DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Sverige vände och tappade – i sanslöst EM-kvaldrama

Sverige vände ett tvåmålsunderläge till ledning men tappade segern i slutsekunderna och EM-kvaldramat mot Norge slutade 3–3.

Sverige stod för en mirakelvändning och vände ett 0–2-underläge till 3–2 efter två sena mål av Robin Quaison. Med sekunder kvar kom dock Norges kvittering efter slarv på en hörna.

– Vi är överlägsna, så det känns mer som en förlust än ett likaresultat, säger tvåmålsskytten Robin Quaison i TV4.

Norge öppnade bäst i matchen och satte ledningsmålet i 41:a minuten i en misstänkt offsideposition. I andra halvlek utökade den norska stjärnan Joshua King till 2–0. Viktor Claesson satte sedan reduceringen efter en straffretur och inledde Sveriges upphämtning.

Så ställde lagen upp

Sverige: Olsen - Krafth, Granqvist, Helander, Augustinsson - Larsson, Ekdal, Olsson, Claesson - Berg, Quaison

Norge: Jarstein - Elabdellaoui, Ajer, Nordtveit, Aleesami - M. Elyounoussi, Henriksen, Selnæs, Ødegaard - King, Johnsen.

Toppnyheter

Tor Johnsson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

SJ: Största satsningen på nya tåg på 160 år

SJ ska fördubbla sin kapacitet för att möta efterfrågan när allt fler vill ta tåget.

– Vi kommer att öka vår kapacitet med 50 procent, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.

SJ, som har lämnat rapport på morgonen, kommer att satsa 12 miljarder kronor på upprustning och inköp av tåg under de kommande åren.

Kapaciteten för befintliga X2000-tåg ska genom upprustning bli 15 procent större. Dessutom ska totalt cirka 60 nya tåg köpas in.

Enligt Fritzson är satsningen på nya fordon den största i bolagets 160-åriga historia.

Antalet resor per år har ökat från ungefär 25 miljoner till 32 miljoner de senaste 5–6 åren, enligt SJ:s uppgift till TT.

3 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klimatfrågan ger SJ ökat resande i andra kvartalet

Resandet ökade med 9 procent i årets andra kvartal jämfört med förra året, skriver SJ i bolagets kvartalsrapport. För att möta efterfrågan investerar SJ i att ha 30 nya regionaltåg i trafik 2023.

SJ:s vd Christer Fritzon skriver att bolaget ökar sitt utbud för att möta en efterfrågan hos konsumenter som i allt större utsträckning tänker på sin klimatpåverkan och därför väljer tåget.

Punktligheten för SJ:s medeldistanståg blev 92 procent för kvartalet.

3 tim
Swedbanks nya ordförande Göran Persson. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsras väntar för Swedbanks ägare

Att Swedbank beslutat att sänka utdelningspolicyn – till 50 procent av årsresultatet från tidigare 75 procent – lär slå direkt vid nästa utbetalning till aktieägarna.

Swedbank har delat ut 75 procent av resultatet varje år sedan 2012 och i våras delade Swedbank ut 14,20 kronor per aktie. Enligt analytikerprognoserna före rapportsläppet väntades utdelningen för i år bli 12,20 kronor.

Det är 69 procent av det väntade resultatet. Om analytikernas resultatprognoser stämmer kommer Swedbanks utdelning nu bli runt 8,80 kronor med nya policyn.

– Swedbank ska fortsätta vara en starkt kapitaliserad bank, en bank med låg risk. Genom de nya målen får vi ännu bättre förutsättningar att fortsätta bidra positivt till de samhällen vi verkar i, säger Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank, enligt ett pressmeddelande.

6 tim
Läs mer om Rapportfloden
Trumps USA Demokraternas framtid
Bild från när väljare välkomnar presidenten vid ett kampanjmöte i Georgia i november förra året.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Demokraternas framtid

Trumpväljare om inläggen: ”Han är inte perfekt”

Den 58-årige Donald Trump-väljaren Bill Brasch bemöter den amerikanske presidentens senaste twitterkontrovers med en axelryckning.

– Jag tittar på vad han har åstadkommit och inte vad han säger, säger han till AP.

Och bland väljarna som nyhetsbyrån pratat med finns olika åsikter bland de som röstat på presidenten. En del är irriterade, andra tycker inte att det spelar någon roll.

– Han är inte perfekt, verkligen inte. Och det finns vissa saker du inte gillar, säger Yanire Kruiniger som röstade på Trump 2016 och som hoppas att han vinner i hennes hemdelstat Nevada nästa år.

Emily Ort säger att hon tycker att Trump helt enkelt sa vad han menade. Att man kan lämna landet om man inte tycker om det.

– Om du går till en restaurang och inte gillar deras mat, går du dit igen?

4 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Trumps retorik visar strategin inför valet

Donald Trumps utspel mot de fyra unga kvinnliga demokraterna i kongressen visar hans strategi inför nästa val. Det skriver Martin Gelin i en analys i Dagens Nyheter.

”I stället för att kritisera Trump har andra republikaner börjat prata som Trump”, skriver han och menar att presidentens republikanska partikamrater också vill att valet 2020 ska handla om de unga vänsterdemokraterna.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps språk visserligen kan få hans politiska fiender ur balans men att det också kan få honom att förlora väljare:

”Han spelar ett riskabelt politiskt spel – men å andra sidan är han kanske den enda som vet hur man spelar det.”

Andrew C. McCarthy på National Review skriver att Trumps twitterinlägg inte var rasistiska utan att de attackerade de kvinnliga kongressledamöternas radikalism. Han skriver också att han inte tror att Trump är någon ”mästare på strategi som försöker få talmannen Nancy Pelosi och vanliga demokrater att omfamna de radikala”.

4 tim
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
undefined

Delat representanthus fördömer Trump: ”Rasism”

Det amerikanska representanthuset har röstat igenom en resolution där Donald Trumps kommentarer om fyra kvinnor i den amerikanska kongressen fördöms, rapporterar internationella medier. I resolutionen står det att Trumps kommentarer är rasistiska och har ökat rädslan och hatet i landet.

Röstsiffrorna blev 240 mot 187. Frågan delar partierna och det var bara fyra republikaner och en före detta republikan som valde att rösta med demokraterna för ett fördömande.

Den demokratiske talmannen Nancy Pelosi uppmanade samtliga medlemmar i representanthuset att rösta för resolutionen. Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy meddelade att han inte ställde sig bakom den, och menade att det bara handlade ”om politik”.

Idag 03:25
Läs mer om Trumps USA