Kim Ekdahl Du Rietz till höger DANIEL STILLER / BILDBYR N
Handbolls-VM 2019

Sverige vann VM-genrepet i stjärnornas comeback

Sverige vann VM-genrepet mot Ryssland när Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz gjorde comeback i handbollslandslaget, skriver Radiosporten.

Matchen spelade inför ett fullsatt Kinnarps arena och Sverige vann övertygande med 29–18.

– Det var väldigt roligt, det var nervöst också innan matchen. En annorlunda situation att vara tillbaka i Sverige för landslaget efter fem års uppehåll, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

På söndag möts lagen igen inför ett sista genrep inför VM som drar i gång 11 januari för Sveriges del.

Toppnyheter

SDF-soldater gör segertecknet på väg tillbaka från strider mot IS i Baghouz. Arkivbild från den 19 mars.  GIUSEPPE CACACE / AFP
Kampen mot IS

Kurdiska styrkor bekräftar: IS har besegrats i Syrien

Terrorgruppen IS har nu besegrats helt i Syrien. Det skriver en talesperson för den kurdiskledda USA-stödda SDF-alliansen på Twitter.

USA:s president Donald Trump hävdade redan i går att IS besegrats. SDF sade då att strider fortfarande pågick i Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet. Men tidigt på lördagsmorgonen kom beskedet att striderna var över.

– Det här är en stort ögonblick, inte bara för oss, men för världen, säger Kino Gabriel, som är talesperson för SDF, till New York Times.

Samtidigt poängterar han att IS, trots den territoriella förlusten, fortfarande utgör ett hot runt om i världen.

42 min
Bild från Baghuz i veckan / Trump på fredagen. TT
Kampen mot IS

Trump: IS har besegrats i Syrien – sista fästet befriat

Terrorgruppen IS har besegrats till hundra procent i Syrien, säger USA:s president Donald Trump enligt AFP. Trump visade på en karta att det område kring staden Baghuz som varit IS sista fäste nu har återtagits.

De USA-stödda SDF-styrkorna uppger samtidigt att striderna mot terrorgruppen fortfarande pågår.

Trump har vid flera tillfällen påstått att man lyckats besegra terrorgruppen men denna gång står även försvarshögkvarteret Pentagon och Vita huset bakom påståendet.

– Det territoriella kalifatet i Syrien har eliminerats, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

Igår 16:22
SDF-styrkor i Baghuz. Rodi Said / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kampen mot IS

SDF: Strider mot IS pågår fortfarande i Baghuz

De USA-stödda styrkorna uppger att det fortfarande pågår strider mot terrorgruppen IS i östra Syrien. Detta trots att Donald Trump och USA:s försvarsdepartement på fredagen hävdade att området var ”hundra procent” befriat från terrorgruppens kontroll.

– Sammandrabbningar pågår i Baghuz, säger Adnan Afrin, talesperson för Syriska demokratiska styrkorna (SDF) enligt AFP.

– Små IS-grupper vägrar ge upp och utför attacker som våra styrkor besvarar, fortsätter han.

Enligt NBC News kunde ljudet av raketeld och skottlossning höras från området en timme efter Vita husets uttalande om att terrorgruppen besegrats.

Igår 18:03
Läs mer om Kampen mot IS
Brexit Storbritanniens framtid
Arkivbild från 20 juni.  Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Demonstranter kräver ny folkomröstning om brexit

Närmare 4 miljoner britter har skrivit under ett upprop om att stoppa landets utträde ur EU och i dag hålls en stor demonstration i London med krav om en ny folkomröstning.

Arrangörerna anser att britterna återigen bör få säga sitt om brexit och att frågan inte enbart ska avgöras genom underhusets votering om skilsmässoavtalet från EU, skriver TT.

Flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen. Vissa av dem planerar att villkora sitt stöd till premiärminister Theresa Mays framförhandlade utträdesavtal med EU med kravet på en ny folkomröstning, skriver tidningen The Guardian. Blir det nej i folkomröstningen skulle landet tvingas att stanna kvar i EU-samarbetet med nuvarande villkor, resonerar de.

1 tim
HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May i brev till politiker: Kan skjuta upp omröstningen

Storbritanniens premiärminister Theresa May kan låta bli att hålla nästa veckas planerade tredje parlamentsomröstningen om brexitöverenskommelsen. Det framgår av ett brev till parlamentarikerna som brittiska medier tagit del av.

”Om det framstår som att det inte finns tillräckligt stöd för att ta tillbaka överenskommelsen nästa vecka, eller om parlamentet säger nej igen, kan vi be om en till förlängning före den 12 april”, skriver May.

Hon tillägger att det skulle innebära att Storbritannien måste hålla EU-parlamentsval tillsammans med resten av unionen i maj.

Lösningen presenteras som ett av fyra alternativ för Storbritanniens väg framåt. De andra tre alternativen är att rösta som planerat, att lämna EU utan ett avtal den 12 april eller att dra tillbaka begäran om att lämna EU, vilket May menar skulle vara ”att förråda resultatet av folkomröstningen”.

Igår 20:07
Theresa May TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Väg full av u-svängar har lett till ett moment 22”

Vad händer nu? Den frågan ställer sig flera medier efter EU:s besked i går om att man låter britterna skjuta upp brexit.

Washington Posts Adam Taylor beskriver Storbritanniens väg ut ur EU som ”full av korsningar, u-svängar och återvändsgränder” – och går igenom vad som nu väntar.

Utträdet skulle ha skett den 29 mars men förlängs nu till den 12 april – eller den 22 maj om premiärminister Theresa Mays utträdesavtal får stöd i parlamentet i omröstningen nästa tisdag.

Men sannolikheten att så blir fallet är liten, skriver Charlie Cooper i Politico. Och i så fall har parlamentet än en gång drygt två veckor på sig att hitta ett sätt att lämna unionen i tid – eller få till en ny förlängning.

”Det är ett moment 22. Att få en majoritet att stötta ett alternativt brexitavtal före den 12 april känns, om inte omöjligt så i alla fall extremt svårt”, skriver Cooper.

Därmed pekar allt på en förlängning, vilket i sin tur lär innebära att Mays dagar vid makten är räknade, menar han.

Igår 15:48
Läs mer om Brexit
Trumps USA Rysslandsutredningen
Arkivbild. Mueller.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Inga fler åtal är att vänta från Ryssutredningen

Robert Mueller har inte rekommenderat några fler åtal kopplade till Rysslandsutredningen i den rapport som lämnats till justitieministern, uppger källor inom justitiedepartementet för flera amerikanska medier.

Det innebär att flera personer nära president Trump, däribland hans son Donald Trump Jr, inte kommer att prövas i domstol, skriver Bloomberg.

Utredningen har resulterat i att minst sju personer, bland annat Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans tidigare advokat Michael Cohen, erkänt sig skyldiga eller fällts, enligt TT. Ytterligare minst 27 har åtalats.

Igår 22:23
Donald Trump på fredagen (t v), USA:s justitiedepartement (mitten), Robert Mueller lämnar sitt kontor på torsdagen (övre t h), reportrar utanför kontoret (nedre t h). TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ryssutredning har lämnats till justitiedepartementet

Den särskilde åklagaren Robert Mueller har lämnat över sin utredning om rysk inblandning i presidentvalet till USA:s justitiedepartment, rapporterar amerikanska medier. Händelsen markerar slutet på den två år långa Rysslandsutredningen.

Hela Washington höll under fredagen andan inför beskedet. Reportrar flockades under dagen utanför Rysslandsutredarens kontor i Washington.

Trump sa tidigare i veckan att han är öppen för att utredningen släpps till allmänheten men att det i slutändan är upp till den nytillträdde justitieministern William Barr att fatta beslutet.

Igår 21:06
Schumer och Pelosi. MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Krav på transparens: ”Folk bör själva få bedöma”

Flera demokrater kräver att justitieminister William Barr omedelbart informerar kongressen om innehållet i Rysslandsutredningen – innan president Donald Trump hinner lägga sig i. Det rapporterar New York Times.

”Kongressen och det amerikanska folket förtjänar att själva få bedöma innehållet”, skriver den demokratiske senatorn Mark Warner i ett uttalande, enligt Huffington Post.

Warner vill även att Barr snabbt tar fram en version som kan släppas till allmänheten, där sekretessbelagda delar av rapporten dolts.

”Alla försök från Trump-administrationen att dölja resultaten av utredningen om Rysslands attack mot vår demokrati skulle vara oacceptabla”, skriver han.

Även Nancy Pelosi och Chuck Schumer, Demokraternas ledare i kongressen kräver i ett gemensamt uttalande att utredningen visas upp – utan Vita husets inblandning.

Trumps advokat Rudy Giuliani sa däremot att Trumps juridiska team vill gå igenom rapporten innan den blir offentlig, rapporterar Huffington Post.

Igår 22:04
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund