”Sverige bör agera för att stötta läkaren Mukwege”
Låt chefsläkaren Denis Mukwege som leder arbetet vid Panzi-sjukhuset i Kongo-Kinshasa få veta att Sverige kommer verka för ett FN-ingripande och lugn i landet. Det skriver Peter Rothschild, initiativtagare till Friends of Panzi, på SvD Debatt.
”Ett tydligt agerande från Sveriges regering om situationen i Kongo-Kinshasa skulle öka trovärdigheten i den feministiska bistånds- och utrikespolitiken”, skriver Rothschild.
Panzi-sjukhuset behandlar kvinnor och barn som utsatts för grova sexuella övergrepp i våldets Kongo-Kinshasa.
Debattören
Peter Rothschild, initiativtagare till Friends of Panzi
bakgrund
Denis Mukwege
Wikipedia (sv)
Denis Mukwege, född 1 mars 1955 i Bukavu, är en kongolesisk chefskirurg, specialiserad på gynekologi. Mukwege arbetar vid Panzisjukhuset i Bukavu i östra Kongo-Kinshasa.
Denis Mukwege tilldelades 2008 års FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för de våldtagna kvinnorna i krigets Kongo. Motiveringen till det sistnämnda priset löd: Hans arbete är ett lysande exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan uträtta för mänskliga rättigheter och värdighet, i en tid då dessa värden tycks som mest avlägsna. Mukwege har flera år nominerats för Nobels fredspris, och utsågs 2010 till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.
Panzisjukhuset har byggts upp med stöd av Pingstmissionen, Läkarmissionen och Sida.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen