Svidande kritik mot FBI:s Rysslandsutredning
FBI hade inte bevis nog för att inleda den så kallade Rysslandsutredningen, som gällde påstådda kopplingar mellan Donald Trump och Ryssland vid USA-valet 2016. Det är en av slutsatserna i en ny rapport som flera medier refererar till.
I rapporten riktas hård kritik på fler punkter. Den särskilda utredaren John Durham anser bland annat att FBI visat brist på ”analytisk noggrannhet” i behandlingen av uppgifter.
Durham anser också att FBI hanterat utredningen mot Trump på annat sätt än hur man hanterat känsliga utredningar mot andra politiker, däribland Hillary Clinton, som förlorade presidentvalet mot Trump.
bakgrund
Utredningen i USA om rysk inblandning i valen 2016
Wikipedia (sv)
Utredningen i USA om rysk inblandning i de amerikanska valen 2016 (även kallad Muellerutredningen eller Muellerrapporten) är en amerikansk särskild brottsutredning, vilken inleddes i maj 2017 och avslutades i mars 2019.
Utredningens mandat var att undersöka möjlig rysk inblandning i valen, inklusive eventuellt samröre mellan Donald Trumps valkampanj 2016 och Rysslands regering.
Utredningen fann att det förekom två större ryska försök att påverka valet till fördel för Trump med bland annat dataintrång hos myndigheter och producenter av rösträkningsmaskiner och storskalig spridning av desinformation till medborgare via olika medier. Bevis om över hundra kontakter mellan Trump-kampanjen och Ryssland hittades. Under utredningen väcktes 34 åtal, bland annat mot flera företrädare för Trump-kampanjen och 14 nya brottsutredningar startades därtill utifrån vad utredningen hittade.Efter att en utredningsrapport presenterats i mars 2019 sökte Trumps bundsförvanter kritisera att anklagelserna om konspiration med Ryssland gått för långt. Dock har bevisningen i rapporten lett till att över 900 åklagare i USA, oavsett partitillhörighet, gått ut med en öppen skrivelse om att Trump med säkerhet, om han inte suttit på presidentposten, skulle ha åtalats för övergrepp i rättssak för sina aktiviteter att förhindra utredningen från att få fram sanningen.Trump beordrade bland annat Vita Husets advokat Don McGahn att stoppa utredningen och sparka Robert Mueller samt att ljuga om att Trump beordrat detta men McGahn vägrade att utföra dessa ordrar. Exakt hur framgångsrik Trump varit med att blockera utredningen är ännu inte känt, men flera utredningar rörande detta och annat pågår i kongressen.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen