ansetts som en sammanställning av Guds lag, den som också finns i hedningarnas hjärtan och därför kallas den naturliga lagen. Det är även mycket vanligt att man inom kristen katekes inriktar sig på förklaring av de tio budorden, se till exempel Katolska Kyrkans Katekes, Tridentinska mötets katekes samt Luthers stora och lilla katekes. I Bibeln anges det att det var tio budord som skrevs ner på stentavlor (Lagens tavlor). Buden finns också uppräknade, men någon numrering finns inte och det går inte att entydigt läsa ut var ett budord slutar och ett annat tar vid. Judendomen och olika grenar av kristendomen gör därför delvis olika indelningar av dem. Bildförbudet räknades av de flesta av kyrkofäderna som andra budet, och budet om att inte ha begärelse uppfattas som ett.Den katolska och lutherska grupperingen utgår från Augustinus ("Quæstionum in Heptateuchum libri VII", Bk. II, Question lxxi). Där räknas förbudet mot avgudadyrkan som en del av, en utläggning av, det första budet. Att man separerar budet mot begärelse till sin nästas fru och begärelse till sin nästas ägodelar motiveras med att äktenskapsbrott och stöld är två olika bud. Därigenom menar man att begärelsen att begå dessa synder också ska vara två olika bud. Inom den grekisk-ortodoxa och de reformerta kyrkorna är däremot bildförbudet ett eget bud och de båda sista buden om begärelse slås samman till ett. Inom judendomen ser man de tio budorden som en sammanfattning av alla de judiska buden. Eftersom alla 613 bud i Torah räknas som lika viktiga förekommer det även att man frångår denna sed så att man inte undergräver de andra budens auktoritet.
bakgrund
 
Tre vise männen
Wikipedia (sv)
De tre vise männen, heliga tre konungar, är den kristna traditionens tolkning av de österländska stjärntydarna (astrologerna) som besökte Jesusbarnet enligt Matteusevangeliet (2:1-12).
bakgrund
 
Dick Harrison
Wikipedia (sv)
Dick Walther Harrison, ursprungligen Harrysson, född 10 april 1966 i Huddinge församling i Stockholms län, är en svensk författare och professor i historia vid Lunds universitet sedan 2003. Dick Harrison är en uppmärksammad populärhistoriker. Hans huvudområde är medeltiden och modern historia. Utöver en stor produktion av böcker medverkar han regelbundet i tidningarna Svenska Dagbladet och Populär Historia samt i P1-programmet Vetenskapsradion Historia. Han har också varit knuten till Nationalencyklopedin som expert och granskare av historiskt material från Nyare tiden. Dick Harrison var huvudredaktör för Sveriges historia, ett standardverk i åtta band om Sveriges historia, som gavs ut av Norstedts förlag 2009–2013. Samtidigt gjorde TV4 en TV-serie med samma namn, där Harrison var vetenskaplig konsult och programledare tillsammans med Martin Timell. Serien bestod av tolv delar uppdelade på två säsonger våren 2010 och hösten 2011.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen