Sverige värd för konferens om antibiotikaresistens
Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att anordna en internationell högnivåkonferens om antibiotikaresistens och WHO:s globala resistensövervakningssystem. I ett pressmeddelande skriver socialminister Lena Hallengren att antibiotikaresistens har blivit en av de största globala hälsoriskerna.
”Med anledning av problemets gränsöverskridande karaktär är det angeläget att Sverige driver frågan framåt internationellt, bland annat genom att verka för stärkt övervakning”, skriver hon.
Konferensen ska hållas i december 2020.
bakgrund
Antibiotika
Wikipedia (sv)
Antibiotikum (plural: antibiotika) (från grekiska anti, mot, och bios, liv) betyder för biologer ämnen som producerats av levande organismer i syfte att hålla andra organismer borta. Exempelvis lever både bakterier, och svampar antingen som parasiter eller på att bryta ned dött material. Eftersom båda har samma födokälla försöker de förgifta varandra genom att utsöndra ämnen som de andra inte tål. Exempelvis producerar penselmögel penicillin för att hålla bakterier borta, medan aktinobakterier producerar amfotericin för att hålla svampar borta.
De antibiotika som blivit kända för vårdpersonal och i förlängningen för allmänheten är sådana som kan användas som läkemedel. När man pratar om antibiotika i dagligt tal syftar man på läkemedel mot bakterier i allmänhet, även preparat som är syntetiska, det vill säga som saknar motsvarighet i naturen. Läkemedlen kan vara antingen baktericida (avdödande) eller bakteriostatiska (tillväxthämmande).
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen