Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Organisationernas indragna bidrag

Sveriges Förenade Muslimer förlorar bidrag

Organisationen Sveriges Förenade Muslimer, SFM, blir av med sitt statsbidrag, rapporterar Aftonbladet. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Mucf, som fattar beslutet. Det motiveras med att uttalanden som gjorts i föreläsningar arrangerade av SFM strider mot demokratins idéer. Nu måste SFM betala tillbaka drygt en halv miljon kronor.
Aftonbladet har tidigare rapporterat bland annat hur en föreläsare som anlitats av föreningen har lärt ut att kvinnor inte får lämna sina hem om inte mannen tillåter.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Utredningen utökas: Kollar på FBI-taktiker vid valet

Justitiedepartementets generalinspektör kommer att utöka Rysslandsutredningen för att ”inkludera eventuella oegentligheter med FBI eller justitiedepartementets taktik angående Trump-kampanjen”, uppger Vita huset enligt Reuters.
Enligt Vita husets stabschef John Kelly har ett möte planerats mellan FBI, justitiedepartementet, underrättelsetjänsten och ledare i kongressen för att undersöka den information som finns relaterad till FBI:s taktiker under presidentkampanjen 2016.
Beskedet kommer efter att Donald Trump i går meddelade att han kräver en utredning om hans valkampanj avlyssnades eller infiltrerades under Obama-administrationen.

Igår 20:55
Donald Trump och reportrar. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: ”Mötet legitimerar presidentens påståenden”

Efter Donald Trumps krav på att justitiedepartementet ska utreda huruvida hans presidentkampanj infiltrerades kallar nu departementet till möte. Men är vice justitieminister Rod Rosenstein för snäll och skämmer bort Trump och hans allierades konspirationsteorier för mycket? frågar sig Washington Posts Aaron Blake i en analys.
Blake menar att när Rosenstein går Trump till mötes, åtminstone halvvägs, genom att anordna ett möte så legitimerar han presidentens anklagelser – och det gör han till ett pris.
”Kanske vet han ungefär vad som kommer att komma från Robert Muellers utredning, och hur viktigt det är att hålla Trump och hans allierade borta i några månader”.
CNN:s Chris Cillizza frågar sig i en analys hur mycket substans presidenten har i sina anklagelser. Därför har Cillizza frågat tidigare FBI-agenten Josh Campbell om Trumps påståenden. Enligt Campbell är det ett politiskt spel att kalla en infiltratör för en ”spion”.
”Sannolikheten för att en infiltratör var utplacerad i Trumps kampanj för att spionera på verksamheten är möjlig, men laglig”, enligt tidigare FBI-agenten.

Igår 20:25
Rod Rosenstein/Donald Trump. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump möter Rosenstein efter krav på utredning

USA:s president Donald Trump kommer att möta justitiedepartementet och underrättelsetjänstemän på måndag, skriver Reuters. Syftet är att diskutera presidentens order att utreda om hans valkampanj avlyssnades eller infiltrerades under Obama-administrationen, uppger en tjänsteman vid Vita huset.
Mötet kommer att ske på måndag klockan 21, svensk tid. Förutom Trump kommer vice justitieminister Rod Rosenstein, FBI-chefen Christopher Wray och Dan Coats som är chef för National Intelligence som samordnar USA:s underrättelsetjänster.

Igår 18:45
Läs mer om Rysslandsutredningen
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Hundchef självkritisk: ”Hon borde ha hittats tidigare”

Mats Rupla, som är processledare för polisens hundverksamhet i Örebroregionen, är kritisk till att polisens hundpatruller inte hittade den döda kvinna som misstänks vara Lena Wesström. Det rapporterar Nerikes Allehanda.
– Hon borde ha hittats tidigare – det tycker jag också, säger han till tidningen enligt Aftonbladet.
Trots att polisen sökte med hundpatruller gjorde man inget fynd och i stället var det privatpersoner som hittade kroppen fem dagar senare.
Kroppen har fortfarande inte identifierats men polisen misstänker starkt att det är Lena Wesström.

Igår 20:30
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördags eftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Uppgifter: Utpekad man tidigare misstänkt för misshandel av Lena

En man ska ha suttit anhållen, men senare försatts på fri fot, misstänkt för att ha fört bort trebarnsmamman Lena Wesström, rapporterar Expressen. Samme man ska även ha pekats ut som skyldig till att ha misshandlat Lena Wesström för ett år sedan – men utredningen lades av okänd anledning ner.
– Jag kan i nuläget inte kommentera det, säger Janette Stjernström som skulle vara Lena Wesströms målsägarbiträde vid en eventuell rättsprocess.
Polisen misstänker att den döda kvinna som hittades i lördags i Örebro är den försvunna trebarnsmamman. Men identiteten är ännu inte säkerställd.

Igår 16:46
Polisens tekniker på platsen där en död kvinna hittades i stadsdelen Hjärsta i Örebro på lördagseftermiddagen. Niklas Lindahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta mordet i Örebro

Uppgifter om fynd i bil parkerad flera mil bort

I samband med utredningen kring den kvinna som hittats död i Örebro har polisen gjort flera fynd, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen har polisen gjort fynden i en bil som stått parkerad i en annan kommun flera mil från platsen där den döda kvinnans kropp hittades.
Polisen har inte velat kommentera tidningens uppgifter.
Tidigare under söndagen meddelade polisen att den döda kroppen preliminärt har identifierats som 45-åriga Lena Wesström som anmäldes försvunnen i början av veckan. Händelsen utreds som misstänkt mord.

20 maj
Läs mer om Misstänkta mordet i Örebro
Trumps USA Kärnavtalet med Iran
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. GALI TIBBON / POOL
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

USA-sanktioner hyllas av Israel: ”Korrekt hållning”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar USA:s besked om att införa ännu kraftigare sanktioner mot Iran, rapporterar AFP.
– Den amerikanska hållningen är korrekt. Iran sprider sig aggressivt genom Mellanöstern, säger Netanyahu och tillägger att han vill se att det övriga internationella samfundet följer i USA:s fotspår.
Irans president Hassan Rouhani avfärdar de amerikanska sanktionerna och menar att världen inte längre accepterar att ”USA bestämmer för alla”.

Igår 22:26
Hassan Rouhani. Hüdaverdi Yaman / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Kärnavtalet med Iran

”Världen accepterar inte längre att USA bestämmer”

Irans president Hassan Rouhani avfärdar hoten från USA:s utrikesminister Mike Pompeo och säger att resten av världen inte längre accepterar att Washington fattar beslut å deras vägnar, rapporterar AFP.
– Världen accepterar i dag inte att USA bestämmer för alla. Länder har sitt oberoende, säger Rouhani.
Uttalandet kommer efter att Pompeo tidigare i dag sa att USA:s sanktioner mot Iran blir de kraftigaste någonsin och att ”Iran kommer få kämpa för att hålla sin ekonomi vid liv”.

Igår 17:41
Mike Pompeo  J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Kärnavtalet med Iran

USA: Sanktioner mot Iran blir kraftigaste någonsin

USA:s sanktioner mot Iran blir de kraftigaste i historien, uppger USA:s utrikesminister Mike Pompeo enligt flera nyhetsbyråer.
– Iran kommer att få kämpa för att hålla sin ekonomi vid liv, säger han enligt Reuters.
Enligt Pompeo kommer Iran bara att få lättnader från sanktionerna när USA ser påtagliga och uthålliga skiften i Teherans policy, skriver Direkt.
Pompeo presenterar just nu en ny strategi för relationerna med Iran, efter att Donald Trump tidigare i maj meddelat att man drar sig ur det så kallade Iranavtalet.

Igår 13:21
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Hanna Lindblom. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Martin Timells advokat: Förväntar mig friande dom

Advokat Hanna Lindblom, som försvarar våldtäktsanklagade Martin Timell, är kritisk mot åklagarens bevisning. Det rapporterar Expressen. Hon säger att en del av de vittnesmål som åklagaren kommer använda sig av under rättegången består av både andrahands- och tredjehandsuppgifter.
Lindblom menar också att hon kommer att understryka att många av de personer som var med på festen 2008, då den misstänka våldtäkten ska ha skett, var påverkade av alkohol.
– Jag förväntar mig en frikännande dom, säger hon till tidningen.

Igår 14:23
Martin Timell vid Attunda tingsrätt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Analyser: Utredningen mot Timell skickar viktig signal

Polisens utredning och åtalet mot Martin Timell är en viktig signal om att de kvinnor som anmäler att de blivit våldtagna tas på allvar. Det skriver Expressens Fredrik Sjöshult.
Sjöshult menar att utredningen är ett ”skolboksexempel” och att den kritik som fördes fram under #metoo om att rättsväsendet inte tar sexbrott mot kvinnor på allvar inte stämmer i det här fallet.
SvD:s Mårten Schultz skriver att Timell-fallet är ovanligt på flera sätt. Dels är det sällsynt att en händelse som ligger så långt tillbaka i tiden går till åtal. Han menar också att det är ovanligt att en person som är åtalad för våldtäkt får stöd från allmänheten – något som Timell har fått.

Igår 18:34
Martin Timell. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Timell

Våldtäktsrättegången inleds mot Martin Timell

Klockan 09.00 på måndagen inleddes rättegången i Attunda tingsrätt mot den våldtäktsåtalade TV4-profilen Martin Timell.
Enligt Aftonbladets reporter såg Timell sammanbiten ut när han fördes in i rättssalen genom en bakdörr. Efter att gärningsbeskrivningen lästs upp av åklagaren sa advokat Hanna Lindblom att Timell förnekar brott, skriver Expressen.
Anklagelserna framfördes ursprungligen i samband med höstens metoo-kampanj. Enligt dem ska han ha förgripit sig på en kvinna i en badtunna under en personalfest. Kvinnan ska därefter ha fått löneförhöjning av produktionsbolaget Meter för att tysta ner händelsen.
Rättegången är den första i kölvattnet av metoo. Den pågår i tre dagar och kommer att ske bakom stängda dörrar.

Igår 07:01
Läs mer om Anklagelserna mot Timell
Valet 2018 Valrörelsen
LO-borgen i Stockholm. Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

LO-ekonomer: Sverige lider av välfärdsunderskott

Trots att den svenska ekonomin har utvecklats starkt under de senaste åren dras Sverige med välfärdsunderskott på flera områden. Det skriver flera LO-ekonomer på DN Debatt.
Underskottet visar sig enligt skribenterna på flera områden. Bland annat genom att skolresultaten har sjunkit de senaste decennierna och att elevernas familjebakgrund har ökat i betydelse för vilka betyg man får.
LO-ekonomerna anser att det behövs stora förändringar under nästa mandatperiod för att komma till rätta med välfärdsunderskottet. De vill bland annat se en satsning på 25 miljarder kronor som ska gå till bättre villkor för de som jobbar inom välfärden.

Igår 21:02
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”MP bör gå till val på att fördubbla flygskatten”

Opinion Miljöpartiet borde gå till val på att fördubbla flygskatten för att minska antalet flygresor. Det skriver flera av partiets företrädare i en debattartikel i SvD. De menar att det är tydligt att svenskarna måste flyga mindre.
”Det är ett av de viktigaste skälen till att Miljöpartiet så aktivt drivit på för höghastighetsbanor och att vi ska knyta ihop Sverige med Europa med nattåg”, skriver de.
Men förutom snabbtågen vill företrädarna alltså att flygskatten höjs och de menar att den skatt som införts redan har fått effekt.

Igår 21:25
Arkivbild Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Busch Thor: Böneutrop tränger in i människors hem

Det är för att hindra framväxten av parallellsamhällen som KD har tagit ställning mot böneutrop. Det säger partiledaren Ebba Busch Thor när hon talar i SVT:s valsatsning ”Tal till nationen – mitt Sverige 2018”.
– Det tränger in i människors hem och går inte att undvika, säger Ebba Busch Thor
KD-ledaren säger också att partiet är berett att rösta för att avsätta statsminister Stefan Löfven efter höstens val.
I en analys skriver SVT:s Mats Knutsson att partiledarens hårda retorik utgör en skarp kontrast till partiets ofta mjuka kärnvärden.

Igår 13:42
Läs mer om Valrörelsen
Trumps USA Presidentvalet i Venezuela
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Presidentvalet i Venezuela

USA inför nya sanktioner: ”Stänger en korrupt väg”

USA:s president Donald Trump skärper sanktionerna mot Venezuela efter presidentvalet, skriver AFP. USA som kallar valet för ”ett hyckleri” gör det nu ännu svårare för Venezuelas regering att sälja tillgångar.
Trump undertecknade i dag en presidentorder som hindrar amerikaner från att köpa skuldförbindelser från Venezuela.
– Med dagens presidentorder stänger vi ännu en korrupt väg som observerats: den förhindrar korrupta venezuelanska tjänstemän från möjligheten att felaktigt värdera och sälja offentliga tillgångar i vinstsyfte, säger en tjänsteman.

Igår 20:04
Nicolás Maduro/Vladimir Putin. TT
Presidentvalet i Venezuela

Putin gratulerar Maduro till vinst i presidentvalet

Rysslands president Vladimir Putin gratulerar Venezuelas president Nicolás Maduro för att ha blivit omvald, skriver AFP.
”Den ryske presidenten önskar Maduro framgång i att lösa de sociala och ekonomiska frågor som landet står inför”, heter det i ett uttalande från Kreml.
Samtidigt säger USA:s vicepresident Mike Pence i ett uttalande att ”Venezuelas val var skamligt – varken fritt eller rättvist”.

Igår 18:06
Nicolás Maduro. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

14 länder kallar hem sina ambassadörer i protest

14 länder i Limagruppen, däribland Argentina, Brasilien och Kanada, kallar hem sina ambassadörer från Venezuela, skriver AFP. Återkallandet sker i en protest mot presidentvalet som gruppen anser är illegitim.
Gruppen kommer även att sammankalla ambassadörerna för att planera ett gemensamt svar efter president Nicolás Maduros vinst i valet som man menar inte ”överrenstämde med internationella standarder för en fri, rättvis och transparent demokratisk process”.
Limagruppen är ett multilateralt organ som startades i augusti 2017.

Igår 13:02
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela