Hem
En konstnärsgrupp iscensätter mordet på Farkhunda Malikzada i samband med upprättandet av ett minnesmärke. Arkivbild, 2016. (Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN)

”Sverige måste ta hoten mot ateister på allvar”

Det är hög tid för Sverige att sluta utvisa ateister till länder där de riskerar dödsstraff, skriver företrädare för Humanisterna på DN Debatt.

Debattörerna nämner Afghanistan som ett exempel på ett land där ”avfall från islam” kan straffas med döden. En av dem är Farkhunda Malikzada, som mördades 2015 efter att felaktigt ha anklagats för att ha bränt en koran.

Sverige har tagit emot många asylsökande från Afghanistan men saknar en vägledande dom för hur afghanska ateisters skyddsbehov ska bedömas, skriver debattörerna.

”Ingen trovärdig ateist ska utvisas till Afghanistan. Det är hög tid för Migrationsöverdomstolen att sätta stopp för det.”

Debattörerna

Anna Bergström, ordförande ­Humanisterna 

Daniel Carnestedt, biträdande jurist på Asylbyrån

Annelie Drewsen, författare

Tomas Fridh, advokat på Fridh advokatbyrå

Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna

Emelie Hillert, advokat på Process advokatbyrå

Anders Jeffner, professor emeritus i tros- och livsåskådningsvetenskap

Theodor Kallifatides, författare

Sven-Eric Liedman, idéhistoriker och författare

Jens Sjölund, advokat på Prio advokatbyrå

Karin Törnell, biträdande jurist på advokat­byrån Dubio

bakgrund
 
Humanisterna
Wikipedia (sv)
Förbundet Humanisterna är en svensk förening för främjande av sekularism och sekulär humanism. Förbundet bildades 1979 med namnet Human-Etiska Förbundet, men ändrade 1999 namnet till Humanisterna. Förbundet har en demokratisk, partipolitiskt obunden organisation. ”Humanisterna avspeglar en i många avseenden klassisk upplysningsfilosofi, vilken innebär att världen kan utforskas med vetenskaplig metodik och mänskligt förnuft. Humanisterna förespråkar en sekulär etik, där religiös tro eller uttolkning av föregivet heliga skrifter inte kan tillåtas styra samhällets moraluppfattningar. Humanisterna aktualiserar sina idéer praktiskt i många olika sociala sammanhang. En viktig uppgift är att vara folkbildare. Förbundet engagerar medlemmar i aktiviteter för opinionsbildning, informations- och samhällsinsatser.”Förbundet förespråkar till exempel lagändringar så att ungdomar från 12 års ålder ska ges rätt att utträda ur trossamfund utan vårdnadshavares medgivande, och dessutom under 12 års ålder inte över huvud taget ska kunna anslutas till trossamfund utan eget medgivande. Man kritiserar också till exempel vad man uppfattar som kyrkans särställning vid krishantering.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen